≡ Menu

Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Ficatul

ficatPrincipalele funcții și indicatori fiziologici ai ficatului sunt: 1) depozitarea sângelui; 2) crearea condițiilor de circulație neîngrădită a qi-ului; 3) control al articulațiilor și strălucirea reflectată în unghii; și 4) deschidere a organului la nivelul ochilor.

Din punct de vedere al medicinei chineze, ficatul depozitează sângele şi reglează debitul fluxului sanguin, astfel încât alimentarea cu sânge a tuturor organelor şi ţesuturilor să fie optimă, pentru ca acestea să îşi poată menţine și desfășura activitatea fiziologică la parametrii normali.

Ficatul controlează, de asemenea, circulaţia şi distribuirea energiei vitale. În condiţii normale, circulaţia energetică este continuă şi uniformă. Dacă energia ficatului este blocată, adesea se poate resimți o senzaţie de apăsare în corp. Dacă este în exces, omul devine neliniştit, irascibil şi uneori hipertensiv.
Ficatul guvernează şi tendoanele, controlând sănătatea articulațiilor. Rolul principal al ficatului este de a „hrăni” tendoanele. Dacă există o deficienţă a sângelui apărută din cauza insuficienţei energetice a ficatului, încheieturile au tendința să devinărigide, muşchii vor fi din ce în ce mai slăbiţi, astfel încât chiar şi cele mai obişnuite activităţi fizice, cum ar fi mersul pe jos, se vor desfășura cu dificultate.

Ficatul se deschide în ochi, ochiul fiind fereastra sa spre exterior. Vederea se va menține în bună stare doar dacă ficatul va putea asigura ochilor suficientă esenţă vitală. Așadar, tulburările de vedere pot anunța anumite afecţiuni ale ficatului. De asemenea, deficiențele ochilor se pot corecta prin stimularea energiei ficatului.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Meridianul ficatului trece pe lângă organele genitale, prin partea laterală a abdomenului inferior, apoi îşi continuă traiectoria ascendentă, distribuindu-şi colateralele în regiunea toracică, pentru ca în final să ajungă în vârful capului. Ca urmare, afecţiunile organelor aflate în vecinătatea traiectoriei acestui meridian, cum ar fi durerile testiculare, hernia, impotența, întărirea sânilor sunt asociate cu tulburările de sănătate de la nivelul ficatului.

Ficatul controlează secreţia bilei şi, de aceea, este strâns legat de vezica biliară. Bolile apărute la nivelul unuia dintre aceste organe afectează şi pe celălalt. Medicina chineză consideră că vezica biliară are o strânsă legătură cu capacitatea de discernământ şi decizie a individului.

Ficatul armonizează emoțiile. Medicina chineză consideră că funcția normală sau anormală a qi-ului care curge liber și neîngrădit este direct legată de activitățile emoționale, și că starea mentală nu este dominată numai de inimă, dar, de asemenea, și de ficat. Atunci când activitățile qi-ului sunt normale, corpul are o circulație armonioasă de qi și sânge, mintea limpede și emoții pozitive. Dacă există o disfuncție a fluxului liber de qi, aceasta va afecta în mod direct starea emoțională a individului. De exemplu, stagnarea qi-ului în ficat va da naștere la înfundare și senzație de apăsare în piept, sentimente negatice, ipohondrie, sau chiar depresie psihică, plânset, menstruație neregulată etc. Dacă există o hiperactivitate a qi-ului hepatic, pot exista iritabilitate, furie, insomnie, tulburări de somn, vise urâte, amețeli, vertij, țiuituri în urechi (tinitus), sau surditate. Orice schimbare bruscă în echilibrul normal al emoțiilor, în special o mare furie sau depresie psihică, pot afecta și funcția de curgere și răspândire liberă a qi-ului hepatic care rezultă în modificările patologice specifice stagnării qi-ului de la nivelul ficatului.

Sursa: CulturalChina

***

Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Rinichii și vezica urinară
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Splina și Stomacul
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Ficatul
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Inima
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Plămânii și Intestinul Gros
Medicină chineză: Teoria organelor Zang-Fu – Pericardul și Meridianul „Trei focare”

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 4 comments… add one }
  • Mihaela-Gina Lefter aprilie 5, 2017, 08:15

    Buna dimineata! Va multumesc pentru articolele trimise. Sant de mare folos. Cu multa consideratie, Mihaela-Gina Lefter.

Leave a Comment