≡ Menu

Cei șapte factori emoționali care influențează starea de sănătate în medicina chineză

emotionCauzele interne ale bolii, sunt numite „Șapte Emoții” în TCM și se manifestă sub forma furiei, fricii, șocului, durerii, bucuriei, nostalgiei și îngrijorării. Aceste emoții sunt considerate surse interne majore ale bolii în medicina tradițională chineză.

Vă mai amintiți cum v-ați simțit când v-ați îndrăgostit? Sau când ați fost pe nedrept acuzat de o greșeală? Când niște indivizi v-au luat locul de parcare și zâmbeau apoi sarcastic din spatele unei ferestre? Atunci nu are rost să vă convingem că emoțiile au un efect imens asupra corpului nostru. Gândiți-vă cât de mult resimțiți senzația de contracție la nivelul pieptului și stomacului atunci când sunteți supărat sau cum inima vă bate mai repede și adrenalină curge prin vene atunci când sunt supărat sau vă este frică.

Răspunsurile emoționale pot provoca o cascadă de reacții chimice în organism stimulând unele organe și reducând activitatea altora. Este normal și sănătos să avem răspunsuri emoționale la stimulii mediului înconjurător. Cu toate acestea, în cazul în care reacțiile sunt severe și / sau prelungite, ele pot răni organele și vă pot face mai vulnerabil la boli.

În medicina chineză, cele șapte emoțiile sunt fiecare asociate unui organ. Prin urmare, rezultă că, dacă aveți o emoție negativă puternică, organul asociat cu acea emoție va fi afectat.

Mai jos, sunt enumerate cele șapte emoții și organele asociate acestora.

1. Furie – Ficat
2. Frica – Rinichii
3. Teamă / Șoc (stare acută) – Rinichii / Inima
4. Bucurie – Inima
5. Dor / nostalgie (gândire excesivă și stimulare mentală) – Splină
6. Îngrijorare – Splină / Plămâni
7. Supărare – Plămâni

Emoțiile în TCM au sensuri ușor diferite față de interpretările lor occidentale. În TCM bucuria, de exemplu, se referă la o stare de agitație sau supra-excitare, mai degrabă decât la euforie. Având o strânsă legătură cu inima, această emoție este corelată cu palpitațiile, agitația repetată, și insomnia. Furia în TCM este considerată a reprezenta resentimente, frustrare și iritabilitate. Excesul de sânge este considerat a face o persoană să fie predispusă la mânie, și poate afecta ficatul, determinând energia acestui organ să se ridice către cap și să determine dureri de cap sau amețeli. Dorul sau nostalgia este considerat a fi un exces de stimulare mentală care poate afecta splina (care stăpânește energia vitală). Acest lucru poate duce la oboseală, letargie și dificultăți de concentrare. Plămânii sunt asociați cu sentimentul de durere. Durerile nerezolvate pot duce la probleme ale nivelului general de energie și qi (forța de viață), deoarece plămânii sunt considerați a fi distribuitorul acesteia în întreg organismul. Ca și alte emoții, frica este considerată normală și uneori, inevitabilă. Cu toate acestea, în cazul în care devine cronică, sau se sedimentează ca o anxietate profundă, rinichii pot fi afectați. Capacitatea rinichilor de a organiza qi-ul poate fi afectată, iar urinarea involuntară sau în exces apare ca efect al acestui dezechilibru.

Medicina tradițională chineză este unică în convingerea că atât cauza cât și efectul nu sunt liniare, ci mai degrabă circulare. Acest lucru înseamnă că o boală poate fi cauzată de o emoție, și, de asemenea, că o boală poate duce la o emoție. Prin eforturile de a echilibra organul aflat în conexiune cu starea emoțională a persoanei, emoția poate fi la fel de bine echilibrată, și viceversa.

Acest concept vechi al celor șapte emoții ilustrează importanța tratamentului holistic al bolii, deoarece corpurile noastre nu sunt constituite din părți izolate. Persoana trebuie sa fie tratată în INTEGRITATEA ei. O boală sau o problemă apărută la nivel fizic afectează și restul corpului sau al minții. Vindecarea include tratarea tuturor dezechilibrelor psihologice, fizice și spirituale.

Sursa: The Epoch Times

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment