≡ Menu

Oamenii de știință au identificat cauza sindromului de oboseală cronică

Cauza unui misterios sindrom de oboseală cronică (SOC) o reprezintă un număr anormal de mare de tulpini bacteriene specifice prezente în intestin, ceea ce determină ca o persoană să se simtă obosită în mod constant, precizează articolul publicat în jurnalul Microbiome.

„Este posibil ca sindromul de oboseală cronică să se dezvolte ca o durere cronică intestinală, luând naștere din perturbarea comunicării bidirecționale dintre creier și intestin, care în mod normal controlează flora bacteriană și reziduurile acesteia. Deschizând bacteria ce cauzează aceste probleme, suntem cu un pas mai aproape de un diagnostic corect al SOC și crearea unei metode de tratament„, precizează Brent Williams, din cadrul Universității Columbia din New York.

În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de pacienți diagnosticați cu sindromul de oboseală cronică. Majoritatea prezintă un set comun de simptome, incluzând spasme frecvente, insomnii, oboseală, și migrene. În ciuda unor cercetări îndelungate, oamenii de știință nu au reușit să identifice cauza acestui sindrom, iar doctorii au început să creadă că ar fi una psihologică.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Recent însă, cercetătorii au găsit dovezi că această boală neobișnuită se dezvoltă ca rezultatul unui „bruiaj” al sistemului nervos, care este într-o constantă „stare de urgență„, din cauza căruia în organism ia naștere un proces inflamator ce afectează inclusiv măduva spinării.

Williams și colegii săi au identificat bacteria responsabilă, analizând diversitatea de specii ale microflorei și compoziția chimică a sângelui a 50 de pacienți ce sufereau de acest sindrom și a încă 50 de indivizi sănătoși.

După cum s-a dovedit, atât microflora, cât și sângele pacienților, dar și al oamenilor sănătoși erau destul de diferite, iar diferențele erau cam aceleași pentru toți pacienții ce indicau o cauză biologică a sindromului de oboseală cronică. Unele trăsături erau caracteristice doar pacienților ce acuzau și dureri cronice intestinale, în timp ce altele erau comune tuturor purtătorilor acestei afecțiuni.

De exemplu, în intestinele lor a fost observat un număr neobișnuit de mare de germeni din clasa Alistipes și unele microorganisme necunoscute din clasa Bacteroides, în timp ce, pe de altă parte, numărul bacteriilor din specia Bacteroides vulgatus era anormal de scăzut. Cu cât era mai pronunțată anomalia, cu atât se manifestau mai tare în sindromul oboselii cronice.

Cercetătorii încă nu cunosc modul în care germenii patogeni pot influența evoluția sindromului de oboseală cronică, dar presupun că poate avea legătură cu anomalii în sinteza vitaminei B6 și alte molecule biologice importante, principala sursă a bacteriilor intestinale.

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment