≡ Menu

Importanța primordială a Celor Trei Comori – Jing, Qi & Shen – Partea I

treasuresDe ce sunt atât de importante așa-numitele Trei Comori 

Probabil că fiecare practicant Daoist care a călătorit vreodată prin Asia (China, Coreea, Japonia, etc.) a consumat anumite plante tonice, fie în mod regulat, fie din când în când. Mulți consumă moderat anumite alimente, dar nici un practicant de care am auzit vreodată nu se abține de la plante tonice.
De asemenea, încă nu am întâlnit nici un maestru „realizat” care să nu fi folosit aceste ierburi tonice. Toți sunt, de fapt, maeștri ai herbalismului tonic.

De ce?

Iau acești adepți anumite formule de plante doar pentru a avea mai multă energie, sau pentru a putea îndeplini sarcinile de zi cu zi? Folosesc ierburi tonice pentru a face față stresului din viața de zi cu zi? Sau le iau pentru a depăși provocările aduse de o sănătate precară? Nu. Iau ierburi tonice pentru a hrăni „energiile” fundamentale ale vieții. Daoiștii sunt interesați de „cultivarea” propriei vieți prin cultivarea corpului, minții și spiritului. Daoismul este o tehnică „rapidă” de atingere a nemuririi (iluminare). Prin racordarea la Dao, și prin urmarea acestui „drum”, este posibil să se atingă conștiința supremă într-o viață, nu în mai multe. Plantele tonice sunt o componentă integrantă, esențială a unui drum spiritual. Plantele tonice nu sunt plante medicinale, deși cu siguranță ele pot fi vindecătoare.

Este posibil să ne construim și să ne protejăm sănătatea, astfel încât să ne putem trăi viața la un nivel optim.
Printre marile „unelte” descoperite de omenire pentru a ajuta la atingerea unei sănătăți cât mai puternice sunt plantele tonice din China, de asemenea, cunoscute în Asia drept „Ierburile Superioare”. Plantele tonice sunt plantele de elită ale sistemului pe bază de plante din China, sistemul herbalist cel mai deplin dezvoltat din lume. Aceste substanțe naturale foarte speciale, au fost asociate cu cele mai înalte calități ale vieții, și, prin urmare, sunt în strânsă legătură cu realizarea idealurilor de viață lungă, îmbătrânire lentă, sănătate înfloritoare, fericire, înțelepciune, vitalitate fizică, adaptabilitate, vigoare sexuală și acuitate mentală și intuiție clară, iubire și compasiune, precum și relației armonioase cu natura și cu ființele umane. Prin realizarea acestor obiective, se poate spune că s-a atins adevărata „sănătate robustă.”

Sistemul de sănătate tradițional al celor trei comori

Prima Comoară – Jing

Prima „comoară” este cunoscută drept Jing, care poate fi tradus ca „esență de regenerare”, sau pur și simplu ca „esență”. Jing este fundamental pentru viață. Este cea mai profundă sursă de energie în organism și este asociată cu genetica moștenită de la părinți. Jing reprezintă, de asemenea, sursa noastră de energie pe termen lung și poate fi considerată rezerva noastră de forță vitală. În Asia, Jing este asociat cu regenerarea, longevitatea, tinerețea, vitalitatea profundă pe termen lung, energia mentală, sursa de energie pentru sistemul de reproducere și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Energia Jing sprijină, de asemenea sistemul nostru osos, funcțiile renale și capacitatea noastră de a auzi. Jing este considerat a guverna curajul și este puterea din spatele voinței noastre.

Energia Jing este epuizată prin actul de a trăi, în mod special de stres, comportamentul excesiv, și surmenaj. Energia Jing poate fi re-achiziționată și completată prin consumul anumitor plante rare, care conțin această comoară.

Plantele Jing sunt împărțite în două categorii: tonice Yin și tonice Yang. Formulele sofisticate au fost dezvoltate de-a lungul secolelor astfel încât să permită acumularea energiei Yin și Yang și acestea sunt create printr-un amestec de plante Yin și ierburi Yang în dietă. Secretul întineririi și al menținerii sănătății constă în refacerea echilibrului corect al Yin și Yang.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Ierburile Yin sunt profund hrănitoare. Ele refac Jingul epuizat și construiesc rezerve care sunt stocate în organism pentru o utilizare viitoare. Sunt renumite pentru calitățile de regenerare pe termen lung. Ele sunt, în general, hidratante și sunt considerate a fi păstrătoarele tinereții. Viața însăși epuizează Yin, iar Yin este în mod constant consumat pe măsură ce îmbătrânim, până când, la de vârsta mijlocie mulți oameni trec prin experiența pierderii semi-totale a acestuia. În afară de îmbătrânire, Yin este, de asemenea, sărăcit în mod special de stres, surmenaj, epuizare, naștere, consumul excesiv de medicamente sau boală, emotivitatea excesivă și excesele sexuale. Cei care sunt deficitari în Yin Jing tind să fie epuizați cronic, și au tendința de a avea cearcăne sub ochi, dureri de spate, rinichi și funcții reproductive slabe, rezistență scăzută la infecții, digestie slabă și prezintă semne de îmbătrânire rapidă, inclusiv uscarea și ridarea pielii. Ierburile Yin Jing pot reface stocul de Jing și acumula rezerve pentru viitor. Astfel, ierburile Yin Jing sunt considerate în Asia a fi piatra de temelie a metodelor de întinerire și temelia longevității.

Plantele Yang sunt extrem de revigorante. Reaprind focul vieții dacă a fost epuizat și readuc vitalitatea la cele mai profunde niveluri. Ierburile Yang sunt folosite pentru a reface puterea creatoare, a voinței, a alimenta energia sexuală și vigoarea atletică. Rezultatul consumului de plante Yang Jing este o tinerețe reînnoită și durabilă. Cu toate acestea, energia Yang tinde să fie caldă și revigorantă și, prin urmare, necesită Yin pentru a menține răcoarea și echilibrul. Ierburile Yang nu ar trebui să fie luate de către o persoană care suferă de deficit de Yin, deoarece plantele Yang pot agrava și mai mult situația prin consumarea deja deficitarului Yin Jing. Dacă doriți să utilizați ierburile Yang, trebuie în primul rând să acumulați Yin Jing până sunt eliminate toate semnele de deficit Yin. Acest lucru poate dura ceva timp, dar consumul regulat de plante cu un conținut puternic de Yin Jing va hrăni cu siguranță Yin în profunzime. În cele din urmă ierburile Yang pot fi consumate în siguranță – și abia atunci începe distracția adevărată.

Unele persoane pot avea simptome de cald și uscăciune și Yang să fie încă deficitar. Este posibil să fie atât Yin și Yang deficient, dar să fie mai scăzută proporția de Yin. Acest lucru va duce la apariția a ceea ce este cunoscut ca „foc fals”, caz în care persoana va experimenta senzații de căldură, inflamație, febră cu grad scăzut, bufeuri, etc. Aceste persoane vor trebui cu siguranță să consume o mulțime de plante Yin Jing, dar ele pot, de asemenea, consuma o cantitate mică de plante Yang Jing în cazul în care, de asemenea, sunt lipsite de orice putere.

QI, a Doua Comoară

Cea de a doua comoară este cunoscută sub numele de Qi. Qi poate fi tradus ca „vitalitate”, deși acest termen este o supra-simplificare. Qi este energia vitală pe care o dobândim prin respirație și mâncare. Tonicele Qi sunt, de asemenea, împărțite în două categorii: tonice pentru Qi (de energie) și tonice pentru sânge. Tonifiantele pentru Qi și sânge sunt importante în menținerea sănătății și vitalității de zi cu zi, rezistența noastră la boli și capacitatea de a face față stresului.

Tonicele pentru Qi fortifică sistemul digestiv, respirator și funcțiile imunitare. Ajută, de asemenea, la construirea masei musculare și la dezvoltarea forței musculare. Tonicele sanguine ajută la detoxifierea și creșterea calității sângelui și hrănesc toate țesuturile organismului.

Se spune că „bărbații sunt guvernați de Qi iar femeile de sânge”. Acest lucru înseamnă că bărbaților le este recomandat, în general, consumul de mai multe tonice Qi în timp ce femeilor le este mai benefic, în general, consumul de mai multe tonice Xue. Acest lucru nu înseamnă că bărbații nu au nevoie de sânge, iar femeile de Qi. Este pur și simplu o chestiune de echilibru natural. Toată lumea ar trebui să consume o anumită cantitate de Qi și tonice sanguine în mod regulat în funcție de necesități.

SHEN, a Treia Comoară

A treia comoară se numește Shen. Shen este energia conștiinței și conștientizării. Deși nu există nici o traducere exactă pentru Shen, termenul este adesea tradus ca Spirit. Shen este vitalitatea și stabilitatea minții și a spiritului uman. O persoană cu un Shen puternic este calm și liniștit, cu o minte puternică, conștient, clar, centrat, profund inteligent și profund fericit.

Despre o persoană care este generoasă și care are o inimă mare se spune că are mult Shen. Anumite plante au fost folosite de-a lungul secolelor pentru a îmbunătăți această energie Shen. Tonicele Shen au, în general, o calitate calmant ușoară. Atunci când sunt combinate într-un program de plante care se utilizează zilnic, formulele tonice Shen vor avea efecte profunde asupra stării noastre de spirit și fizice.

Ierburile tonice pot fi clasificate ca Jing (Yin și / sau Yang), Qi (Qi și / sau de sânge) și Shen (deschiderea și / sau stabilizarea) în virtutea cărora cele Trei Comori (e) au tendința de a se hrăni și de a se dezvolta.

Citește și: Importanța primordială a Celor Trei Comori – Jing, Qi & Shen – Partea II
Sursa: Dragon Herbs

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 2 comments… add one }
  • dan februarie 13, 2017, 09:26

    Foarte interesant articolul si informativ. Dintre plantele originare din China&Tibet pe care eu le folosesc in mod frecvent in dieta mea suny radaicina de ginseng si Goji(extrem de revigorant fizic si , in primul rand tonic psihic)- pe care le cultiv fara probleme in gradina mea proprie. Evident nu lipsesc specialitatile de ceai verde, galben sau Pai mu Tan. DAR trebuie sa spun si faptul ca sunt o sumedenie de planate cu aceleasi beneficii specifice locurilor noastre. Nici nu banuim cate … asemenea comori poti intalni la fiecare pas, pe marginea oricarui drum. 🙂 In plus, e de multe ori de preferat sa dam intaietate produselor din regiunea noastra geo climatica, pentru ca Natura a oranduit astfel lucrurile incat pentru fiecare regiune , fiecare fiinta sa isi gaseasca tot ce e mai bun pentru a trai. O zi minunata tuturor

Leave a Comment