≡ Menu

Un nou studiu revoluționar sugerează că este posibilă restaurarea stării de conștiență pacienților care s-au aflat în stare vegetativă pentru o perioadă mai lungă de timp. Cercetătorii de la ISC Marc Jeannerod au folosit o metodă ce ajută la stimularea creierului prin intermediul nervului vag (VNS).

STIMULAREA ELECTRICĂ

Practicile medicale curente au tendința de a privi cazurile pacienților ce suferă de afecțiuni care le influențează starea de conștiență, precum cei aflați într-o stare vegetativă sau comatoasă, ca pe unele imposibile. Procesul de recuperare este unui incert, în cel mai bun caz. Cu toate acestea, un nou studiu revoluționar sugerează că există o posibilitate de recuperare și în aceste cazuri. Unui bărbat de 35 de ani care a petrecut ultimii 15 ani de viață într-o stare vegetativă, o echipă de cercetători și clinicieni de la Institutul de Științe Cognitive (ISC) Marc Jeannerod din Lyon, Franța a restaurat semne de conștiență printr-o metodă numită stimularea nervului vag (VNS).

Utilizată pentru a preveni convulsiile în cazul pacienților cu epilepsie și pentru a trata depresia, tehnica VNS transmite impulsuri moderate de energie electrică către creier la intervale de timp regulate prin intermediul nervului vag. Deoarece este cel mai lung nerv cranian, nervul vag conectează creierul cu diverse părți ale corpului, chiar și cu intestinele, fiind esențial în menținerea unora dintre cele mai importante funcții ale corpului precum vigilența și mersul pe jos.

Pentru acest nou studiu a fost implantat un stimulator al nervului vag în pieptul pacientului, care se afla într-o stare vegetativă din cauza unui accident de mașină, o procedură ghidată de către Jacques Luauté și echipa sa de clinicieni. Rezultatele, publicate în jurnalul Biologie curentă, au fost colectate de către oamenii de știință conduși de Angela Sirigu de la ISC Marc Jeannerod.

UN PROCES DE ACUM REVERSIBIL

După numai o lună de VNS, pacientul prezenta o îmbunătățire a capacităților de răspuns. Era capabil să răspundă la comenzi simple, ca de exemplu urmărirea unui obiect cu ochii sau întoarecerea capului la comandă. Pacientul a prezentat de asemenea o îmbunătățire a procesului de concentrare a atenției pe o anumită perioadă de timp, prin capacitatea de a rămâne treaz în timp ce terapeutul său îi citea o carte. Totodată i se restaurase abilitatea de a răspunde la anumite „amenințări” percepute, de exemplu prin deschiderea mai amplă a ochilor, afișând uimire atunci când capul unuia dintre examinatori se apropia mai mult de fața sa.

Diverse teste pe creier aratau de asemenea o îmbunătățire a activității creierului. În zonele creierului implicate în mișcare, senzație, și conștientizare, exista o creștere accentuată a activității undelor theta pe ECG, importantă în diferențierea dintre o stare vegetativă și una de minimă conștiență. Între timp, o scanare PET/CT a detectat o creștere a activității metabolice în regiunile corticale și subcorticale ale creierului, care se traduce printr-o îmbunătățire a conectivității funcționale neuronale.

Pe scurt, după 15 ani de existență într-o stare vegetativă, pacientului i se restaurase o minimă conștiență, o performanță privită drept imposibilă în trecut. Înaintea aceastei cercetări, se presupunea că pacienții ce sufereau de afecțiuni care le influențau starea de conștiență pentru mai mult de 12 luni nu mai puteau fi ajutați. Studiul arată că acum „este posibil să ameliorăm prezența unui pacient în această lume”, afirmă Sirigu într-un comunicat de presă. „Modelarea și vindecarea creierului sunt încă posibile, chiar și atunci când pare să fi dispărut orice urmă de speranță”. Pe deasupra, studiul mai demonstrează și „această capacitate fascinantă a minții noastre de a produce experiență conștientă.” Oamenii de știință au ales în mod intenționat un caz de studiu dificil, tocmai pentru a elimina probabilitatea ca asemenea îmbunătățiri să se datoreze întâmplării. Cu toate acestea, echipele celor doi cercetători, Sirigu și Luauté, plănuiesc un nou studiu de colaborare, mult mai amplu, pentru a confirma descoperirile făcute.

{ 0 comments }

Hinduismul, budismul, creștinismul, iudaismul și islamul sunt cinci dintre cele mai mari religii din lume.

În ultimele câteva mii de ani, aceste grupări religioase au modelat cursul istoriei și au avut o influență profundă asupra traiectoriei rasei umane.

Prin intermediul nenumăratelor conflicte, cuceriri, misiuni în străinătate și prin simple cuvinte scoase pe gură, aceste religii s-au răspândit pe tot globul și au modelat pentru totdeauna imense regiuni geografice, pe parcurs.

{ 0 comments }

Marele colaps al nutrienților

Atmosfera a început să schimbe în mod negativ proprietățile alimentelor pe care le consumăm. Și aproape nimeni nu conștientizează acest lucru.

Irakli Loladze este un matematician prin pregătire academică, dar acesta se afla într-un laborator de biologie când a dat peste enigma ce avea să îi schimbe cursul vieții. Se întâmpla prin 1998, pe vremea când Loladze era doctorand la Universitatea de Stat Arizona. Pe fundalul eprubetelor cu alge stralucitoare de un verde intens, un biolog i-a împărtășit acestuia și altor șașe absolvenți că oamenii de știință au descoperit ceva straniu în legătură cu zooplanctonul.

Zooplanctonul reprezintă organismele animale ce plutesc în oceane și lacuri și care se hrănesc cu alge, care în esență sunt niște plante de mici dimensiuni. Oamenii de știință au descoperit că pot influența creșterea mai rapidă a algelor prin creșterea nivelului de lumină primită, crescând astfel rezerva de hrană necesară zooplanctonului, care ar fi trebuit să înflorească deja. Dar nu a funcționat în acest fel. Când cercetătorii au oferit mai multă lumină algelor, acestea au crescut mai repede, iar micile vietăți aveau din ce în ce mai multă mâncare, dar la un anumit punct au început să lupte pentru supraviețuire. Acesta era un paradox. Mai multă mâncare ar trebui să conducă la o creștere mai mare. Cum ar putea creșterea numărului de alge să reprezinte o problemă?

[click to continue…]

{ 0 comments }

Feng Shui pentru amenajarea casei

Fructele se coc și toamna plutește în aer ! Din moment ce toamna este perioada ideală pentru acumulare, este și timpul pentru a ne regândi, reorganiza și revitaliza casa cu puțin Feng Shui. Aici aveți 9 trucuri simple pentru a aduce pozitivitatea în casa dumneavoastră cu anumite principii de design. Nouă reprezintă cel mai favorabil număr din Feng Shui, așa că dacă reușiți să puneți în practică toate aceste sfaturi, o să atrageți chiar și mai multă bunăstare!

1. Reparați obiectele care scârțâie

Ușa dumneavoastră de la intrare scârțâie când o deschideți sau o închideți? Ușa de la intrare este primul și ultimul lucru pe care îl întâlniți când veniți sau plecați de acasă. Sunetul se aseamănă unei uși care plânge, iar acest lucru vă poate afecta dispoziția sau starea de spirit. Multe persoane s-au obișnuit atât de tare cu acel sunet încât nici măcar nu îl mai remarcă. Ungeți balamalele ușii, creând astfel mai multă energie pozitivă când intrați sau ieșiți din casa dumneavoastră. Ajută de asemenea să ungeți toate balamalele ușilor din casă, dar cea de la intrare rămâne cea mai importantă.

2. Folosiți ușa din față

Multe persoane locuiesc în case unde pot merge cu mașina până în garaj și folosesc ușa din spate pentru a intra. Chiar dacă pe de o parte este foarte convenabilă această variantă, dintr-o perspectivă Feng Shui acest lucru poate limita energia pozitivă și oportunitățile din viață, deoarece ușa de la intrare reprezintă modalitatea de intrare a energiei Chi în casa și în viața noastră. Soluția rapidă Feng Shui la această problemă? Începeți să folosiți ușa din față cel puțin o dată pe săptămână. Cu cât mai des cu atât mai bine ! Doar deschideți-o și închideți-o când mergeți să luați corespondența, sau poate la o mică plimbare. Includeți acest lucru în rutina zi cu zi.

3. Unde să situați acea fântână Feng Shui

Apa reprezintă bogăție în Feng Shui. Multe persoane mă întreabă care este cel mai bun loc pentru a plasa o fântână, din punct de vedere Feng Shui. Conform principiilor sale, este indicată poziționarea unui element pe bază de apă, ca de exemplu o fântână, în apropierea ușii de la intrare. Poate fi în interiorul sau exteriorul casei, dar partea cea mai importantă este ca apa să curgă spre centrul casei. Acest lucru reprezintă o oportunitate pentru ca bogăția să reverse în viața dumneavoastră!

4. Plantele situate deasupra dulapurilor de bucătărie

Aruncați o privire asupra dulapurilor de bucătărie și verificați dacă sunt construite până în tavan sau până la un anumit nivel. Lipsa spațiului dintre dulapurile superioare și plafon atrage o energie pozitivă Feng Shui. Spațiul de deasupra dulapurilor de bucătărie atrage praful și energia stagnantă. Energia Chi rămâne blocată și încurajează energia inactivă care vă poate determina să bateți pasul pe loc. Dacă există un spațiu, există și o soluție Feng Shui adecvată pentru dumneavoastră! Așezați în această zonă niște corpuri de iluminat, plante verzi (naturale sau unele care arată destul de realistic), sau obiecte dragi și frumoase. Aceste obiecte aduc viață în regiunea respectivă și transformă energia.

5. Tineți închisă ușa de la baie

Multe persoane își fac griji în ceea ce privește baia, din punct de vedere Feng Shui. Ideea principală este că apa părăsește casa prin această încăpere. Din moment ce apa este legată de bogăție, nu ne dorim ca banii noștri să se ducă pe apa sâmbetei. De asemenea, am fost învățat că apa se întoarce în timp ce se scurge, dar pentru mai multă siguranță, vă recomand să lăsați capacul de la toaletă în jos și ușa de la baie închisă pentru a reduce acest efect.

6. Unde este poziționat patul?

În termeni Feng Shui, folosim „poziția impozantă” pentru a localiza piesele de mobilier importante, cum ar fi patul. Fără îndoială, patul reprezintă cea mai importantă piesă de mobilier ce merită poziția impozantă, deoarece petreceți atâtea ore pasive dormind! Pentru a vă așeza patul în poziția cea mai impunătoare, trebuie ca acesta să privească spre ușă, dar să nu fie în aceeași linie cu ușa în timp ce stați in pat. Ideal ar fi să îl așezați în diagonală față de ușa de la dormitor. Cu toate acestea, îmi dau seama că acest lucru nu este întotdeauna posibil. În acest caz, căutați o oglindă și așezați-o astfel încât să puteți vedea ușa când stați în pat. Eu recomand oglinzile individuale, din moment ce sunt mai ușor de mutat prin cameră și își servesc scopul.

7. Acoperiți televizorul din dormitorul dumneavoastră

Cei mai mulți dintre noi avem televizoare în dormitoare. Se întâmplă. Dacă întâmpinați dificultăți legate de somn, sau chiar dacă nu vă confruntați cu această problemă, este o idee bună să acoperiți televizorul când nu îl folosiți. Energia activă a acestuia, precum și aspectul său electronic pot perturba tipul de energie calmantă și tăcută ce duce cu gândul la somn și dormitor, în mod normal. Sugestia mea este să cautați o eșarfă frumoasă ori un material textil și aruncați-l peste televizor!

8. Spălați toate ferestrele

A venit timpul pentru curățenia de primăvară, iar ferestrele reprezintă un bun loc pentru a începe. Acestea simbolizează ochii cu care priviți această lume. Ne dorim să putem vedea și experimenta tot ce are universul să ne ofere. Căutați un ziar vechi, luați o sticlă de oțet și curățați murdăria. Deschideți ochii și luminați-vă spațiul.

9. Practicați o curățare spirituală a spațiului

Și, în cele din urmă, curățați spațiul. Casele noastre și mediul înconjurător rămân cu amprenta energetică a celor care locuiesc în spațiul respectiv. Este bine întotdeauna să ne alocăm puțin timp și să ardem energia cea veche pentru a putea primi energie Chi nouă și proaspătă. Metodele mele preferate pentru curățarea spațiului includ : arderea lemnului de palo santo, fumul de salvie albă sau pulverizarea apei cu ulei esențial de portocale. Lemnul de palo santo este mai ușor și extraordinar pentru uzul zilnic. Salvia albă este mai grea, folosită pentru o curățare mai intensă a spațiului. Iar uleiul de portocale prezintă proprietăți benefice dacă aveți nevoie să vă ridicați moralul. Orice ați folosi, asigurați-vă că vă imaginați cum spațiul este invadat de energie pozitivă și de visele dumneavoastră legate de viitor.

{ 0 comments }

10. Domeniul de vânătoare al Regelui Wen avea 70 de li pătrați dar tăietorii de lemn de foc și vânătorii de iepuri au mers cu toții acolo. Dând acces oamenilor pe domeniul [lui] de vânătoare, nu e firesc ca aceștia să fi gândit despre acest domeniu cum că ar fi prea mic?

11. Te implor, Majestatea Ta, să nu admiri vitejiile mărunte. Dacă un om își atinge sabia privește dârz și zice „Cum mi s-ar putea opune!”, atunci această vitejie aparține unui om obișnuit care poate lupta doar cu un singur adversar. Te implor să faci fapte de vitejie mai mărețe [de atât].

12. Bucură-te de ceea ce-i face fericiți pe oameni și oamenii se vor bucura de ceea ce-l face fericit pe Rege.
Îngrijorează-te de ceea ce-i îngrijorează pe oameni și oamenii se vor ingrijora de ceea ce-l îngrijorează pe Rege.

{ 0 comments }

Poporul chinez acordă o atenție deosebită culorii, mâncării, gustului și formei alimentelor, iar gustul este considerat inclusiv sufletul mâncării Chinezești. Chinezii folosesc o gamă vastă de condimente pentru a avea parte experiența unui gust mai bogat.

„Cele 5 arome” — un principiu TCM

Aromele mâncării chinezești sunt clasificate din punct de vedere tradițional în cinci arome : sărat, picant, acru, dulce și amar.
Poporul chinez pune un accent deosebit pe armonia celor cinci arome. Conform Medicinei Tradiționale Chineză, armonia celor cinci arome nu poate doar să îmbunătățească plăcerea gustului, dar de asemenea prezintă o funcție de obținere a echilibrului pentru a promova sănătatea, și ajută și în tratamentul unor boli și în vindecarea în urma unor leziuni.

Arome specifice unor anumite regiuni

De-a lungul vastului teritoriu al Chinei, aromele specifice fiecărei bucătării variază de la o regiune la alta, și de obicei predomină una sau două dintre cele cinci arome predominante. Preferințele de gust pot reflecta caracteristicile geografice, istorice, legate de climat sau de agricultură.
Mai jos vă prezint cele cinci arome ale mâncării chinezești, incluzând beneficiile lor și regiunile unde sunt populare.

Picant – China centrală, în special Sichuan și Hunan

Funcții: gustul picant este considerat și „aroma cea mai pișcătoare” dintre toate cele cinci arome. Nu poate doar să stimuleze apetitul, dar de asemenea se spune că prezintă și funcția de a scoate din corp vântul și frigul, reducând umezeală internă, hidratând organismul deshidratat, îmbunătățind circulația sângelui și crescând energia Qi.

Regiuni specifice gustului picant:
Gustul picant este popular în China centrală și sudică, și include regiunile : Sichuan, Hunan, Yunnan, și Guangxi. Se spune că acest lucru se datorează climei umede specifice acestor provincii, ce face dificilă evaporarea picăturilor de apă. Ardeiul iute (Chili) este folosit în mod predominant în aceste bucătării, și se crede că acesta prezintă un efect benefic in condiții de umezeală și frig, crescând nivelul de confort și ameliorând sănătatea.

Cele mai populare două bucătării recunoscute pentru aromele picante sunt bucătăria Sichuan și bucătăria Hunan. Bucătăria Sichuan este caracterizată de o iuțeală amorțitoare, datorată utilizării piperului Sichuan, în timp ce bucătăria Hunan prezintă o iuțeală în stare brută, și este mult mai picantă decât bucătăria Sichuan.

Două feluri de mâncare chinezească, reprezentative pentru gustul picant, sunt tocana Sichuan și capul de pește Hunan gătit la aburi, asezonat cu ardei roșii iuți tăiați cubulețe.

Sărat — China de Nord și zone de coastă

Funcții: Gustul sărat prezintă o importanță deosebită printre cele cinci arome datorită beneficiilor pentru sănătate. Se spune că gustul sărat ajută organismul să „dizolve stagnarea”. Cu toate acestea, mâncarea sărată nu ar trebui consumată în cantități mari, doarece prezintă un potențial nociv pentru organism.

Regiuni în care predomină gustul sărat:
Cea mai multă sare din China se produce prin evaporarea apei de mare în zonele de coastă, astfel încât oamenii din aceste regiuni tind să folosească sare în timpul gătitului, reprezentând în același timp și o variantă mai ieftină.

Locuitorii din nordul Chinei preferă mâncărurile sărate, în special legumele marinate în saramură. Din cauza climei reci caracteristice acestei regiuni, nu se puteau găsi legume proaspete specifice zonei respective iarna, motiv pentru care, toamna, locuitorii din nord conservă legumele, prin murare cu multă sare pentru a se asigura că se pot bucura de legume comestibile și iarna.
În zilele noastre, cu toate că pot fi transportate cu ușurință legume proaspete spre nordul țării (sau chiar provenind din sere), pentru a se consuma iarna, locuitorii acestei regiuni încă preferă să mănânce legume murate cu terci de orez la micul dejun.

Dulce — China de Est

Funcții: Conform Medicinii Tradiționale Chineze, gustul dulce poate ajuta la „tonifierea corpului”, atenuarea unor afecțiuni și îmbunătățirea stării de spirit. Condimentele dulci chinezești includ în principal zahăr, miere și diferite feluri de dulceață, care nu numai că prezintă capacități de indulcire, dar pot de asemenea intensifica aroma și să reducă senzația neplăcută a gustului de pește și a grăsimilor.

Regiuni în care predomină gustul dulce:
Gustul dulce este popular în regiunile estice, precum provinciile Fujian, Zhejiang, Jiangsu, Anhui, și Guangdong. Locuitorii acestor regiuni acordă o atenție deosebită „tonifierii corpului”, consumând alimente cu un gust dulce mai ușor și mult mai delicat.

==========================

Seminar NEIDAN
Intermediari
21.Sep-01.Oct.2017

ÎNREGISTREAZĂ-TE

==========================

Cel mai reprezentativ fel de mâncare chinezească cu gust dulce este peștele dulce – acrișor din regiunea Jiangsu.

Acru — Provincia Shanxi și minoritățile sudice

Funcții: Gustul acru poate reduce senzația lăsată în urma consumului alimentelor uleioase și starea de greață, ajutând la digestie, inclusiv la dizolvarea calciului în mâncare și stimularea apetitului. Conform Medicinei Tradiționale Chineze, poate să contracteze intestinele, să oprească diareea, să stimuleze salivația, și să potolească setea.

Regiuni renumite pentru gustul acru:
Gustul acru reprezintă o aromă populară în sud, în special în rândul minorităților din provincile Guangxi, Guizhou, și Yunnan. Locuitorii acestor zone sunt în general săraci, așa că preferă să conserve aproape toate alimentele în oțet cu scopul de a preveni irosirea acestora, drept urmare, cele mai multe mâncăruri ce provin din aceste zone prezintă un gust acru.

Cel mai reprezentativ fel de mâncare chinezesc cu gust acru este supa acrișoară de pește Guizhou.

Locuitorii din regiunea Shanxi sunt recunoscuți pentru iubirea lor față de oțet. Aceștia consumă aproape toate alimentele cu oțet și sunt de părere că o masă ar fi incompletă în absența sa. Din moment ce apa din această zonă este dură și de o alcalinitate ridicată, oțetul prezintă avantajul de a dizolva carbonatul de calciu din apă și de a echilibra pH-ul.

Regiunea Shanxi este un producător de oțet clasic, recunoscută pentru oțetul său maturat.

Amar — gustul Mâncarii Medicinale Chinezești

Funcții: Despre gustul amar se spune că îndepartează „căldura”, înzdrăvenește stomacul și stimulează salivația.

Gustul amar este des folosit în bucătăria Chinezească, dar rar de unul singur. O aromă puțin amară poate oferi un gust mai proaspăt și mai delicios mâncării, stimulând destul de mult apetitul.

Aroma amară este asociată în general mâncării medicinale chinezești, care se prepară prin adăugarea ierburilor medicinale cu gust amar.

{ 0 comments }