≡ Menu

Adevărul despre Chakre – Ce nu a știut occidentul niciodată despre yoga (I)

chackraDe-a lungul ultimilor mai mult de o sută de ani, conceptul de chakre, sau centre subtile de energie din interiorul corpului, a înflăcărat imaginația occidentală mai mult decât practic orice altă învățătură din tradiția yoga. Cu toate acestea, ca și în cazul celor mai multe alte concepte derivate din surse sanscrite, Occidentul (cu excepția câtorva oameni de știință) a eșuat aproape în totalitate să înțeleagă ceea ce au însemnat chakrele cu adevărat în contextul lor original, și cum ar trebui aspirantul să practice folosindu-le.

Bine, o să fiu mai direct: în cea mai mare parte, yoga occidentală nu a înțeles aproape nimic despre ceea ce creatorii originali ai conceptului de chakra au crezut că este important să menționeze despre ele. Dacă ați citit o carte precum celebra „Înțelepciunea Chakrelor” de Anodea Judith sau alte cărți inspirate de aceasta, nu ați citit în realitate o lucrare de filozofie yoga, ci una de ocultism occidental, bazat pe trei surse principale:

1) Lucrările anterioare ale ocultismului occidental care au împrumutat termeni sanscriți fără a înțelege cu adevărat ce reprezintă aceștia (cum ar fi operele teozofiuluii CW Leadbeater – „Chakrele”, 1927);

2) traducerea defectuoasă a unui text pe chakre datând din 1918 scrise inițial în sanscrită în 1577 și aparținând lui John Woodroffe; și

3) cărți de secol 20 scrise de către diferiți guruși yoga indieni care sunt ele însele bazate pe sursele 1) și 2). Cărți despre chakre bazate pe înțelegerea corectă a surselor originale din sanscrită există în realitate, doar în lumea academică.

„Dar contează?” Vor întreba practicanții. „Am beneficiat atât de mult de pe urma informațiilor din cartea lui Judith Anodea și a altora ca ea, nu-mi luați jucăria!” „Nu voi renunța la yoga și nici nu pot.”

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Oricare ar fi beneficiile pe care le-ați observat, indiferent de sursă, sunt reale, dacă spuneți că sunt. Vreau doar să precizez două lucruri: în primul rând, când autorii moderni occidentali vă spun că prezintă învățături antice, mint, dar nu știu că fac asta, pentru că nu pot evalua validitatea sursei materialelor (deoarece ei nu citesc sanscrita). În al doilea rând, pentru cei care sunt interesați, articolul are scopul de a lămuri un pic chestiunile legate de ceea ce înseamnă conceptele yoghine în contextul lor original (Pentru că eu sunt un cercetător specializat în sanscrită, și un practicant care se întâmplă să prefere formele tradiționale de meditație).

1. Nu există doar un singur sistem de chakre în tradiția originală, există mai multe!

Foarte multe! Teoria corpului subtil și a centrelor sale energetice numite chakre (sau padmas, Adhara, lakṣyas, etc) provine din tradiția Tantrik Yoga, care a înflorit între anii 600-1300 CE, și este încă folosită astăzi. În Yoga Tantrik matură (după anul 900), fiecare dintre multiplele ramuri ale tradiției a articulat un sistem de chakre diferit, iar unele ramuri au articulat mai mult de un singur sistem. Sisteme de cinci chakre, sisteme cu șase chakre, șapte, nouă, zece, cincisprezece, douăzeci și unu, douăzeci și opt și mai multe chakre sunt predate, în FUNCȚIE de textul pe care îl cercetați. Sistemul de șapte chakre (sau, punct de vedere tehnic, 6 + 1) despre care știu yoghinii din Vest este doar unul din multele astfel de sisteme și a devenit dominant în jurul secolului al 16-lea.

Acum, știu la ce te gândești – dar care sistem este corect? Cât de multe chakre există cu adevărat?Această întrebare are rostul de a lămuri prima neînțelegere majoră. Chakrele nu sunt ca niște organe care aparțin corpului fizic; nu sunt fixe și nu pot fi studiate așa cum fac medicii cu ganglionii nervoși. Organismul energetic este o realitate extraordinar de fluidă, așa cum ne așteptăm să fie orice lucru care aparține domeniului non-fizic și supra-sensibil. Organismul energetic poate prezenta, experiențial vorbind, orice număr de centre de energie, în funcție de persoana și performanța acesteia în practica yoghină.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Acestea fiind spuse, există câteva centre care se regăsesc în toate sistemele specifice, chakrele aparținând abdomenului inferior, inimii, și coroanei capului, din moment ce acestea reprezintă trei locuri în organism, în care toți oamenii experimentează fenomene emoționale și spirituale. Dar, în afară de cele trei centre energetice, există o varietate foarte mare de sisteme de chakre pe care le putem găsi în literatura originală. Nici unul nu este mai „corect” decât altul, cu excepția cazului în care ne raportăm la o practică specifică. De exemplu, dacă faci o practică de cinci elemente, utilizezi un sistem de cinci chakre. Dacă internalizați energia a șase zeități diferite, folosiți un sistem cu șase chakre.

Logic, nu? Da, dar aceste informații cruciale nu au ajuns încă în yoga occidentală.

Tocmai am început să coborâm în vizuină, Alice. Vrei să afli mai multe?

Sursa: TantrikStudies

Adevărul despre Chakre – Sistemul de chakre este PRESCRIPTIV, nu DESCRIPTIV (II)

Adevărul despre Chakre: Stările psihologice asociate cu chakrele sunt toate moderne și occidentale (III)

Adevărul despre Chakre: Sistemul de șapte chakre popular astăzi nu provine dintr-o scriptură, ci dintr-un tratat scris în 1577 (IV)

Adevărul despre chakre: Scopul unui sistem de chakre este de a funcționa ca șablon pentru corpul subtil (V)

Adevărul despre chakre: Mantrele -sămânță, despre care crezi că au de-a face cu chakrele sunt, de fapt, elementele care trebuie instalate în aceste chakre (VI)

Salvează

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 2 comments… add one }

Leave a Comment