„Totul se întâmplă pentru un motiv” este una dintre expresiile pe care le auzi cel mai des de la cei din jur, și una dintre cele mai puțin preferate de cei cărora le este servită! Nu este altceva decât filozofie de proastă factură, teologie de slabă calitate, gândire fracturată, și un sfat prost. Expresia reușește, totuși, să combine maximul de ignoranță cu un maxim de aroganță.
Alte forme ale acesteia includ: „Nu există coincidență” și: „Totul face parte dintr-un plan mai mare”. Toți cei care susțin o astfel de idee sunt descendenții intelectuali ai revendicării ridicole a lui Leibniz conform căreia „aceasta este cea mai bună versiune dintre toate lumile posibile”. Fiecare formă trădează aceeași vanitate enormă și aceeași neglijență intenționată.
Așadar, să ne imaginăm că există un Dumnezeu care se complace în dorința de-a gândi că totul se întâmplă cu un motiv. Singura concluzie este că oricine s-ar afla dincolo de planurile din spatele acestei idei este extrem de rece, capricios, lipsit de inimă și crud. Leibniz a devenit celebru cu pretenția sa despre „cea mai bună din toate lumile posibile”, ca răspuns la așa-numita problemă a răului.
Tot ceea ce ne trebuie pentru a ne debarasa de noțiunea deșartă că totul se întâmplă cu un motiv este să ne imaginăm care este cea mai mică măsură în care un anumit lucru ar transforma situația dată în mai bine.
Problema răului imploră un răspuns la chestiunea spinoasă a modului în care o lume condusă de un Dumnezeu Atotștiutor, atotputernic, bun în esență, ar putea conține și răul. Pentru că: nu ar fi normal ca un zeu cu aceste caracteristici care, prin definiție, știe despre rău, să fie capabil să-l oprească, și să dorească să-l oprească? Soluția lui Leibniz la acest puzzle, trebuie să admitem, nu este cea mai credibilă.
==========================
Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00
==========================
Iată o scenă din Candide în care adeptul ideii lui Leibniz explică viziunea sa asupra lumii după ce a fost martorul cutremurului de la Lisabona din 1755, urmată de erupția vulcanului, evenimente în care au murit în moduri dureroase nu mai puțin de 100.000 de oameni: „Tot ceea ce s-a întâmplat este pentru ca așa a fost cel mai bine. Dacă există un vulcan la Lisabona, acesta nu poate fi în altă parte, este imposibil ca lucrurile să fi fost altfel decât sunt; pentru că totul este perfect așa cum este.”
Problema răului imploră în continuare un răspuns la chestiunea spinoasă a modului în care o lume condusă de un Dumnezeu Atotștiutor, Atotputernic, bun prin definiție ar putea conține rău.
Sursa: BigThink