≡ Menu

Adevărul despre Chakre: Stările psihologice asociate cu chakrele sunt toate moderne și occidentale (III)

chakrasPe nenumărate site-uri web și în toate cărțile putem citi, adesea, că Muladhara Chakra este asociată cu supraviețuirea și siguranța, că Manipura Chakra este asociata cu voința și stima de sine, și așa mai departe. Yoginul educat ar trebui să știe că toate asocierile dintre chakre și stările psihologice sunt o inovație modernă occidentală care a început cu Jung.

Poate că aceste asocieri reprezintă realități experiențiale pentru unii oameni (deși, de obicei, nu apar fără un antrenament prealabil). Lingviștii cu siguranță nu le-au găsit în sursele sanscrite. Există doar o singură excepție, este vorba despre sistemul de 10 chakre pentru yoghini-muzicieni (despre care vom publica în curând un articol). Dar, în sistemul ce datează din secolul al-XIII-lea, nu găsim chakrele asociate cu vreo emoție specifică sau stare psihologică; mai degrabă, fiecare petală a fiecărei chakra este asociată cu o emoție distinctă sau cu o stare, și nu pare să existe nici un model prin care am putea crea o etichetă pentru chakra ca întreg.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Dar asta nu e tot. Aproape toate asociațiile regăsite în Wheels of Life de Anodea Judith nu au nici o bază în sursele indiene. Fiecare chakra, spune Judith, este asociată cu o anumită glandă corporală, anumite afecțiuni ale organismului, anumite alimente, un anumit metal, mineral, plantă medicinală, o planetă, o cale de yoga, carte de Tarot, o Sephira aparținând misticismului evreiesc (!), și chiar arhanghelilor aparținând creștinismului (!!).

Nici una dintre aceste asociații nu se găsesc în sursele originale. Judith sau profesorii ei le-a creat pe baza asemănărilor percepute. Acest lucru este valabil acest lucru pentru uleiurile esențiale și cristalele care au făcut obiectul altor cărți și site-uri despre care acestea pretind că ar corespunde fiecărei chakra. (Ar trebui notat faptul că Judith face referire la sursa originală Sanscrită [ Shat-cakra-Nirupana].

Aceasta nu înseamna că dacă veți plasa un anumit tip de cristal pe burtă, atunci când aveți probleme cu stima de sine și că dacă vă imaginați că vă purificați Manipura Chakra s-ar putea să nu vă ajute să vă simțiți mai bine. Poate că se va întâmpla, în funcție de persoană. În timp ce această practică nu este cu siguranță tradițională,și că nu a fost testată de-a lungul a numeroase generații tradiționale (asta este ideea transmiterii unei practici tradiționale, până la urmă), D-zeu știe că există multe lucruri în cer și pe pământ decât poate concepe creierul nostru rațional.

Dar, în opinia noastră, oamenii ar trebui să știe când arborele genealogic al unei practici este de câteva decenii, nu secole. În cazul în care o practică are valoare, atunci nu trebuie să i se falsifice proveniența, nu?

Sursa: TantrikStudies

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Citește și:
Adevărul despre Chakre – Ce nu a știut Occidentul niciodată despre yoga (I)

Adevărul despre Chakre – Sistemul de chakre este PRESCRIPTIV, nu DESCRIPTIV (II)

Adevărul despre Chakre: Sistemul de șapte chakre popular astăzi nu provine dintr-o scriptură, ci dintr-un tratat scris în 1577 (IV)

Adevărul despre chackre: Scopul unui sistem de chakre este de a funcționa ca șablon pentru corpul subtil (V)

Adevărul despre chackre: Mantrele -sămânță, despre care crezi că au de-a face cu chakrele sunt, de fapt, elementele care trebuie instalate în aceste chakre (VI)

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment