≡ Menu

Uimitor! Savanții au descoperit forme de viaţă electrice ce se hrănesc cu energie pură!

geobacter-metallireducens-bacteriumSpre deosebire de oricare altă formă de viaţă de pe Pământ, niște bacterii speciale utilizează energia în forma sa cea mai pură, consumând şi respirând electroni- și, mai mult decât atât, se află peste tot în mediul înconjurător. Cum le putem observa? Simplu! Introduceţi un electrod în pământ, pompaţi electroni în acesta şi vor apărea: celule vii care consumă energie electrică. În lumea științifică se cunosc bacterii care pot supravieţui datorită unor surse diverse de energie, dar niciuna dintre acestea nu este atât de ciudată pe cât sunt bacteriile electrice.

Imaginați-vă monstrul lui Frankenstein care este adus la viaţă de energia galvanică, dar ţineţi cont că aceste „bacterii electrice” sunt reale şi ele pot fi întâlnite peste tot.

Spre deosebire de orice altă formă de viaţă de pe Pământ, bacteriile electrice folosesc energia în forma sa cea mai pură, electricitatea sub formă de electroni extrași din roci şi metale.

Există două tipuri de astfel de bacterii: Shewanella şi Geobacter. Recent biologii au descoperit că pot atrage mai mulţi electroni din pietre şi noroi marin, ademenindu-i cu puţină electricitate. Experimentele efectuate de biologi au arătat că aceste bacterii se pot dezvolta pe electrozii bateriilor electrice, demonstrând astfel că aceste forme de viaţă uluitoare consumă şi elimină electroni.

„Această descoperire nu ar trebui să constituie o surpriză,” spune Kenneth Nealson de la University of Southern California din Los Angeles. „Știm, deja, că viaţa reprezintă un flux de electroni: „mâncăm zaharuri care au un exces de electroni şi respirăm oxigen care îi preia liber.”

Celulele din corpurile noastre descompun zaharurile, iar electronii trec prin organisme  în urma unui set complex de reacţii chimice până când ajung în oxigenul care are nevoie de aceşti electroni.

În acest proces celulele creează o moleculă ATP care acţionează ca o unitate de stocare a energiei pentru aproape toate formele de viaţă. Deplasarea electronilor reprezintă o condiţie esenţială pentru obţinerea unei molecule ATP. „Viaţa este foarte inteligentă”, spune Nealson. „În acest fel ne dăm seama cum obţinem electroni din tot ceea ce mâncăm şi cum îi putem menţine sub control.”  La cele mai multe forme de viaţă organismul stochează electronii în cadrul moleculelor care pot transporta electronii în condiţii de siguranţă prin celule până când aceştia sunt eliberaţi în oxigenul respirat.

„Acesta este modul prin care obţinem energia necesară organismului şi orice formă de viaţă de pe această planetă foloseşte acest procedeu”, spune Nealson. „Electronii trebuie să se deplaseze ca să putem obţine energie. Din această cauză o persoană care rămâne fără oxigen moare în câteva minute. Fără aportul de oxigen necesar vieţii, electronii nu se mai deplasează prin organism.”

Descoperirea acestor bacterii electrice arată că unele forme de viaţă nu mai au nevoie de zaharuri şi că ele pot folosi energia în forma sa cea mai pură, electronii, care sunt captaţi de pe suprafaţa mineralelor. „Este cu adevărat ceva nemaiîntâlnit până acum”, spune Nealson. „Într-un anume sens, ne duce cu gândul la o formă de viaţă extraterestră.”

Sursa: New Scientist

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment