≡ Menu

Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Splina și Stomacul

zang-fuSplina este situată în mijlocul cavității abdominale. Principalele sale funcții și indicatori fiziologici sunt:

1) regularizare a transportului și transformării sângelui

2) controlul sângelui;

3) guvernează mușchii și cele patru membre;

4) se deschide în gură, buze și ten.

Splina are o relație externă și internă cu stomacul.

Splina coordonează transportul şi transformările apei şi a celorlalte fluide ale corpului, şi această funcţie este îndeplinită cu ajutorul plămânilor, a rinichilor, a meridianului „trei focare” şi a vezicii urinare. Când energia splinei este deficitară, apare distensia abdominală însoţită de diaree.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Splina controlează, de asemenea, circulaţia sângelui în vasele sanguine. Menoragia, epistaxisul, precum şi alte cazuri de hemoragie se tratează şi prin tonifierea splinei. Splina este considerată al doilea ficat, cimitirul tuturor celulelor roșii moarte.

Splina guvernează ţesutul conjunctiv. Fiind considerată al doilea ficat, guvernează întregul sistem muscular. Dacă acest organ este afectat, membrele sunt slăbite şi muşchii se atrofiază.

Splina este organul pereche al stomacului. Ea reprezintă partea internă a cuplului, iar stomacul partea externă. Împreună realizează digestia şi absorbţia hranei şi distribuirea elementelor nutritive în organism.

Splina este de asemenea implicată în metabolismul apei. Atunci când splina transportă substanțe cu nutrienți, distribuie simultan apa pentru fiecare țesut al corpului realizându-și funcțiile de hrănire și hidratare. Din splină, apa este de asemenea trimisă către rinichi și excretată ulterior din vezica urinară. Întregul proces de distribuție și metabolismul apei este realizat în comun cu plămânul prin funcțiile descendente și de dispersare a acestora și funcțiile de transport și de transformare ale splinei. În cazul în care splina nu reușește să transporte și să transforme apa aceasta va duce la diverse modificări patologice. În cazul în care apa se acumulează în interiorul corpului, se va transforma într-un mucus inflamator (flegmă), în cazul în care este reținut în piele și mușchi, devine o umflătură (edem), în cazul în care retenția de apă este în intestine, aceasta va provoca diaree, în cazul în care procesul are loc în cavitatea abdominală, aceasta va duce la acumularea gravă de lichide (ascita) în Suwen se spune, „… diferitele tipuri de boli cauzate de umezeală și însoțite de umflături și senzație de plin aparțin splinei”.

Sursa: CulturalChina

***

Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Rinichii și vezica urinară
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Splina și Stomacul
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Ficatul
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Inima
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Plămânii și Intestinul Gros
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Pericardul și Meridianul „Trei focare”

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 3 comments… add one }

Leave a Comment