≡ Menu

10 Elemente de istorie chineză care au fost surse de inspirație pentru serialul Urzeala Tronurilor (III)

2. Casa „Reynes of Castamere”

The Rains of Castamere” reprezintă o melodie populară în universul ASOIAF, și spune povestea distrugerii Casei Reyne of Castamere de către Tywin Lannister, ca urmare a rebeliunii împotriva Casei Lannister. Casa Reynes s-a ridicat alături de familia Tarbeck din Palatul Tarbeck, după ce au decis că lordul lor suveran, Tytos Lannister, era prea slăbit pentru a putea împiedica acest lucru. Dar fiul acestuia, Tywin, a anihilat fiecare membru al celor două case. Melodia menționată mai sus a devenit sinonimă cu războiul nemilos și cruzimea Casei Lannister, atât de mult încât a ajuns la performanța de a fi considerată o armă psihologică suficient de puternică pentru a putea pune stăpânire pe inimile și mințile celor care iau în considerare o potențială răzvrătire împotriva superiorilor săi.

Omologul Chinez: Masacrul Yangzhou

Masacrul Yangzhou poate nu ar fi avut niciodată propria sa melodie, una atât de populară încât avea să fie interpretată de Sigur Rós mai târziu, dar, precum și în cazul exterminării Casei Reynes of Castamere, implică măcelul unor oameni nevinovați, ca represalii ale actelor de rebeliune împotriva liderilor și superiorilor acestora. În anul 1645 un grup înarmat, loial Dinastiei Ming, ce fusese recent înlăturată de la putere, a fost învins în orașul Yangzhou de către soldații Manchu, ce reprezentau nou fondata Dinastie Qing. Cei din urmă au continuat apoi să devasteze populația orașului, ucigând, jefuind, și violând, provocând pagube extreme. O sursă a relatat câteva exemple ale măcelului:

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

„Nou-născuții erau împrăștiați peste tot pe jos. Oraganele celor călcați în picioare de către copitele cailor sau de către picioarele agresorilor erau târâte prin noroi, în timp ce plânsetele celor care erau încă în viață răsunau în toată regiunea. Fiecare șanț sau iaz peste care am trecut era plin de cadavre … canalele, de asemenea, erau pline până la nivelul maxim de trupuri neînsuflețite.”

Masacrul a reprezentat o piatră de temelie crucială în distrugerea disidenței împotriva Dinastiei Qing. Aparent, mesajul către poporul Chinez a fost recepționat.

1. Regina Cersei versus Margaery Tyrell

Poate părea straniu să închei această listă cu o luptă pentru putere între două femei, mai ales după ce exemplele anterioare au inclus masacre și secole de ostilități. Dar lupta lui Cersei Lannister pentru supremația asupra lui Margaery Tyrell în cea de-a patra carte a seriei ASOIAF, Un Festin pentru Ciori, reprezintă o paralelă cu viața reală atât de șocantă și repulsivă, încât descoperirea sa este cea care m-a determinat să concep această listă în primul rând. După moartea lui Tywin Lannister, Cersei devine Regină cu drepturi depline, până în ziua când fiul său, Tommen I, va fi proclamat rege. Dintr-o nevoie disperată de sprijin militar și financiar, Tommen se căsătorește cu Margaery, consolidând alianța dintre Tronul de Fier și Casa Tyrell. La scurt timp după aceasta, izbucnește un război rece între Cersei și Margaery pentru influența asupra lui Tommen. În cele din urmă, învinge Cersei, după ce îi aduce acuzații de adulter și trădare lui Margaery, prin înscenare. Dar roata se întoarce împotriva lui Cersei, și ambele femei sunt întemnițate, așteptând judecata, în cea de-a șasea carte a seriei, nepublicată până în prezent, Vânturile Iernii. Dacă va reuși sau nu în cele din urmă să o distrugă Cersei pe Margaery nu este cunoscut la momentul scrierii acestui articol. Dar nu poate fi spus același lucru și despre …

Omologul Chinez: Lady Lü și “porcul uman” al acesteia

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Regulile succesiunii la tronul imperial erau un pic diferite în China Antică față de Europa Medievală. Succesiunea la tron era ereditară, dar, cum fiecare dintre împărați avea o veritabilă armata de soții și concubine, alegerea moștenitorului la tron nu era întotdeauna ușoară. În plus, mama moștenitorului respectiv devenea împărăteasă. Dacă împăratul ales cădea în dizgrație, putea fi numit un nou moștenitor și, odată cu acesta, o nouă împărăteasă. Lupta pentru favorizarea împăratului se putea transforma oricând într-o situație de viață sau de moarte. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă probabil conflictul dintre Împărăteasa Lü și una dintre concubinele favorite ale Împăratului Gaozu, Lady Qi, ce aparțineau Dinastiei Han. Cele două au conspirat, au țesut intrigi, au uneltit și au complotat una împotriva celeilalte ani de zile, pentru ca unul dintre fiii lor să devină următorul Împărat al Chinei. În cele din urmă, Împăratul Gaozu moare, iar Împărăteasa Lü a ieșit învingătoare. Ce a urmat în continuare poate fi descris cel mai bine de către domnul Gascoigne:

„După moartea împăratului, împărăteasa nu mai avea nevoie să folosească metode diplomatice. Fiul lui Lady Qi a fost otrăvit, și orice fată ce aparținea unei case regale și cu care Gaozu fusese neobișnuit de afectuos, era ucisă. Însăși soarta lui Lady Qi era destul de macabră… împărăteasa i-a tăiat acesteia mâinile și picioarele, i-a scos ochii, i-a ars urechile, i-a dat o poțiune care a facut-o să își piardă buna judecată, și a aruncat-o în partea inferioară a unei latrine, aducând vizitatori pentru a vedea „porcul uman”. (G.B. 50)

Martin poate avea o reputație de om macabru și monstruos, dar nu este greu să ne imaginăm că până și acesta ar fi șocat la gândul unei Margaery Tyrell infirme, târându-se prin fecale, sub privirea triumfătoare a lui Cersei Lannister.

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment