≡ Menu

Oamenii de știință restaurează starea de conștiență a unui om după 15 ani petrecuți în stare vegetativă

Un nou studiu revoluționar sugerează că este posibilă restaurarea stării de conștiență pacienților care s-au aflat în stare vegetativă pentru o perioadă mai lungă de timp. Cercetătorii de la ISC Marc Jeannerod au folosit o metodă ce ajută la stimularea creierului prin intermediul nervului vag (VNS).

STIMULAREA ELECTRICĂ

Practicile medicale curente au tendința de a privi cazurile pacienților ce suferă de afecțiuni care le influențează starea de conștiență, precum cei aflați într-o stare vegetativă sau comatoasă, ca pe unele imposibile. Procesul de recuperare este unui incert, în cel mai bun caz. Cu toate acestea, un nou studiu revoluționar sugerează că există o posibilitate de recuperare și în aceste cazuri. Unui bărbat de 35 de ani care a petrecut ultimii 15 ani de viață într-o stare vegetativă, o echipă de cercetători și clinicieni de la Institutul de Științe Cognitive (ISC) Marc Jeannerod din Lyon, Franța a restaurat semne de conștiență printr-o metodă numită stimularea nervului vag (VNS).

Utilizată pentru a preveni convulsiile în cazul pacienților cu epilepsie și pentru a trata depresia, tehnica VNS transmite impulsuri moderate de energie electrică către creier la intervale de timp regulate prin intermediul nervului vag. Deoarece este cel mai lung nerv cranian, nervul vag conectează creierul cu diverse părți ale corpului, chiar și cu intestinele, fiind esențial în menținerea unora dintre cele mai importante funcții ale corpului precum vigilența și mersul pe jos.

Pentru acest nou studiu a fost implantat un stimulator al nervului vag în pieptul pacientului, care se afla într-o stare vegetativă din cauza unui accident de mașină, o procedură ghidată de către Jacques Luauté și echipa sa de clinicieni. Rezultatele, publicate în jurnalul Biologie curentă, au fost colectate de către oamenii de știință conduși de Angela Sirigu de la ISC Marc Jeannerod.

UN PROCES DE ACUM REVERSIBIL

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

După numai o lună de VNS, pacientul prezenta o îmbunătățire a capacităților de răspuns. Era capabil să răspundă la comenzi simple, ca de exemplu urmărirea unui obiect cu ochii sau întoarecerea capului la comandă. Pacientul a prezentat de asemenea o îmbunătățire a procesului de concentrare a atenției pe o anumită perioadă de timp, prin capacitatea de a rămâne treaz în timp ce terapeutul său îi citea o carte. Totodată i se restaurase abilitatea de a răspunde la anumite „amenințări” percepute, de exemplu prin deschiderea mai amplă a ochilor, afișând uimire atunci când capul unuia dintre examinatori se apropia mai mult de fața sa.

Diverse teste pe creier aratau de asemenea o îmbunătățire a activității creierului. În zonele creierului implicate în mișcare, senzație, și conștientizare, exista o creștere accentuată a activității undelor theta pe ECG, importantă în diferențierea dintre o stare vegetativă și una de minimă conștiență. Între timp, o scanare PET/CT a detectat o creștere a activității metabolice în regiunile corticale și subcorticale ale creierului, care se traduce printr-o îmbunătățire a conectivității funcționale neuronale.

Pe scurt, după 15 ani de existență într-o stare vegetativă, pacientului i se restaurase o minimă conștiență, o performanță privită drept imposibilă în trecut. Înaintea aceastei cercetări, se presupunea că pacienții ce sufereau de afecțiuni care le influențau starea de conștiență pentru mai mult de 12 luni nu mai puteau fi ajutați. Studiul arată că acum „este posibil să ameliorăm prezența unui pacient în această lume”, afirmă Sirigu într-un comunicat de presă. „Modelarea și vindecarea creierului sunt încă posibile, chiar și atunci când pare să fi dispărut orice urmă de speranță”. Pe deasupra, studiul mai demonstrează și „această capacitate fascinantă a minții noastre de a produce experiență conștientă.” Oamenii de știință au ales în mod intenționat un caz de studiu dificil, tocmai pentru a elimina probabilitatea ca asemenea îmbunătățiri să se datoreze întâmplării. Cu toate acestea, echipele celor doi cercetători, Sirigu și Luauté, plănuiesc un nou studiu de colaborare, mult mai amplu, pentru a confirma descoperirile făcute.

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 2 comments… add one }
  • sandru paul octombrie 25, 2017, 11:28

    …este ce face kriya yoga,tot sistemul funcționează pe impulsuri regulate

    • Daoism noiembrie 5, 2017, 18:49

      mai concret @Paul?

Leave a Comment