≡ Menu

Ce tip de Qigong practicăm – primăvara

4-anotimpuriPrimăvara este anotimpul și perioada naturii corespunzătoare Lemnului
 din Medicina Tradițională Chineză

Aceasta este o perioadă revigorantă, care înregistrează uneori fluctuații sălbatice de energie pe măsură ce întreaga natură renaște, revine la viață și intră în mișcare. Impulsul creat de Qi-ul de primăvară dă structură și impuls lumii în care trăim: copacii tineri se înalță spre cer, râurile înghețate provoacă inundații, copiii zgârie asfaltul cu cretă bucurându-se de viață.

La oameni, Qi-ul se manifestă crescând ca un val lent venit de la depozitele de energie acumulate în timpul iernii dinspre partea inferioară a abdomenului și se deplasează către piept unde stimulează ficatul cu un val proaspăt de vitalitate. Ca o infuzie de energie, Qi-ul în creștere aduce atât beneficii, precum și potențiale probleme.

Practica de primăvară în Qigong presupune utilizarea exerciții specifice anotimpului, alimente, ierburi, și meditație pentru îngrijirea ficatului. În timpul procesului de filtrare și detoxifiere a sângelui, ficatul are rolul de a produce sute de enzime și hormoni, precum și de reglementare a volumului de sânge circulant și tinde să devină congestionat. Pentru a facilita aceste sarcini multiple organul trebuie ajutat astfel încât să devină suplu, să aibă vitalitate și să fie pe deplin funcțional.

În cazul în care acest organ bogat în sânge este obligat de circumstanțele externe să rețină sânge stagnant și deșeuri metabolice, așa cum se întâmplă de obicei, după o iarnă de inactivitate, fluxul de Qi va fi împiedicat și va determina apariția unei afecțiuni numită Qi Stagnant în Ficat și Sânge. Afecțiunea determină apariția unor simptome fizice manifestate prin dureri musculare, crampe menstruale, tremurături, echilibru precar, dureri de cap, dureri de gât, senzație de amorțeală în mâini și picioare, probleme de vedere, boli digestive, și multe altele. Simptomele mentale și emoționale se pot exterioriza fie ca manifestări de frustrare și iritabilitate până la mânie și furie.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Starea de a fi „complet relaxat” este deosebit de importantă pentru ficat. Tehnica de Hrănire interioară, Nei Yang Gong, este o practică de qigong intern excelentă pentru relaxarea ficatului. Această metodă de vindecare Daoistă a fost ținută în secret încă din dinastia Ming, și a fost transmisă de către maeștrii de qigong printr-un singur elev, selectat special.

Cum să practicați Hrănirea Interioară

Acest exercițiu se poate face șezând sau culcat. Majoritatea practicanților descoperă că această practică exterioară simplă oferă o senzație minunată de bine. Vă puteți odihni și veți avea o senzație de confort, dar vă veți păstra starea de alertă. Când inhalați, aduceți qi-ul sus pe spate, deasupra capului și apoi la nivelul gurii. În timp ce inhalați ușor plasați vârful limbii pe cerul gurii, chiar în spatele dinților din față și spuneți în gând: „Sunt calm.” Apoi, începeți să expirați și aduceți qi-ul în jos partea din față a corpului către Tian-ul inferior. În timp ce expirați lăsați limba să se odihnească ușor pe vălul palatin al gurii și în liniște spuneți în gând, „sunt relaxat.”  Mișcarea limbii este ca o pompă care se mișcă Qi-ul prin vasele Guvernator și de Concepție (Ren Mai și Du Mai). Practicați tehnica timp de aproximativ cinci minute. Apoi opriți mișcarea limbii și concentrați-vă atenția pe sintagma „Sunt calm și relaxat”, sincronizând respirația, timp de câteva minute. Apoi renunțați la afirmație și relaxați-vă în timp ce intrați în repaos. Mențineți starea atâta timp cât doriți.

Sursa: Yang Sheng

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment