≡ Menu

Studenții din Anglia învăța deja despre matematică, știință și istorie dar sute de școli se pregătesc să extindă curriculumul tradițional cu un subiect nou: meditația.

Aproximativ 370 de școli din Anglia își vor instrui studenții să-și exerseze atenția, ca parte a unui studiu de îmbunătățire a sănătății mentale a tinerilor, a declarat luni guvernul britanic.

Ei vor lucra cu experti in domeniul sănătății mentale pentru a învăța tehnici de relaxare, exerciții de respiratie și alte metode pentru „a-i ajuta să-și controleze emoțiile”, se precizează într-un comunicat de presă oficial.

Scopul programului este de a studia ce abordări funcționează cel mai bine pentru tineri, într-o lume a schimbărilor rapide. Guvernul a afirmat că studiul, care se va desfasura până în 2021, este unul dintre cele mai mari de acest gen din lume.

„Ca societate, suntem mult mai deschisi față de sănătatea noastră mentală decât eram în trecut, dar lumea modernă a adus noi presiuni asupra copiilor”, a declarat secretarul de educație britanic Damian Hinds.

„Copiii vor fi introduși treptat în problematica legată de sănătatea mentală, bunăstare și fericire încă de la începutul școlii primare”.

Inițiativa vine la câteva luni după ce un sondaj comandat de Serviciul Național de Sănătate a descoperit că în Anglia unul din opt copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani a suferit cel puțin o tulburare mentală la momentul evaluării, adică în 2017.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Sondajul a indicat, de asemenea, o ușoară creștere a tulburărilor psihice la copiii cu vârstele de la 5 până la 15 ani, care au crescut la de la 9,7% în 1999 la 11,2% în 2017. Tulburările precum anxietatea și depresia au fost cele mai frecvente, afectand unul din 12 copii și adolescenți timpurii în 2017 cu frecvență mai ridictă la fete.

Imran Hussain, directorul de politicii și campanii pentru organizația de caritate britanică „Acțiune pentru copii” a numit-o „criza de sănătate mentală a copiilor”.

„În fiecare zi, serviciile noastre directe văd copiii și adolescenții care se luptă să se adapteze unei lumi noi, moderne, lume ce devine din ce în ce mai complexă – luptând cu lucruri precum presiunea intensă la școală, agresiunea sau problemele din familie, toate acestea în timp ce sunt bombardați de social media.”

„Servicii ca acestea vor diminua anxietatea, durerea si suferința prin care unii dintre adolescenți trec dar reduce și nevoia lor de terapie, pe viitor.

Două comisii parlamentare au criticat rapoartele guvernamentale pe care se bazează programul, pentru că se concentrează asupra rezolvării problemelor emoționale, mai degrabă decât preveniția lor. Într-un raport publicat în luna mai, Comitetul pentru educație, sănătate și asistență socială a scris: „Strategia guvernului este lipsita de ambitie și nu va oferi niciun ajutor majorității copiilor care au nevoie disperată de el”, sporind în același timp volumul de muncă al cadrelor didactice.” (n.n predictibil, nu?)

„Rolul prevenirii pare sa fie o piesă lipsă în construirea unui suport mai bun pentru copii și tineri, în special în primii ani”, au scris comisiile. Ei au descoperit că rețelele de socializare și sistemul de examene competitiv din școli pot avea efecte deosebit de negative asupra sănătății mentale a tinerilor.

Dar Dr. Jessica Deighton, profesor asociat în domeniul sănătății mentale a copilului și a bunăstării, la University College London, care conduce studiile guvernamentale, a declarat că noua inițiativă are rolul de a oferi mai mult decât o „soluție rapidă”.

„Există tendința de a crede că soluția este intervenția pentru sănătatea mentală”, a declarat ea luni. „Vom încerca să reducem stigmatizarea față de problemele de sănătate mentală, transformând mediul școlar într-unul educat în domeniul sănătății mintale”.

Ea a spus că programul include mai multe tactici, inclusiv formarea cadrelor didactice pentru a organiza exerciții de roluri, predarea practicilor de relaxare și invitarea profesioniștilor pentru discuții în grup.”

Nu este vorba doar de a ii face să se simtă mai bine pe termen scurt”, a spus dr. Deighton, „ci să ii pregatească pentru mai târziu în viață”.

{ 0 comments }

Publicăm un feedback al Ioanei după participarea acesteia timp de o lună (4 ședințe) la cursul de Qi Gong și Meditație organizat de Daoism.RO:

3 iulie 2006

După 5 ani de studiu al unor materii mai mult sau mai puțin de actualitate, intrăm în posesia diplomei de Inginer Diplomat / Facultatea Automatica si Calculatoare / sectia Automatică și Informatică Industrială.
Întrebarea logică era: ”OK… si acum ce urmeaza? In definitiv, ce stiu A FACE PRACTIC?”.

Anii ce au urmat aveau sa imi arate ca aceasta facultate, cu precadere prin cursurile de Teoria Sistemelor, avea sa imi ofere o deprindere, o abilitate fara de pret: ma invatase CUM SA GANDESC.
La baza cursurilor de Teoria Sistemelor sta conceptul de “black box”.
Un autoturism, o centrala termica, o companie cu mai multe departamente, vanzarile oricarei clase de produse, guvernul unei tari, clima si planeta.
Toate cele enumerate mai sus, sunt “black boxes”: sisteme ce au in prima faza “input” si “output”.
Cel ce gestioneaza functionarea sistemului are in vedere sa urmareasca “ce intra” si “ce iese”, ce vrea sa obtina in final ca rezultat.
Celor doua elemente initiale li se adauga inca doua: “perturbatiile” si “compensatorul”. Ele influenteaza functionarea black box-ului, deci si rezultatul final.

Pornind de la aceste concepte, mi-a fost usor sa fac o analogie intre conceptul de sistem si corpul uman.
La nivel grosier, stilul nostru de viata, cum alegem sa traim, este “input”.
“Perturbatiile” sunt acele hopuri pe care le intalnim zi de zi, avand functia de a ne abate de la planul personal. Daca nu stim sa reglam (prin “compensator”) functionarea din “black box”, “output”-ul nu mai este cel dorit.

Astfel, dupa mai bine de 15 ani de sindrom premenstrual sever, am decis sa nu mai iau in considerare medicina occidentala, alopata.
Medicii care aveau rabdare sa imi asculte pasurile, spuneau in final:
“Putem administra pilule contraceptive. Vor ameliora simtomele de PMS”.
“Dar sunteti OK cu hormonii si sistemul endocrin. Imposibil sa aveti un PMS asa grav.”
“Acneea la adulti este ceva normal. Folositi creme anti-acneice si fond de ten pentru a masca imperfectiunile”.
“Pentru migrene puteti lua anti-inflamatoare”.
“Odihniti-va mai mult. Ati incercat?”.
“Nu cred ca aveti PMS. Ceea ce descrieti dumneavoastra sunt simtome de tumora pe creier. Va dau o trimitere la neurochirurgie.”

Ultimul “sfat” de medicina alopata m-a revoltat cumplit.
Cum???
De unde pana unde simdromul premenstrual sever, de care sufera aproximativ 10% din femeile cu menstra, era asa de negat, de evitat de catre medici?
Practic, ma „distram” luna de luna cu:
– o acnee ce doar se ameliora din cand in cand;
– o faza luteala (10-14 zile) marcata de migrene ce nu cedau la nici un anti-inflamator din farmacie, incapacitatea de a conduce autoturismul, de a munci eficient, chiar si de a folosi in siguranta un cutit de bucatarie, greata continua; irascibilitate accentuata;
– o menstra de 5-6 zile foarte dureroasa (in ciuda sangerarii nesemnificative);

Da, medicina alopata nu imi oferise solutii de reglare a sistemului.
Ceream oare prea mult, si anume sa nu mai experimentez luna de luna acele 16-20 de zile in care eram nefunctionala?

Stilul meu de viata sanatos, poate, nu era suficient de sanatos: ovo-lacto-vegetariana, yoga, fara sucuri artificiale, fara tigari, alcool ocazional (spre deloc), hidratare din plin si un somn cat se poate de igienic.

Accupunctura, ca parte de medicina alternativa, nu a avut nici un rezultat.

Asa ca m-am indreptat si spre medicina holistica.
In definitiv, ce aveam de pierdut?

Era clar: “inputul” si “perturbatiile” nu erau „reglate” eficient.
Deci aveam de modificat elementele din “input” si de eliminat sau compensat “perturbatiile”.

Primul succes pe parte de medicina holistica l-am avut dupa ce am citit si aplicat sfaturile cartea din “The Hormone Cure” de Sara Gottfried.
Conform studiilor sale, PMS-ul se datoreaza unor rapoarte dezechilibrate între valorile hormonilor prezenti in corpul uman.
Ce am adaugat in viata mea din cartea ei?
Asa-numitele „suplimente alimentare” : Mg, B6, ulei de ficat de cod, Vitamina D, Vitex.

Dupa doi ani de suplimente, migrenele din PMS durau doar 4-5 zile dar durerile menstruale durau inca mult desi intensitatea lor era in scadere, ce-i drept.

A urmat vizita la scanarea cu biofeedback: o schema personalizata de suplimente alimentare , adaugand si “ceva pentru reglarea si optimizarea sistemului digestiv”, renuntarea la zahar si gluten (in proportie de min 80%).
Suplimentul magic de aici: kurkuma pro

Inca un an si jumatate de tratament personalizat, iar migrenele disparusera. Asemeni, si celelalte simtome ale PMS-ului.
Acneea. Gone si ea.
Un cos isi mai facea aparitia ici-colo.
Dar cantitate clar neglijabila.
Menstra: 4 zile, sangerare moderata, dar 2 zile ramaneau încă dureroase, cerand minim 1-2 anti-inflamatoare.

Faceam ceva ok.
Nu mai existau dubii ca se poate si altfel, si zambeam usor sarcastic medicinei alopate.
Modificasem “input”-ul, aveam alt “output”.

Eram functionala body, spirit and mind, APROAPE toata luna.
Nu pare big deal??
Well…. ESTE!

septembrie 2018

Elementul surpriza avea sa vina in toamna lui 2018.
A u r e l i a n    P o p a lansa cursurile de Qi Gong si Meditatie, în cadrul studiolului Daosim.RO abia deschis in Bucuresti.
M-a invitat la inaugurare si am acceptat.
Ma asteptam la un speech si un open discussion dar dupa intro, A u r e l i a n   a predat prima lectie teoretica si practica de Qi Gong.
Mi-a placut, si am zambit la finalul clasei.
“Ce zici? Vii si saptamana viitoare?” imi zice A u r e l i a n.
“F*cking shit… 4 clase de yoga sau pilates pe saptamana, sa adaug si Qi Gong…?! Eu cand mai dorm?” … asta imi rasuna in cap.
M-am uitat la A u r e l i a n  si am zis “ok… hai sa incercam!”

Participasem deja la 4 clase de Qi Gong si Meditatie (una pe saptamana), si urma sa imi vina ciclu.
– PMS – absent.
– Acnee – absenta.
– Menstra, 3 zile – nici un simtom de “prezenta”!
Doar existenta tampoanelor.


Iar eu… body, spirit and mind… COMPLET functionala.

Citisem despre femei ce nici nu simt prezenta menstrei lunare.
Dar pareau povesti, basme de marketing.

Pentru mine, practica de Qi Gong si Meditatie cu A u r e l i a n a deschis o nouă etapa a vietii mele: cea in care ma pot dezvolta liber, in mod armonios, fara a mai avea starile somatico-psiho-emotionale date de menstra lunara timp de 20 de zile pe luna.

Daca aceasta este efectul unei sedinte săptămânale de Qi Gong si Meditatie, oare care vor fi efectele pe termen lung, cand voi reusi sa practic de doua-trei ori pe saptamana?

***

Link de prezentare a cursului de
Qi Gong și Meditație

{ 0 comments }

Gândirea pozitivă a devenit o nouă formă de corectitudine morală.

Într-un sondaj recent am studiat 70.000 de persoane și am descoperit că o treime dintre noi, fie ne autoblamăm pentru propriile emoții așa-zis „rele”, „negative”, cum ar fi tristețea, furia sau chiar suferința, fie încercăm activ să îndepărtăm aceste emoții.

Ne facem asta nu doar nouă, dar și celor pe care îi iubim, cum ar fi copii noștri pe careneintenționat îi facem să se rușineze că au astfel de emoții negative, sărim direct la „soluție” și eșuăm în a-i ajuta să perceapă aceste emoții ca având valoare intrinsecă.

Emoțiile normale, naturale atrag categorisiri ca „bune” sau „rele”.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Când dăm la o parte emoțiile normale pentru a îmbrățișa pozitivitatea falsă, ne pierdem capacitatea de ne a dezvolta abilitatea de a interacționa cu lumea așa cum este și nu așa cum ne dorim noi să fie ea.

Am auzit sute de oameni care mi-au spus ce anume nu mai doresc să simtă. Spun de exemplu că „nu vreau să încerc pentru că nu vreau să simt dezamăgirea” sau „vreau doar ca această emoție să dispară„.
Le spun „înțeleg, dar ai țelurile unui om mort

Numai oamenii morți nu sunt respinși niciodată și nu suferă din cauza propriilor sentimente.

Numai oamenii morți nu se stresează niciodată, nu se despart niciodată, nu simt dezamăgire ce survine eșecului.

Emoțiile puternice sunt parte din contractul cu viața. Nu vei ajunge să ai o carieră „împlinită” sau să-ți întemeiezi o familie sau să faci din această lume un loc mai bun fără stress și disconfort.

Discomfortul constituie prețul accesului la o viață „cu sens”.

COMENTARIUL DAOSIM.RO:

OK, emoțiile „negative” nu le reprimăm și nu le negăm, dar ce am putea face, în schimb, pentru a igieniza „peisajul emoționalo-mental”?

Simplu: meditație zilnică, 2 sesiuni a câte 15 minute pe zi (fie mindfulness, fie rugăciune, fie empty meditation, fie „pe respirație”, fie „în mișcare”).

Why It's Good to Embrace Negative Feelings

"We own our emotions, they don't own us."Watch Susan David's TED Talk on how to control your emotions in a healthy way: http://t.ted.com/kZ3eEcm

Publicată de TED pe 30 Ianuarie 2018

{ 0 comments }

Persoanele dependente de cocaină descoperă adesea după mulți ani de consum că drogul este mult mai puțin agreabil, dar cu toate acestea întâmpină dificultăți în a renunța. Un nou studiu ce implică scanarea creierului arată care ar putea fi cauza și prezintă de asemenea motivul pentru care terapiile bazate pe renunțare completă nu ar fi atât de eficiente în cazul consumatorilor de cocaină.

Studiul, condus de către cercetătorii de la Facultatea de Medicină Icahn, ce aparține de spitalul Mount Sinai din New York, a relevat că în cazul consumatorilor de cocaină pe termen lung există o deteriorare globală în cortexul prefrontal ventromedial (VMPFC), o zonă a creierului ce controlează autocontrolul și impulsionarea.

Datele pe care le-am cules în cadrul acestui studiu sugerează că va fi dificil pentru consumatorii de cocaină pe termen lung să se dezvețe de ceea ce a reprezentat cândva o experiență pozitivă, dacă această „dezvățare” sau o nouă învățare se bazează pe această regiune a creierului pentru a putea fi eficientă„, precizează într-un comunicat de presă Anna Konova, PhD, cercetătorul principal, care a început acest studiu pe vremea când se afla la Facultatea de Medicină Icahn, iar în prezent este cercetător postdoctoral la Centrul pentru Științe Neuronale din cadrul Universității New York.

„Există o motivație puternică pentru terapiile bazate pe renunțarea completă în dependență, dar constatările noastre evidențiază potențialele limitări ale acestor terapii existente deoarece se bazează pe cortexul prefrontal ventromedial pentru obține beneficiile terapeutice dorite”, adaugă Rita Z. Goldstein, PhD, investigator senior și directorul Programului de Neuropsihoimagistica Adicției și Afecțiunilor Relaționate, din cadrul spitalului universitar Mount Sinai.

Studiul a fost publicat online pe 5 septembrie în revista „Addiciton Biology”.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) și o paradigmă clasică de condiționare în trei faze, cercetătorii au examinat corelațiile neuronale ale adoptării abstinenței de la droguri și indiciile asociate plăcerii, dar și rolul VMPFC în cazul a 18 consumatori ce nu necesitau tratament, consumatori de cocaină pe termen lung și 15 indivizi sănătoși ce prezentau un profil asemănător din punct de vedere social și demografic, care nu au consumat niciodată droguri. Adoptarea abstinenței reprezintă un proces prin care o asociere neuronală afectivă înlocuiește o veche asociere afectivă de extaz.

Aceștia au observat că în cazul consumatorilor de cocaină pe termen lung au fost întâmpinate dificultăți în formarea și menținerea unor noi asocieri pentru stimulii existenți anterior, și care acum nu mai puteau fi identificați, rezultate previzibile atât în cazul consumatorilor, cât și în cazul celor care nu consumau droguri, iar această deteriorare era mediată de VMPFC.

Semnalele VMPFC recepționate în cazul grupului consumator de cocaină nu se asemănau celor din grupul de control. Adoptarea renunțării definitive la consumul de droguri nu implica VMPFC la același nivel, ceea ce ar putea conduce la eșecul adoptării abstinenței, conform oamenilor de știință.

„Viziunea noastră asupra acestui aspect este că cel mai probabil, terapia bazată pe abstinență administrată în izolare sau într-o formă mai tradițională nu este eficientă în cazul dependenței de cocaină”, precizează cercetătorii în jurnalul Informații Medicale Medscape. „Acest rezultat ce provine din datele noastre arată un deficit în circuitul neuronal ce susține acest tip de învățare. Mai mult, am observat acest deficit în două contexte, cel asociat consumului de droguri, dar și independent de acesta, sugerând că este puțin probabil să funcționeze în cele mai multe situații.”

„Cu toate acestea, suntem de părere că terapia bazată pe abstinență combinată cu alte tratamente sau amplificatori cognitivi ar putea prezenta utilitate în cazul dependenței de cocaină. În plus, formele modificate ale terapiei ce valorifică știința ocolind metodele mai riguroase ale abstinenței s-ar putea dovedi și ele utile. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a testa aceste abordări adiționale,” concluzionează oamenii de știință.

Studiul a fost susținut de către Institutul Național pentru Abuzul de Droguri. Autorii nu raportează nici o legătură financiară relevantă.

{ 0 comments }

Un nou studiu revoluționar sugerează că este posibilă restaurarea stării de conștiență pacienților care s-au aflat în stare vegetativă pentru o perioadă mai lungă de timp. Cercetătorii de la ISC Marc Jeannerod au folosit o metodă ce ajută la stimularea creierului prin intermediul nervului vag (VNS).

STIMULAREA ELECTRICĂ

Practicile medicale curente au tendința de a privi cazurile pacienților ce suferă de afecțiuni care le influențează starea de conștiență, precum cei aflați într-o stare vegetativă sau comatoasă, ca pe unele imposibile. Procesul de recuperare este unui incert, în cel mai bun caz. Cu toate acestea, un nou studiu revoluționar sugerează că există o posibilitate de recuperare și în aceste cazuri. Unui bărbat de 35 de ani care a petrecut ultimii 15 ani de viață într-o stare vegetativă, o echipă de cercetători și clinicieni de la Institutul de Științe Cognitive (ISC) Marc Jeannerod din Lyon, Franța a restaurat semne de conștiență printr-o metodă numită stimularea nervului vag (VNS).

Utilizată pentru a preveni convulsiile în cazul pacienților cu epilepsie și pentru a trata depresia, tehnica VNS transmite impulsuri moderate de energie electrică către creier la intervale de timp regulate prin intermediul nervului vag. Deoarece este cel mai lung nerv cranian, nervul vag conectează creierul cu diverse părți ale corpului, chiar și cu intestinele, fiind esențial în menținerea unora dintre cele mai importante funcții ale corpului precum vigilența și mersul pe jos.

Pentru acest nou studiu a fost implantat un stimulator al nervului vag în pieptul pacientului, care se afla într-o stare vegetativă din cauza unui accident de mașină, o procedură ghidată de către Jacques Luauté și echipa sa de clinicieni. Rezultatele, publicate în jurnalul Biologie curentă, au fost colectate de către oamenii de știință conduși de Angela Sirigu de la ISC Marc Jeannerod.

UN PROCES DE ACUM REVERSIBIL

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

După numai o lună de VNS, pacientul prezenta o îmbunătățire a capacităților de răspuns. Era capabil să răspundă la comenzi simple, ca de exemplu urmărirea unui obiect cu ochii sau întoarecerea capului la comandă. Pacientul a prezentat de asemenea o îmbunătățire a procesului de concentrare a atenției pe o anumită perioadă de timp, prin capacitatea de a rămâne treaz în timp ce terapeutul său îi citea o carte. Totodată i se restaurase abilitatea de a răspunde la anumite „amenințări” percepute, de exemplu prin deschiderea mai amplă a ochilor, afișând uimire atunci când capul unuia dintre examinatori se apropia mai mult de fața sa.

Diverse teste pe creier aratau de asemenea o îmbunătățire a activității creierului. În zonele creierului implicate în mișcare, senzație, și conștientizare, exista o creștere accentuată a activității undelor theta pe ECG, importantă în diferențierea dintre o stare vegetativă și una de minimă conștiență. Între timp, o scanare PET/CT a detectat o creștere a activității metabolice în regiunile corticale și subcorticale ale creierului, care se traduce printr-o îmbunătățire a conectivității funcționale neuronale.

Pe scurt, după 15 ani de existență într-o stare vegetativă, pacientului i se restaurase o minimă conștiență, o performanță privită drept imposibilă în trecut. Înaintea aceastei cercetări, se presupunea că pacienții ce sufereau de afecțiuni care le influențau starea de conștiență pentru mai mult de 12 luni nu mai puteau fi ajutați. Studiul arată că acum „este posibil să ameliorăm prezența unui pacient în această lume”, afirmă Sirigu într-un comunicat de presă. „Modelarea și vindecarea creierului sunt încă posibile, chiar și atunci când pare să fi dispărut orice urmă de speranță”. Pe deasupra, studiul mai demonstrează și „această capacitate fascinantă a minții noastre de a produce experiență conștientă.” Oamenii de știință au ales în mod intenționat un caz de studiu dificil, tocmai pentru a elimina probabilitatea ca asemenea îmbunătățiri să se datoreze întâmplării. Cu toate acestea, echipele celor doi cercetători, Sirigu și Luauté, plănuiesc un nou studiu de colaborare, mult mai amplu, pentru a confirma descoperirile făcute.

{ 2 comments }

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Hinduismul, budismul, creștinismul, iudaismul și islamul sunt cinci dintre cele mai mari religii din lume.

În ultimele câteva mii de ani, aceste grupări religioase au modelat cursul istoriei și au avut o influență profundă asupra traiectoriei rasei umane.

Prin intermediul nenumăratelor conflicte, cuceriri, misiuni în străinătate și prin simple cuvinte scoase pe gură, aceste religii s-au răspândit pe tot globul și au modelat pentru totdeauna imense regiuni geografice, pe parcurs.

{ 0 comments }