≡ Menu

Adevărul despre Chakre: Sistemul de șapte chakre popular astăzi nu provine dintr-o scriptură, ci dintr-un tratat scris în 1577 (IV)

kundaliniSistemul de chakre folosit în prezent de yoghinii din Vest s-a găsit inițial într-un text scris în sanscrită de un tip pe nume Pūrṇānanda Yati. Acesta venea să completeze textul său inițial (Shat-chakra-nirūpaṇa sau „Explicarea celor șase chakras”, de fapt, capitolul șase al unei lucrări mai largi), în anul 1577.

Într-un articol anterior, am numit sistemul de 7-chakre „târziu și oarecum atipic”. Dar, după câteva zile, mi-am dat seama că am greșit – o versiune mai simplă a aceluiași sistem de 7-chakre se găsește într-un text post-scriptural datând din secolul al 13-lea, numit Sarada-tilaka ( „Ornamentul lui Sarasvati”), deși acel text nu recunoaște clar că există mai multe sisteme de chakre (cum ar fi sistemele de 12 sau 16 chakre).

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Cu toate acestea, cei mai mulți yoghini (atât indieni și din Vest) cunosc sistemul de 7-chakre doar prin lucrarea lui Pūrṇānanda, din secolul al-16-lea, sau mai degrabă, printr-o traducere relativ incoerentă și confuză a acesteia, realizată de John Woodroffe în 1918. Cu toate acestea, textul este important pentru mai multe lineaje care l-au păstrat până în prezent în India. Ar fi fost la fel fără traducerea lui Woodroffe? Mă îndoiesc, deoarece există foarte puțini oameni în India modernă care citesc fluent limba sanscrită.

Mai important, însă, este faptul că chiar lineajele tradiționale consideră că textele scripturistice sunt infailibile și autorii umani sunt failibili, deci este ironic faptul că yoghinii moderni tratează funcțional sistemul de 7-chakre al lui Pūrṇānanda ca fiind revelat de Dumnezeu. Personal, nu sunt sigur că ceva scris în cuvinte poate fi considerat infailibil, dar dacă doriți să venerați o învățătură yoghină ca fiind revelată divin, are mai mult sens să o faceți cu un text care de fapt, pretinde a fi astfel – cum ar fi originalul Scripturilor Tantrice (compuse înainte de 1300). Desigur, Pūrṇānanda își bazează lucrarea pe surse scripturale anterioare – dar asta nu înseamnă că el le-a înțeles perfect (a se vedea punctul # 6 care va urma). Pe scurt, apoi, sistemul de șapte chakre pe care îl cunoașteți în prezent este bazat pe o traducere eronată a unei surse non-scripturale. Asta nu îi invalidează, doar îi problematizează hegemonia.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Rețineți că Budismul Tantric (de exemplu, cel din Tibet) păstrează adesea forme mai vechi ale sistemelor de chakre, și într-adevăr, sistemul de cinci-chakre este dominant în acea tradiție (precum sistemul fundamental de trei bindu). Pentru un sistem tipic de cinci chakre așa cum se găsește în clasica Tantra, a se vedea pagina 387 din cartea mea – Tantra Iluminated.

Sursa: TantrikStudies

Citește și:

Adevărul despre Chakre – Ce nu a știut Occidentul niciodată despre yoga (I)

Adevărul despre Chakre – Sistemul de chakre este PRESCRIPTIV, nu DESCRIPTIV (II)

Adevărul despre Chakre: Stările psihologice asociate cu chakrele sunt toate moderne și occidentale (III)

Adevărul despre chakre: Scopul unui sistem de chakre este de a funcționa ca șablon pentru corpul subtil (V)

Adevărul despre chakre: Mantrele -sămânță, despre care crezi că au de-a face cu chakrele sunt, de fapt, elementele care trebuie instalate în aceste chakre (VI)

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 2 comments… add one }
  • radu august 12, 2016, 18:31

    Buna seara,
    am intalnit multe diferente legate de sistemul cu 7 chakre, legat de culorile lor, reprezentarea lor simbolica, mantre, mudhre, dar pana la urma este importanta cunoasterea lor la nivel de intelect? Ma gandesc la faptul ca chakrele nu apartin corpului fizic si dupa parerea mea nici lumii tridimensionale in care traim, deci pot fi ele intelese ca si functionare de mintea umana? Oare nu e suficienta meditatia practicarea de meditatie asupra lor? Pana la urma multi din noi conduc un automobil dar foarte putini inteleg exact cum functioneaza…

    • Admin august 17, 2016, 14:32

      Rolul acestei serii de articole este de a lămuri multe confuzii despre modul în care sunt înțelese și aplicate în scripturile originale sanscrite conceptele de centri energetici, chackre, șamd. De aceea, dacă vi se pare interesant, vă sugerăm să citiți întreaga serie de articole pe această temă, unde veți afla că chackrele nu pot fi descoperite/revelate prin meditație fiindcă ele nu există! În sutrele originale chackrele se instalau prin meditație în anumite părți ale corpului pentru realizarea unor funcții și erau imaginate/vizualizate ca niște flori/mecanisme rotitoare cu un anumit număr de petale, silabe, etc. Pe scurt, informațiile originale (reale) despre chackre și, implicit, yoga, sunt departe de ceea ce se vehiculează în prezent despre spiritualitatea orientală legată de aceste concepte, în parte fiindcă cei care au practicat metodele le-au preluat din câteva surse greșite.

Leave a Comment