≡ Menu

10 ceaiuri, asocierile acestora cu starile emotionale si „apa detox”

Top 10 tipuri de ceai și beneficiile acestora

Ceaiurile reprezintă un mod excelent de a vă liniști și de a vă reîmprospăta instant. Anumite tipuri de ceai au același efect ca un tratament rapid în cazul unor numeroase afecțiuni, ca de exemplu dureri de cap, dureri musculare, afecțiuni ale pielii etc. Există o varietate mare de ceaiuri pe care le puteți încerca, iar mai jos aveți o listă cu cele mai accesibile ceaiuri pe care trebuie să le încercați :

CEAIUL VERDE

Ceaiul verde este un ceai multilateral, benefic în numeroase afecțiuni și probleme de sănătate. Acesta poate reduce activ durerile articulare, inflamațiile și febra musculară cauzată de antrenamentele fizice. Este de asemenea extraordinar pentru a reduce balonarea, deoarece conține un ingredient activ numit EGCG (galat de epigalocatechină), o catechină puternică.

Beneficii : cel mai bun în cazul balonării, alergiilor, ameliorează durerile, ajută la scăderea în greutate

CEAIUL DE MUȘEȚEL

Dacă te simți balonat după cină, poți servi o ceașcă fierbinte de ceai de mușețel. Acesta ajută la relaxarea tractului gastro-intestinal pentru a elimina gazele ce cauzează balonarea stomacului. Mușetelul are de asemenea proprietăți calmante și relaxante, ce pot ameliora orice disconfort abdominal. Ceaiul de mușețel poate ajuta și la calmarea pielii în cazul anumitor afecțiuni, ca de exemplu psoriazis, eczeme, acnee și depigmentarea pielii.

Beneficii : în cazul insomniei, problemelor cutanate, în afecțiunile digestive, anxietate, balonare.

CEAIUL DE MENTĂ

Ceaiul de mentă are un efect calmant analgezic, cel îl face de neprețuit în tratarea problemelor digestive, cum ar fi flatulențele și balonările. De asemenea, este eficient în cazul durerilor de cap și al crampelor menstruale, datorită proprietăților sale de calmare și antiinflamatoare.

Beneficii : ameliorarea grețurilor, combate respirația urât mirositoare, în afecțiunile digestive, dureri de cap, sindromul premenstrual.

CEAIUL DE HIBISCUS

Florile de hibiscus conțin o cantitate ridicată de antioxidanți. Bogat în vitamina C și antioxidanți, ceaiul de hibiscus este recunoscut pentru scăderea tensiunii arteriale. Este de asemenea folosit în cazul inflamației membranelor mucoase, ca de exemplu în dureri de gât, afecțiuni gingivale și cistită.

Beneficii : în cazul hipertensiunii arteriale și afecțiunilor respiratorii.

CEAIUL OOLONG

Printre avantajele ceaiului oolong pentru sănătate se numără ameliorarea afecțiunilor cronice, ca de exemplu : boli cardiace, tulburări inflamatorii și un nivel crescut al colesterolului. Este folosit pentru a intensifica puterea de gândire și a îmbunătăți atenția mentală.

Beneficii : promovează scăderea în greutate și stimulează metabolismul.

CEAIUL CHAI

O combinație între ierburi și condimente, acest tip de ceai este apreciat de secole în India pentru menținerea sănătății și pentru liniștea sufletească. Este folosit în tratarea arsurilor solare, tusei, răcelii și a indigestiei. Este de asemenea util în cazul balonării și al flatulențelor.

Beneficii : reduce inflamația, stimulează sistemul imunitar, tratează tusea și răceala.

CEAIUL MATCHA

Ceaiul Matcha este bogat în antioxidanți, rezultând creșterea nivelului de energie din organism. De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar și vă ajută să vă trăiți viața cât mai energic. Cantitatea crescută de antioxidanți ce se gasesc în acest tip de ceai contribuie la menținerea pielii la distanță de orice afecțiune și vă protejează în mod natural de efectele nocive ale ultravioletelor.

Beneficii : arderea grăsimii abdominale, stimularea sistemului imunitar și detoxifiere.

CEAIUL NEGRU

Ceaiul negru ce provine din frunzele arbustului ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge și reduce durerile de stomac cauzate de foame. Efectele combinate ale acestora ajută la scăderea în greutate. De asemenea, ajută și la tratarea migrenelor și mișcarea liberă.

Beneficii : remediu pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge, scăderea în greutate, dureri de cap, diaree etc.

CEAIUL ALB

Cu un conținut bogat în antioxidanți, ceaiul alb este recunoscut pentru rolul major pe care îl are în îmbunătățirea ratei metabolismului. Prezența aminoacidului L-Teanină într-o cantitate ridicată în acest tip de ceai îi permite să fie utilizat în combaterea stresului, îmbunătățirea concentrării și în calmare.

Beneficii : combaterea stresului, anti-aging, scăderea în greutate și detoxifiere.

CEAIUL DE GHIMBIR

Ghimbirul este folosit de secole pentru a trata indigestia. Condimentul picant poate reduce presiunea asupra stomacului, oferind ușurare în urma balonării. Consumul ceaiului cald de ghimbir vă ajută în relaxarea sistemului digestiv.
Beneficii : tratarea balonării, afecțiunilor digestive, răcelii, indigestiei, crampelor menstruale și a durerilor de gât.

ALEGEȚI-VĂ CEAIUL PERFECT PENTRU FIECARE STARE DE SPIRIT

Vă simțiți trist, stresat sau deranjat ? O ceașcă de ceai vă poate înviora, stimula creierul și să vă ofere energia de care aveți nevoie, în funcție de starea sufletească. Este un fapt cunoscut că ceaiurile de oolong, verde, negru, rooibos etc. conțin numeroase beneficii pentru sănătate, dar știați că ceaiurile vă pot influența și starea de spirit ? Acestea conțin uleiuri esențiale, antioxidanți, minerale etc. ce au un efect direct asupra dispoziției noastre sufletești într-un mod pozitiv; așadar consumul de ceaiuri este benefic în cazul diverselor schimbări de dispoziție. Mai jos sunt prezentate tipurile de ceai pentru diferite stări de spirit :

SOMN

Ceaiul de lavandă este cel mai potrivit pentru a induce somnul. Acesta încetinește circulația sângelui, activitatea sistemului nervos și promovează relaxarea, contribuind la un somn neîntrerupt.

STRES ȘI ANXIETATE

S-a demonstrat că ceaiul de mușețel prezintă efecte pozitive în cazul reducerii stresului și anxietății. Acesta crește circulația sangvină la nivel cerebral și contracarează efectul „hormonului de stres”, cortizolul.

NELINIȘTE SI AGITAȚIE

Ceaiul de cozi de cireșe este eficace împotriva agitației. Acesta încetinește circulația sangvină într-un mod similar ceaiului de lavandă. În acest fel, vă simțiți relaxat și odihnit.

TREZIRE

Ceaiul (sau chai) negru vă ajută să vă treziți mai ușor; nu e de mirare că este ceaiul servit dimineața preferat în lumea întreagă și în mod exclusiv în India. Acesta conține stimulenți naturali precum cofeina, care este responsabilă pentru senzația de trezire.

BUNĂSTARE EMOȚIONALĂ

Ceaiul de mentă vă poate oferi o anumită bunăstare emoțională și vă ajută să vă păstrați calmul. Dacă suferiți o traumă sau o decepție emoțională, luați o înghițitură de ceai de mentă și ar trebui să vă simțiți mai bine.

DEPRESIE

Vă simțiți deprimat? Înainte să întindeți mâna după medicamentele antidepresive, ar trebui să încercați ceaiul de lemongrass. Uleiurile esențiale conținute de acest ceai vă ajută să vă calmați simțurile și funcționează grozav pe post de antidepresiv.

ENERGIE

Ceaiul de ghimbir are proprietăți de schimbare în bine a dispoziției, ajutând la îmbunătățirea nivelului de energie, și oferă de asemenea un sentiment de căldură și confort.

BUNĂ-DISPOZIȚIE ȘI POZITIVITATE

Ceaiul indian (Masala Chai) vă poate înveseli instant și să vă dea un sentiment de fericire și pozitivitate. Acest ceai este extraordinar când aveți de rezolvat treburi importante. Condimentele din ceaiul masala, precum ghimbirul, cardamomul, cuișoara etc. ajută la promovarea pozitivității și generează serotonină.

FURIE

Schimbările de dispoziție pot uneori să vă facă să vă simțiți furios și să dezvoltați temporar o ură în legătură cu tot ce vă înconjoară. Ceaiul de lămâie sau portocale vă pot îmbunătăți starea de spirit și vă pot diminua mânia. Pe lângă gustul minunat, mirosul în sine vă va calma.

EXTENUARE

Când vă simțiți epuizați, nu mai căutați altceva în afară de ceai verde. Acesta conține L-teanină, ce are rolul de a intensifica undele cerebrale de tip alfa, similar cu ceea ce se întâmplă când meditați.

SFATURI ADIȚIONALE

  • Întotdeauna beți ceaiul încet, înghițitură cu înghițitură, pentru ca acesta să își facă efectul.
  • Preparați ceaiul în mod corect !
  • Întotdeauna să aveți la dumneavoastră pliculețe de ceai, în cazul în care simțiți nevoia să vă faceți un ceai. În caz contrar, adăugați frunze de ceai într-un infuzor și luați-l cu dumneavoastră.
  •  Nu adăugați zahăr, deoarece poate crește nivelul de zahăr din sânge; puteți în schimb adăuga miere pe post de îndulcitor.

REȚETE DE APĂ DETOXIFIANTĂ ȘI CEAI VERDE PENTRU PURIFICARE ȘI SCĂDERE ÎN GREUTATE

Apa detoxifiantă reprezintă un nou trend zilele acestea, dar și o modalitate rapidă de a rămâne hidratați, bucurându-ne în același timp de beneficiile minerale și nutritive ale acesteia.

Apa detoxifiantă nu este altceva decât apă infuzată cu fructe, legume, condimente și alte ingrediente esențiale. Ceaiul verde este recunoscut pentru proprietățile sale de purificare, detoxifiere și scădere în greutate.

Apa detoxifiantă cu ceai verde reprezintă modul perfect de a-i furniza organismului componentele esențiale din ceaiul verde, precum și alte proprietăți de detoxifiere din diverse ingrediente. Și partea cea mai bună? Au un gust grozav!

Mai jos aveți cele mai bune rețete de apă detoxifiantă și ceai verde pentru purificare și scădere în greutate:

APĂ DETOXIFIANTĂ CU CEAI VERDE ȘI SCORȚIȘOARĂ

Ingrediente : pentru a prepara această apă detoxifiantă cu ceai verde, aveți nevoie de un măr tăiat în felii subțiri, un băț de scorțișoară sau o linguriță de scorțișoară măcinată și o cană de ceai verde preparat și răcit.

Metodă : amestecați o cană de ceai verde cu două căni de apă plată și turnați conținutul într-un pahar sau borcan. Adăugați feliile de măr tăiate subțire și bățul de scorțișoară sau scorțișoara măcinată. Lasați-o la infuzat pentru 2 ore și consumați-o pe parcursul zilei.

APĂ DETOXIFIANTĂ CU CEAI VERDE ȘI MENTĂ

Ingrediente : pentru a prepara această apă detoxifiantă cu ceai verde, aveți nevoie de 10-15 frunze de mentă, un castravete mic și o cană de ceai verde preparat.

Metodă : amestecați o cană de ceai verde cu două căni de apă plată și turnați conținutul într-un pahar sau borcan. Adăugați 10-15 frunze de mentă ușor zdrobite și un castravete mic feliat. Lasați-o la infuzat pentru 2 ore și consumați-o pe parcursul zilei. O puteți umple cu apă proaspătă dacă se termină, lăsând ingredientele în sticlă.

APĂ DETOXIFIANTĂ CU CEAI VERDE ȘI LĂMÂIE

Ingrediente : pentru a prepara această apă detoxifiantă cu ceai verde, aveți nevoie de două lămâi întregi, un vârf de cuțit de sare și o cană de ceai verde preparat.

Metodă : amestecați o cană de ceai verde cu două căni de apă plată sau apă de cocos și turnați conținutul într-un borcan sau pahar. Adăugați 2 lămâie feliate și sare. Lasați-o la infuzat pentru 2 ore și consumați-o pe parcursul zilei.

APĂ DETOXIFIANTĂ CU CEAI VERDE ȘI FRUCTE

Ingrediente : pentru a prepara această delicioasă apă detoxifiantă cu ceai verde, aveți nevoie de struguri feliați sau tocați, căpșuni mărunțite, cireșe tocate și o cană de ceai verde.

Metodă : amestecați o cană de ceai verde cu 2 căni de apă plată și turnați conținutul într-un pahar sau borcan. Adăugați strugurii, căpșunile și cireșele deasupra. Agitați un pic și lăsati-o 2 ore la infuzat într-un loc rece și uscat sau poate la frigider. Consumați băutura pe parcursul zilei.

SFATURI ADIȚIONALE:

  • Puteți folosi apă de cocos, chimen dulce sau chimion pentru a dilua ceaiul verde în rețetele pentru detoxifiere.
  • Puteți folosi la fel de bine fructe sau legume congelate dacă sunteți în grabă.
  • Adăugați sare de Himalaya, sare neagră ori sare de mare în rețetele de detoxifiere pe bază de apă și ceai verde pentru a intensifica aroma și beneficiile.
Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment