≡ Menu

Există vreo legătură între emoții și digestie? Pentru TCM, se pare că da ….

st

Ați auzit vreodată de oameni care vorbesc despre cum se simt când au „fluturi în stomac, despre senzația de bine, stomac nervos, sau o reacție viscerală? Desigur. Folosim astfel de termeni pentru că știm intuitiv că emoțiile noastre sunt foarte strâns legate de procesul nostru de digestie.

Una dintre afecțiunile cele mai comune în TCM este ceea ce poartă numele de dizarmonie a ficatului și splinei. Aceasta înseamnă, pur și simplu, că emoțiile puternice interferează cu procesul digestiv. Dacă ați avut vreodată o supărare emoțională uriașă care v-a distrus apetitul sau v-a deranjat la stomac, știți despre ce este vorba. O dizarmonie a ficatului și splinei este similară cu acel mod emoțional de reacție la circumstanțele externe, dar funcționează de obicei extrem de lent.

Ficatul din medicina tradițională chineză este un sistem de organe care supervizează tot ceea ce se întâmplă în corpul dumneavoastră, inclusiv digestia, intestinele, circulația sângelui, menstruația și emoțiile. Stresul, furia sau revoltele emoționale poate provoca stagnări de energie în sistemul ficatului. Când se întâmplă acest lucru, unul dintre primele organe afectate este Splina Chineză (organul splinei așa cum este acesta înțeles de medicina tradițională chineză), care este responsabil cu digestia.

În observațiile clinice acest mod de manifestare este principalul vinovat pentru multe, dacă nu chiar majoritatea, bolilor care afectează pacienții. Se poate manifesta prin simptome cum ar fi: sindromul intestinului iritabil, colită, depresie, insomnie, PMS, oboseală, și chiar obezitate, pentru a numi doar câteva.

golden1

Deci, ce se întâmplă exact atunci când sunteți stresat, supărat sau îngrijorat? Stomacul este un mușchi iar când suntem puși în fața unor situații epuizante emoțional, mușchiul stomacului se contractă, ceea ce face dificilă digerarea majorității alimentelor.

De ce avem această reacție care este strâns legată răspunsul vegetativ de fugă sau luptă atunci când suntem stresați sau ne simțim amenințați? Organismul răspunde prin închiderea acestor funcții care nu sunt necesare pentru a fugi sau a lupta, inclusiv digestia. Ideea este că, în preistorie, sentimentul de amenințare a fost o manifestare de scurtă durată, care dura atâta timp cât era necesar să alungăm sau să ucidem animalul sălbatic de la intrarea peșterii.

Astăzi, mulți dintre noi suntem într-o stare constantă de luptă sau fugă din cauza stresului inevitabil din viața de zi cu zi, fie că este vorba un șef capricios, un copil bolnav, un credit ipotecar cu întârziere de plată, sau avem prea multe de făcut. Dezechilibrele emoționale constante nu dau timp corpului pentru recuperarea echilibrului și digestia rămâne în plan secund, aflată în imposibilitatea de a face treaba în mod eficient.

Ce se poate face pentru a eficientiza digestia? Cel mai important lucru să știți că acesta este un proces în două etape: menținerea stresului și emoțiilor sub control, în timp ce vă răsfățați tractul digestiv. Iată două lucruri pe care le puteți face pentru dvs.:

-Calm și relaxare. Această cerință poate părea a fi cea mai evidentă, dar este adesea cel mai greu lucru de făcut. Găsiți în timpul zilei, momentele potrivite pentru a vă relaxa; faceți yoga, meditați, mergeți la pescuit, sau faceți o plimbare în parc, pădure sau locuri cu vegetație. Fără relaxare, emoțiile și digestia nu vor avea posibilitatea de a se recupera.

– Îngrijiți-vă digestia. Acest lucru înseamnă a lua masa în liniște, nu pe fugă, între întâlniri sau evenimente sportive pentru copii. Prin urmare, aceasta presupune consumul de alimente sănătoase, legume și fructe proaspete, cereale integrale și un pic de proteine. Gătirea celor mai multe dintre alimentele consumate face alimentele crude mai ușor de digerat, deoarece stomacului i se cere un efort digestiv crescut pentru descompunerea acestora. Același lucru este valabil pentru produsele alimentare foarte reci; când beți sau mâncați ceva congelat, se folosește o mulțime de energie digestivă. Mestecați mâncarea bine și bucurați-vă de mese iar aceasta vă va ajuta să digerați alimentele mai eficient.

Sursa: Acupuncture in the Park

***

Vino alături de noi la seminariile de Alchimie Internă și află cum să îți creezi un sistem eficient de gestionare a emoțiilor și îmbunătățire a stării de sănătate:

Alchimie Interna (NEIDAN) – INCEPATORI – 04 – 07 Apr 2016
Alchimie Interna (NEIDAN) – INTERMEDIAR – 04 – 14 Apr 2016

sword-of-doom
Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment