≡ Menu

Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Pericardul și Meridianul „Trei focare”

pericard triplu incalzitorMeridianul „Trei focare” este compus din trei părţi: superioară, mijlocie şi inferioară. Partea superioară funcţionează ca un distribuitor al esenţei inimii şi plâmânilor. Zona de mijloc este cea la nivelul căreia stomacul splina realizează digestia şi hrana organismului. Partea inferioară reprezintă un canal de drenaj, prin care rinichii şi vezica urinară elimină reziduurile.

Pericardul este perechea meridianului „Trei focare”. Acesta reprezintă partea internă a cuplului de organe, iar meridianul „Trei focare” reprezintă partea exterioară.

Pericardul este numit Xin Bao Luo în chineză. Structural este o membrană care înconjoară inima și fiziologic protejează acest organ. Atunci când factorii patogeni exogeni atacă inima, pericardul este primul afectat. Lingshu notează: „De aceea, factorii patogeni care intenționează să atace inima trebuie să atace primul pericardul”. Clinic, simptomele de invazie patogenă a pericardului sunt aceleași ca și în cazul în care inima era bolnavă. În cazul în care căldura patogenă atacă inima, simptomele sunt pierderea conștienței, delir, etc. Dacă flegma patogenă cauzează confuzie mentală, pierderea conștienței sau tulburări psihice, afecțiunea este cunoscută sub numele de „flegma patogenă obstrucționează orificiul inimii”.

RELAȚIA dintre pericard și MINISTRUL FOCULUUI (Xiang Huo) este Focul din Poarta Vieții (Ming Men). Acest Foc este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului. Cu toate că mulți medici, cum ar fi Zhu Zhen Heng (1281-1358) au identificat „Ministrul focului” cu focul Ming Men (și, prin urmare, Rinichii), alții, cum ar fi Zhang Jie Bin (1563-1640), au identificat „Ministrul focului” cu organe interne ca rinichii, ficatul, triplu încălzitorul, vezica biliară și pericardul. De fapt, ministrul focului se spune că merge în sus la ficat, vezică biliară și pericard (în acest sens este comparat cu „Dragonul de Foc ce zboară spre vârful unui munte înalt”) și în jos, către Rinichi (mișcare care este comparată cu „scufundarea Dragonului de Foc în adâncurile mării”).

În patologie, acest lucru are o relevanță mai mare deoarece atunci când Ministrul Foculiui este afectat de agenți patologici (conduși de stresul emoțional) rachete de semnalizare urcă în sus pentru a hărțui pericardul ceea ce provoacă neliniște mentală, agitație, anxietate și insomnie.

Sursa: CulturalChina

***
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Rinichii și vezica urinară
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Splina și Stomacul
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Ficatul
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Inima
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Plămânii și Intestinul Gros
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Pericardul și Meridianul „Trei focare”

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 5 comments… add one }

Leave a Comment