≡ Menu

Tradiția morților „vii”

walking_master

În noiembrie anul trecut, un tânăr chinez a fost reținut în timp ce călătorea în sudul provinciei Yunnan pentru comportament suspect, și avea într-adevăr un comportament suspect: călătorea cu un cadavru.

Aparent ciudată, practica de plimbare a morților face parte din tradițiile străvechi care însoțesc perioada doliului chinezesc.

Potrivit diverselor legende plimbarea morților a apărut în vestul Hunan, iar tehnica se pare că face parte din metodele de vrăjitorie ale comunității Miao, minoritatea etnică renumită pentru darurile lor supranaturale, numit gushu. Astfel, plimbarea morților este considerată a fi o formă de vrăjitorie gushu. De asemenea, invocă și împrumută concepte supranaturale din I Ching.

De obicei, procesiunea morților este condusă de doi călugări daoiști, unul maestru și celălalt elev. Dacă un om se întâmplă să moară în alt oraș decât cel în care s-a născut, rudele persoanei decedate se vor deplasa acolo și vor cere unui călugăr taoist să aducă decedatul înapoi în orașul natal, o tradiție extrem de importantă în cultura chineză care consideră că sufletul, trupul, casa și locurile unde trăiește o persoană sunt strâns interconectate. Chinezii antici credeau că dacă corpul nu poate ajunge acasă, sufletul este pierdut pentru totdeauna în lume după moarte, fiind condamnat la suferință veșnică.

Se spune că, atunci când vine preotul taoist, el verifică în primul rând data de naștere a decedatului, iar când rostește incantațiile specifice, folosește o sabie de lemn de piersic (o armă spirituală folosită îndeosebi în exorcisme în taoism) pentru a verifica dacă spiritul va asculta poruncile Lui. Preotul nu pleacă la drum cu un singur cadavru, el așteaptă alte comenzi pentru a putea aduna cât mai mulți morți ce vor călători împreună. Înainte de a pornit în călătorie, preotul realizează un ritual, el lipește un talisman simbolic pe fruntea fiecărui corp mort și rostește incantații. Talismanul este din hârtie galbenă cu cerneală reprezentând personaje roșu, imagini sau simboluri care pot evoca putere și manifesta energie. Decedații se ridică apoi și urmează preotul. Odată ce se instaurează starea de rigor mortis, morții pot doar să țopăie, folosind același salt zombie care a inspirat o serie de filme cu zombie din Hong Kong și, ulterior, din întreaga lume.

Dacă a face morții să meargă din nou pare de necrezut (și ar trebui să fie), ceea ce se întâmplă în continuare este chiar mai interesant. Pentru a conduce spiritele, preoții agită clopote cu puteri supranaturale care pot conduce sufletele rătăcitoare, lovind gonguri pentru a alerta călătorii și locuitorii despre trecerea lor, o avertizare considerată absolut necesară, deoarece se crede că morții aduc ghinion și spirite rele. Călătoriile în vastele teritorii ale Chinei sunt de cele mai multe ori extrem de lungi și obositoare, astfel încât există hoteluri special destinate acestor tipuri de călătorii, numite hotelurile morților. Acestea sunt deschise tot timpul anului și, deoarece morții nu așteaptă pe nimeni, pot fi locuite doar de aceștia. Se spune, de asemenea, că datorită formulelor special folosite pentru incantații de preoții daoiști, cadavrele nu se descompun, indiferent de cât de lungă este călătoria sau de starea vremii.

Sursa: The World of Chinese

 

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment