≡ Menu

Goujian: Sabia antică chinezească ce sfidează timpul

Universul este plin de mistere, care provoacă ceea ce avem impresia că sunt cunoștințele noastre actuale. Oare sunt adevărate fenomenele ce par a ieși din tiparele legilor fizicii obișnuite, sau sunt doar niște variabile necunoscute, nedescoperite încă de știința actuală? Tu decizi.

Acum cincizeci de ani, s-a descoperit o sabie rară și neobișnuită într-un mormânt din China. În ciuda faptului că se afla acolo de mai bine de 2.000 de ani, sabia, cunoscută sub numele de Goujian, nu avea nici o singură urmă de rugină. Lama era atât de ascuțită, încât a făcut să sângereze degetul arheologului care i-a testat tăișul. În aparență, lama rămăsese intactă în ciuda trecerii timpului.

În afară de această calitate ciudată, măiestria cu care fusese realizată sabia părea extrem de delicată pentru o sabie făcută cu atât de mult timp în urmă. Considerată a fi o comoară de stat în China zilelor noastre, sabia este la fel de legendară pentru poporul chinez pe cât este Excalibur, paloșul regelui Arthur în Occident.

Săbiile Jian

Sabia de Goujian este una dintre cele mai vechi cunoscute săbii Jian, un tip de sabie cu două tăișuri drepte. Săbiile Jian sunt printre cele mai vechi tipuri de sabie din China și sunt strâns asociate cu mitologia chineză. În folclorul chinezesc, este cunoscută sub numele de Maestra Armelor și este considerată a fi una dintre cele patru arme majore, împreună cu toiagul, sulița, și sabia curbată.

Inscripțiile misterioase

Pe o parte a lamei, arheologii au descoperit două coloane de text, cu un total de opt caractere în apropierea mânerului, realizate în scrierea antică chineză. Acel tip de scriere, cunoscut sub numele literal de „caractere cu păsările și viermi”, este o variantă a scrisului specific Sigiliului Zhuan Shu care este foarte dificil de citit. Analizele inițiale au reușit să descifreze sensul a doar șase dintre cele opt caractere chinezești.

Deciphering_the_sword-480x393Acestea atestă că regele Yue este proprietarul sabiei și că aceasta a fost realizată pentru utilizarea [lui] personală. Cele două caractere rămase neexplicate reprezintă, probabil, numele regelui.

Statul Yue a existat în perioada 510-334 î.Hr., și a fost condus succesiv de nouă regi. Identitatea regelui care deținea sabia a stârnit dezbateri aprinse în rândul arheologilor și cercetătorilor de limba chineză. După mai mult de două luni, experții au ajuns la un consens conform căruia proprietarul inițial al sabiei a fost Goujian (496-465 î.Hr.), ceea ce face ca obiectul să aibă vârsta aproximativă de 2.500 de ani.

Proprietăți unice

În afară de valoarea sa istorică, mulți cercetători s-au întrebat cum a rămas această sabie fără nici o urmă de rugină într-un mediu umed, pentru mai mult de 2.000 de ani, și care ar fi modul în care au fost sculptate decorațiunile delicate de pe suprafața lamei. Sabia de Goujian este și astăzi la fel de strălucitoare ca atunci când a fost inițial realizată, fără nici o pată de rugină.

Cercetătorii au analizat cioburile vechi de bronz în speranța că vor găsi o modalitate de a reproduce tehnologia utilizată pentru a crea sabia. Ei au descoperit că obiectul este rezistent la oxidare, ca urmare a sulfatării suprafeței acesteia. Această procedură, împreună cu proprietățile uscate ale aerului din încăperea în care a fost găsită, au făcu ca sabia legendară să poată fi găsită într-o stare extrem de bună.

Testele, de asemenea, arată că fierarii din regiunile Wu și Yue din sudul Chinei în timpul Perioadei de primăvară și toamnă au atins un nivel ridicat de măiestrie în meșteșugul prelucrării metalelor prin care au reușit să includă aliaje inoxidabile în lamele fabricate, ajutându-le pe acestea să supraviețuiască mileniilor într-o stare relativ impecabilă.

Sursa: The Epoch Times

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment