≡ Menu

Practica qi-gong și importanța celor 24 de termene solare

În calendarul lunar chinezesc tradițional există douăzeci și patru de termene solare. În momentul alternanței între două astfel de termene chinezii antici credeau că cerul și pământul se întâlnesc și se contopesc într-un mod foarte special care poate duce la apariția multor schimbări minunate. Universul biologic, plantele și toate lucrurile vii, respectiv fluxul lor de energie pot suporta o modificare rapidă care să le ajute să facă trecerea de la un consum redus de energie la cel ce presupune un consum ridicat, la care se pot adăuga schimbările de direcție a câmpului magnetic, care apoi dispar, ajungând înapoi la starea inițială. În acest moment, dacă putem intra în starea de meditație specifică a Qigong-ului, practicanții pot experimenta o stare minunată care ne îi va ajuta să colecteze cu ușurință Qi-ul din univers, realizând o îmbunătățire rapidă în practica zilnică.

Anatomia umană a împărțit coloana vertebrală în șapte vertebre cervicale, douăsprezece oase toracice, cinci vertebre lombare, totalizând un număr de 24 de vertebre spinale care corespund celor 24 de termene solare. Această coincidență este o manifestare a conceptului chinezesc antic conform căruia organismul uman este un mic univers, în timp ce cerul și pământul formează universul mare.

Fiecare vertebră corespunde, astfel, unui termen solar. Vertebrele vor fi numerotate dinspre partea de sus, în timp ce Termenele solare numerotate la 1 la 24. Astfel, primul termen solar al solstițiului de iarnă corespunde celei de a cincea vertebre lombare, a patra vertebre lombare este valabilă pentru xiǎohán, a treia vertebră lombară – dahan, a doua vertebră lombară: Li-Chun, prima vertebră lombară: yǔshuǐ; a douăsprezecea vertebră toracică corespunde Jing zhe, vertebra toracică a unsprezecelea este corespondentă echinocțiului, vertebra toracică a zecea: Qingming, a noua vertebră toracică: Guyu, a opta vertebră toracică: Lixia, a șaptea vertebră toracică: Xiaoman, a șasea vertebră toracică: MangZhong, vertebra toracică a cincea corespunde solstițiului de vară, a patra vertebre toracică: XiaoShu, a treia vertebră toracică: Dashu (Marea căldură), cea de a doua vertebră toracică LiQiu, prima vertebră a coloanei vertebrale toracice: Chushu; a șaptea vertebră cervicală corespunde Bailu, a șasea vertebră cervicală: QiuFan (Echinoxul de toamnă ), a cincea vertebră cervicală: HanLu (roua rece), a patra vertebră cervicală corespunde ShuangJiang, a treia vertebră cervicală: Lidong, a doua vertebră cervicală: Xiaoxue ( ninsoare ușoară) și prima cervicală: Daxue (zăpadă mare).

Cu 15 minute înainte de momentul de alternanță dintre termenele solare practicanții pot lua orice poziție care îi ajută să ajungă în starea de meditație liniștită. Apoi se va privi în interiorul corpului, la vertebra corespunzătoare termenului solar al perioadei în care suntem. Imaginați-vă cum toată energia universală, din toate direcțiile, pătrunde prin corp, prin toți porii deschiși și se întâlnește în vertebra specifică. Cei ce au deja formată capacitatea de vedere în perspectivă vor putea observa cum vertebra asupra căreia este îndreptată atenția emite deodată o lumină albă foarte puternică după care, 1 minut mai târziu, aceasta va dispărea. Continuați practica pentru a absorbi tot Qi-ul universal, urmând ca 15 minute mai târziu să opriți practica.

Un termen solar reprezintă unul dintre cele 24 de puncte din calendarul tradițional lunar folosit în Asia de Est, care se potrivește unui anumit eveniment astronomic sau semnifică ceva legat de un fenomen natural. Punctele sunt distanțate la 15 ° de-a lungul eclipticii și sunt utilizate de către calendarul lunisolar pentru a menține sincronizrea cu anotimpurile. Termenele solare au apărut prima dată în China, apoi s-au răspândit în Coreea, Vietnam, și Japonia. Acest lucru este dovedit prin faptul că anumite caractere tradiționale chineze, Hanja și Kanji pentru cele mai multe dintre termenele solare sunt identice.

Deoarece viteza Soarelui de-a lungul eclipticii variază în funcție de distanța Pământ-Soare, numărul de zile de care are nevoie Soarele pentru a călători între fiecare pereche de termene solare variază ușor pe tot parcursul anului. Fiecare termen solar este împărțită în trei pentade (候 HOU). Fiecare interval este format din cinci zile (rar șase), astfel încât există 72 de pentade într-un an.

Lista termenelor solare

Longitudine Traducerea obișnuită Denumirea chinezească Data Observații
315° Începutul primăverii 立春
lìchūn
Feb 4
330° Ploaie apoasă 雨水
yǔshuǐ
Feb 19 Mai multă ploaie decât zăpadă
345° Trezirea insectelor 驚蟄 (惊蛰)
jīngzhé
Mar 6 lit. trezirea insectelor care hibernează
Echinoxul vernal 春分
chūnfēn
Mar 21 lit. împărțirea primăverii (centrul)
15° Claritate și lumină 清明
qīngmíng
Apr 5 Momentul curățării/măturării mormintelor
30° Poaia recoltelor 穀雨 (谷雨)
gǔyǔ
Apr 20 lit. ploaia care ajută culturile să crească
45° Începutul verii 立夏
lìxià
May 6
60° Recolta matură 小滿 (小满)
xiǎomǎn
May 21 Cerealele au bob
75° Boabe în spic 芒種 (芒种)
mángzhòng
Jun 6 lit. maturarea boabelor
90° Solistițiul de vară 夏至
xiàzhì
Jun 21 lit. maximul verii
105° Căldură minoră 小暑
xiǎoshǔ
Jul 7
120° Căldură majoră 大暑
dàshǔ
Jul 23
135° Începutul toamnei 立秋
lìqiū
Aug 8
150° Limita căldurii 處暑 (处暑)
chǔshǔ
Aug 23 lit. maximul de căldură
165° Roua albă 白露
báilù
Sep 8 Umezeala condensată produce rouă albă
180° Echinoxul de toamnă 秋分
qiūfēn
Sep 23 lit. mijlocul toamnei
195° Roua rece 寒露
hánlù
Oct 8
210° Căderea înghețului 霜降
shuāngjiàng
Oct 23 Apariția înghețului și scăderea temperaturii
225° Începutul iernii 立冬
lìdōng
Nov 7
240° Zăpadă minoră 小雪
xiǎoxuě
Nov 22
255° Zăpadă majoră 大雪
dàxuě
Dec 7
270° Solistițiul de iarnă 冬至
dōngzhì
Dec 22 lit. iarnă extremă
285° Frig minor 小寒
xiǎohán
Jan 6
300° Frig major 大寒
dàhán
Jan 20

Sursa: Taoist Study

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment