≡ Menu

Misterele creierului. Mintea poate fi antrenată pentru a vindeca boli

Neuroştiinţele îmbină cunoaşterea anatomică a creierului cu înţelegerea unor concepte mai abstracte, care țin atât de psihologie, cât și de filozofie: gândirea, limbajul şi, desigur, conştiinţa. Profesorul doctor Leon Zăgrean, cel care a fondat Catedra de Neuroştiinţe din cadrul UMF „Carol Davila“,ne ajută să înţelegem mai bine misterele creierului şi ce ar trebui să facem pentru ne stimula calităţile vindecătoare ale propriei minţi.

Cât de puternică este mintea umană

Noţiunea de sănătate este înţeleasă destul de diferit de oameni, în cele mai multe cazuri, medicina clasică înțelege sănătatea ca o bună funcţionare a tuturor organelor.

„Din punct de vedere ştiinţific, mintea nu a facut parte din obiectul cercetării ştiintifice, ci creierul, din punct de vedere structural. Sigur că este oarecum un paradox al ultimilor 400 de ani. Omul se defineşte prin ceea ce face mintea. Creierul uman e o structură care exprimă conştiinţa. Prin el, mintea sau conştiinţa se exprimă, se actualizează. Neuroştiintele abordează din punct de vedere ştiinţific creierul. Sigur că nu putem separa mintea de creier, dar mintea e un fenomen mai complex decât creierul. Conştiinţa este cea care actualizează şi conştitizează această dimensiune a informaţiilor depozitate în creier.

_____________________________________________________________________

Alchimie Interna (NEIDAN) – INCEPATORI – 14 – 17 Apr 2016
Alchimie Interna (NEIDAN) – INTERMEDIAR – 14 – 24 Apr 2016

_____________________________________________________________________

Nu pot să accept că informaţia din creier ar fi doar ceea ce învăţăm pe parcursul vieţii, ci şi ceea ce au învăţat predecesorii biologici. Noi suntem în mod cert o continuitate a tot ceea ce au învăţat strămoşii noştri. Suntem echivalentul materialului genetic,” afirmă dr. Zăgrean.

Profesorul Zăgrean consideră, astfel, că un cuvânt pe care învăţăm să îl rostim în primii ani de viaţă există deja în creierul nostru, stocat sub formă de informaţie ancestrală.

Aceasta ar putea fi o explicație pentru faptul că orice individ învaţă mult mai uşor limba maternă decât o limbă străină. De exemplu, un copil născut în România, din părinţi români, care este transferat într-un alt mediu, o altă ţară, cu un alt limbaj, unde nu intră în contact cu părinţii lui biologici, va învăţa mult mai greu limba persoanelor cu care este înconjurat, adaugă medicul.

Mai mult, cercetătorii consideră că informaţia este organizată după o structură logică, la nivel molecular sau chiar submolecular. Unii vorbesc chiar şi de o amprentă electrochimică a moleculei. Cu alte cuvinte, există un anumit tip de câmp care însoţeşte această substanţă.

Capacitatea de autovindecare prin puterea minţii

„Prima etapă în încercarea de a ne vindeca este menţinerea sănătăţii, prevenţia bolii. Aici ar trebui să fim cel mai eficienţi. Sănătatea nu este o integritate a structurii fizice, ci un complex al structurii fizice şi dimensiunii psihice a individului. Sunt oameni care nu au un picior, sunt bolnavi, dar pot fi mai sănătoşi decât cei care au toate organele intacte, pentru că se simt bine, îşi conştientizează starea de bine,” spune prof. dr. Zăgrean.

_____________________________________________________________________

Alchimie Interna (NEIDAN) – INCEPATORI – 14 – 17 Apr 2016
Alchimie Interna (NEIDAN) – INTERMEDIAR – 14 – 24 Apr 2016

_____________________________________________________________________
În plus, să nu uităm că există cazuri concrete de pacienţi care sufereau de angină pectorală, asupra cărora intervenţia de blocare a unei artere din apropierea inimii nu a avut efecte mai spectaculoase decât propria minte.

Concret, cineva a vrut să facă un experiment pentru a verifica eficacitatea acestei metode iar rezultatul a fost că în cazul intervenţiilor adevărate 61% din pacienţi s-au simţit bine, iar cei falşi operati, deci cărora li s-a indus o stare placebo, s-au simtit mai bine în proporţie de 76%. Cu alte cuvinte, creierul nostru are capacitatea de a declanşa mecanisme de vindecare. Iar acest lucru se învaţă prin minte, educaţie, cunoaştere.

Stresul este un factor major în apariţia bolilor. El este un produs al minţii noastre, nu există ca atare. Sub 5% dintre boli sunt cauzate de gene, restul sunt produse de propria acţiune a fiinţei umane. Mediul înconjurător acţionează prin intermdiul minţii noastre, noi ajutăm ca anumiţi factori să producă sau nu boala, a concluzionat prof. dr. Leon Zăgrean.

Sursa: Adevărul

alchimie

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment