≡ Menu

Înșelătoria produselor fără gluten

Înșelătoria produselor fără gluten : alimentele ‘curate’ nu sunt la fel de sănătoase precum cele pe care le înlocuiesc, avertizează experții în nutriție

Alimentele ce nu conțin gluten nu ar trebui luate în considerare ca un substituent sănătos al produselor obișnuite, deoarece de obicei acestea conțin un nivel ridicat de grăsimi și zaharuri, dar unul scăzut de proteine, conform experților.

Cercetătorii Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică au cerut reformularea pe scară largă a produselor ce nu conțin gluten, pentru a putea corespunde cu cele pe care le înlocuiesc.

Avertismentul în legătură cu valorile nutriționale scăzute ale alimentelor ce nu conțin gluten vine în urma analizării a 654 de produse provenind de la 25 de mărci, comparate cu alimente similare ce conțineau gluten.

S-a descoperit că produsele ce nu conțineau gluten aveau un conținut crescut de grăsimi și o compoziție nutrițională scăzută în comparație cu produsele obișnuite.

Multe dintre produsele ce conțineau gluten, în special pâinea, pastele, pizza și făina, conțineau de asemenea până la de trei ori mai multe proteine decât substituenții lor fără gluten.

Cercetătorii avertizează că dezechilibrul este atât de sever încât poate afecta creșterea copiilor și poate crește riscul obezității infantile. Aceștia cer ca produsele să fie reformulate astfel încât să poată corespunde valorilor nutriționale ale produselor pe care le înlocuiesc.

Cercetătorul Societății, Dr. Joaquim Calvo Lerma, afirmă : „Pe măsură ce tot mai multe persoane urmează o dietă fără gluten pentru o gestionare eficientă a bolii celiace, este imperativ ca alimentele promovate ca substituenți să fie reformulate pentru a ne asigura că au într-adevăr valori nutriționale similare.”

„Acest lucru este deosebit de important în cazul copiilor, o dietă echilibrată fiind esențială pentru o creștere și o dezvoltare sănătoase”.

Glutenul, ca o proteină întâlnită în grâu, secară și orez, oferă mâncării o textură mestecabilă și elasticitate în procesul de coacere.

Aproximativ 1% dintre britanici suferă de boala celiacă, ceea ce înseamnă că aceștia sunt cu adevărat intoleranți la gluten și se confruntă cu o serie de simptome ce îi slăbesc, incluzând stări de vomă, afectarea nervilor, anemie, inflamație și un risc crescut pentru boli coronariene.

Cu toate acestea, unele estimări revelă faptul că aproximativ 12% dintre adulții ce locuiesc în Marea Britanie adoptă o dietă fără gluten.

Experții avertizează de asemenea că de cele mai multe ori consumatorii nu sunt conștienți de cât de nesănătoase sunt produsele ce nu conțin gluten, din cauza etichetelor care nu oferă suficiente informații. Multe dintre alimentele fără gluten nu sunt preambalate, sau sunt cumparate de la piața fermierilor, unde nu este necesar să se adere la sistemul nutrițional.

Dr. Sandra Martínez-Barona, cercetătorul principal, afirmă: „În cazul în care valorile nutriționale ale produselor ce nu conțin gluten variază signifiant față de echivalentele lor ce conțin gluten, ca de exemplu în cazul unui nivel crescut al grăsimilor saturate, etichetarea trebuie să specifice clar acest lucru, astfel încât pacienții, părinții și îngrijitorii să poată lua deciziile potrivite fiind bine informați”.

Dr. Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, precizează că oamenii ar trebui să fie conștienți că dacă un produs nu conține gluten, asta nu înseamnă neapărat că este și sănătos.

„Dacă pe eticheta unui aliment este specificat faptul că nu conține gluten, acest lucru nu îl face neapărat mai sănătos, iar consumatorii trebuie să fie conștienți de conținutul relativ al grăsimilor saturate, zaharuri, proteine și fibre”, afirmă acesta.

„Dacă procentul grăsimilor saturate și nivelul de zahăr sunt crescute, atunci este clar că efectele adverse asupra sănătății ar putea fi cauzate de ingestia acestor produse, iar consumatorii ar trebui sfătuiți să evite astfel de alimente, ceea ce sperăm că va determina companiile alimentare să conceapă produse ce nu conțin gluten de o calitate mai bună”.

„Un punct final ar consta în faptul că persoanele ce nu necesită produse fără gluten, din moment ce nu suferă de o afecțiune intestinală ce ar putea fi ameliorată doar de consumul acestora, nu ar trebui să adopte o dietă fără gluten doar fiindcă ei cred că ar fi mai sănătoasă. Se pare că nu poate fi vorba de așa ceva în acest caz”.

Sarah Sleet, director executiv Coeliac UK, își exprimă îngrijorarea în legătură cu nivelul ridicat al grăsimilor din produsele de panificație ce nu conțin gluten și cere producătorilor să găsească alternative mai sănătoase.

„Aceste descoperiri confirmă propriile noastre cercetări, demonstrând că pâinea proaspătă fără gluten are de obicei un conținut ridicat al grăsimilor, dar unul scăzut al proteinelor”, precizează aceasta.

„Nu ne miră deloc nivelul scăzut al proteinelor, având în vedere ingredientele folosite pentru a înlocui făina de grâu. Cel mai îngrijorător însă este nivelul crescut al grăsimilor din pâinea ce nu conține gluten”.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

„Adăugarea grăsimilor permite pregătirea pâinii proaspete fără gluten de mai puțin de 10 ani. Anterior, pâinea fără gluten avea un ’termen mare de valabilitate’ și putea fi consumată doar o dată, ’reîncălzită’ într-un toaster sau cuptor cu microunde, afectând sever proprietățile acesteia”.

„Nivelul crescut al grăsimilor a fost văzut ca pe un compromis în obținerea unui produs mai acceptat de către consumatori”.

Vicepreședinte al Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European, afirmă : „Legile Uniunii Europene prevăd etichetarea nutrițională obligatorie a alimentelor preambalate. Cu toate acestea, alimentele ce nu sunt preambalate, printre care se regăsesc pâinea sau pizza ce nu conțin gluten, nu sunt supuse acelorași cerințe de etichetare”.

„În acest caz, consumatorii ar putea fi mai puțin conștienți de diferențele nutriționale importante ce pot avea un impact semnficativ asupra sănătății”.

Descoperirile au fost prezentate în cadrul celui de-al 50-lea Congress al Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică.

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment