≡ Menu

Zilnic. Patru lucruri.

La seminarul NEI DAN (Alchimie Interna) de 10 zile de la Vatra Dornei (3-12 Sept 2011) am aflat de la Maestrul Wang Liping cele patru lucruri neopționale din rutina noastră zilnică:

Să Asuzi (Un Pic) – efortul fizic, fie el chiar și moderat, pune la treabă organismul, accelerează metabolismul și implicit elimină toxinele. O viață sedentară fără nici un pic de efort fizic, fără nici mcar o plimbare de 30 de minute în parc, crează premizele apariției blocajelor și afecțiunilor.

Să-Ți Bată Inima (Un Pic) Mai Tare – Pe lângă faptul că elimini toxinele și-ți antrenezi mușchii, fasciile, oasele, articulațiile și tendoanele, prin efort fizic moderat dar dozat zilnic îți antrenezi un mușchi esențial: miocardul. În plus arterele și venele au și ele parte de „service” zilnic. În același timp plămânii și respirația au parte de porția lor de „fitness”. Toate acestea elimină energia negativă  și măresc energia natural-pozitivă în corp, inimă, minte și spirit. Creierul se oxigenează suplimentar, lucru care duce automat la o minte mai ageră și la un spirit clar.

Să Te Așezi Și Să Te Gândești (O Perioadă) La Tine – Premiza de mai sus (spirit clar) conduce la acțiunea neopțională numărul trei. Mă refer aici la actul de introspecție. Când păstrezi ochii deschiși și urechile ciulite către exterioar, percepi doar o anumită parte a realitații. Atunci, însă când închizi ochii și întorci auzul „în interior”, percepția realității se reîntregește. În acele minute (sau chiar zeci de minute pentru practicanții dedicați) avem parte de realitatea exterioară „completată” de realitatea universului nostru interior: „realitatea completă” (de unde și numele școlii tradiționale daoiste din nordul Chinei)

Să Faci Un Lucru Bun Pentru (Cel Puțin) O Altă Persoană – A avea grijă de tine, de corpul tău, de suflet, de mental și de spirit sunt acte necesare (și denotă respect față de ceea ce ai primit aici, – lipsa lor denotă lipsă de apreciere), dar toate sunt acte egocentrice în ultimă instanță. Faptul că ai grijă să ai un trup armonios și frumos îi afectează pozitiv destul de puțin pe cei din jurul tău. Faptul că deții agerime la nivel de mental și claritate la nivel de spirit, îi va afecta pe cei din jurul tău din ce în ce mai mult. În această situație vom aplica punctul numărul patru: fapte bune pentru cei din jur, fără nici o așteptare în sensul reciprocității.

Acestea sunt, pe scurt și într-o înțelegere personală (posibil limitată) cele patru acțiuni sau acte expuse de către Master Wang Liping, care nu ar trebui să lipsească din nici un interval diurn al vieții noastre.

Toate cele 4 lucruri sunt incluse in antrenamentul și metodele Seminarului Daoism.RO – Alchimie Internă Daoistă pentru INTERMEDIARI (NEI DAN – 內丹) de la Sibiu din 18 – 27 Nov 2016. De fapt, în fiecare zi pană la ora 7 AM le vom fi făcut deja pe primele două dacă vei fi acolo.

M-aș bucura dacă ai primi aceste informații cu tot atâta deschidere și bucurie cu care le-am primit și eu, motiv pentru care aștept gândurile și părerile tale mai jos.

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 6 comments… add one }
 • George septembrie 25, 2011, 12:28

  De fapt primele doua sunt despre viata si corp si ultimele doua despre suflet si spirit. Mi se par niste reguli destul de concise si precise. Ma intreb acum cate zile din viata mea s-au perindat fara a le face?

 • Daoism decembrie 13, 2011, 12:32

  @George Nu e important cate zile s-au perindat… nu mai poti face nimic legat de asta.

  Conteaza cate zile se vor mai „perinda” fara lucrurile astea.

  Iar asta … intra 100% in aria ta de control.

  Make sense?

 • alina iunie 20, 2013, 12:41

  Ce inseamna pana la urma o fapta buna ? In afara de bun simt, decenta, onestitate, corectitudine, generozitate in limita posibilitatilor ?

  Nu mi-a fost clar niciodata cand un lucru normal devine o fapta buna ….

  • Daoism iulie 6, 2013, 15:37

   Cel mai sigur criteriu e ca acel lucru sa fie total dezinteresat.
   Al doilea criteriu e sa ajute pe cineva intr-un fel sau altul.
   Si, in fine, un al treilea criteriu e sa nu-l raneasca in nici un fel pe celalalt.

  • Laurentiu Decu septembrie 24, 2020, 10:27

   Mai trebuie un pic de iubire de Dumnezeu si de oameni

 • sandru paul decembrie 30, 2015, 20:36

  ……este vorba despre spiritul elitelor pe aici?

Leave a Comment