≡ Menu

Există profesori periculoși de Qigong ? (II)

Pretențiile de genul capacității de a trata boli, sau realizării iluminării spirituale prin proiectarea Qi, sau presupuse tehnici transmise mai departe diferitelor persoane care ar putea la rândul lor executa aceleași tehnici în câteva lecții, ar trebui să fie investigate cu atenție, mai ales în cazul în care se pretinde o sumă mare de bani în schimbul acestui tip de cunoaștere. De ce nu toată familia sau discipolii Maestrului au această putere? De ce nu sunt toți într-o stare perfectă de sănătate și iluminare? Un alt semn indicator al șarlatanilor este că pretind că pot trata orice boală imaginabilă. Cei mai mulți practicanți de Qigong legitimi ar fi de acord că bolile acute sau urgențele nu ar trebui să fie tratate de Qigong. De exemplu, ferește-te de oricine pretinde că poate trata luxațiile sau otrăvirea cu Qigong.

În timpul prelegerilor susținute de anumiți maeștri de qigong, există persoane care manifestă mișcări spontane; altele nu. Unele persoane pretind că au fost vindecate de boli. Fenomene similare au loc, totuși, și în prezența unor vindecători aparținând credinței creștine și ortodoxe. Folosesc ei, oare, Qi? De ce nu toată lumea simte nevoia să se miște sau nu este vindecat dacă Maestrul este chiar atât de puternic? Studii efectuate în China au arătat că nu există o corelație între mișcările pacientului și Maestru. Acest lucru pare logic, deoarece persoane diferite au blocaje diferite în fluxul de Qi. Când este injectat, Qi-ul rupe aceste blocaje, și, probabil, provoacă mișcarea.

O componentă mare a vindecărilor legitime la un astfel de eveniment poate fi credința. Mintea poate controla corpul. Există oameni cu personalități multiple ce au o personalitate sănătoasă, în timp ce alta suferă de diabet. Un experiment interesant ar fi ca un non-vindecător să se pretindă maestru și apoi să se observe cât de mulți oameni pretind că sunt vindecați în urma „tratamentelor”. Aceste rezultate ar putea fi comparate, apoi, cu cele obținute de către un vindecător real, dar care este necunoscut publicului.

Autoritățile apreciază că poate dura ani de zile pentru a învăța pe cineva cum să își folosească Qi-ul în scopuri vindecătoare. Dr. Y. Omura a conceput o nouă metodă și a învățat anumiți copii cum să realizeze vindecări prin Qi, în mai puțin de o săptămână. Această metodă nu a fost încercată pe adulți, așa că nu este sigur dacă este mai rapidă decât formele convenționale. Conform teoriei taoiste a îmbătrânirii, copiii ar trebui să fie capabili să învețe proiectarea Qi-ului mai repede decât adulții. Cu toate acestea, unii dintre copii au suferit efecte secundare și s-a renunțat, astfel, la această metodă. Dr. Omura detectat, de asemenea, anomalii în meridianele practicienilor anumitor forme de Qigong. Nu se știe dacă aceste anomalii sunt permanente sau dăunătoare pe termen lung. De asemenea, el a conceput metode pentru a evita anumite efecte secundare ale practicii Qigong. Cu toate acestea, unii practicanți cred că anumite efecte secundare sunt o modalitate de vindecare a organismului și nu ar trebui să fie stopate. De exemplu, corpul se poate curăța de toxine. Acest proces se poare opri în cele din urmă de la sine, odată cu practica. Cititorul interesat poate găsi detalii suplimentare în cartea doctorului J. Dr. Omura despre electroacupunctură.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Nici profesorul meu, Gin Foon Mark, nici nu a întâlnit vreodată pe cineva care putea împinge pe altcineva fără contact fizic. Tehnica acelor profesori funcționează doar când este vorba despre elevii lor, sau de alte persoane care sunt sugestionabile sau cred în astfel de lucruri. Cei mai mulți astfel de maeștri recunosc că nu pot împinge anumite persoane, deoarece acestea nu sunt deschise pentru a absorbi Qi-ul în mod corespunzător și aceia doar se vor îmbolnăvi în urma interacțiunii. Maeștrii care fac demonstrații despre „forța goală” estimează că pot împinge aproximativ 3-6 persoane din 10, fără contact. Unii studenți ai unor astfel de profesori au declarat că nu simt impulsul de a se mișca, dar fac asta doar pentru a arăta respect față de maestrul lor sau pentru că îi simt Q-ul și sar pentru a scăpa de această senzație neplăcută. Pericolul acestor tipuri de antrenamente este că unii studenți cred că astfel de tehnici sunt bune pentru auto-apărare. Chiar dacă aceste tehnici au funcționat pentru 9 din 10 oameni cineva implicat într-o altercație violentă întâmplătoare ar putea muri dacă întâlnește în acea dispută exact cea de-a zecea persoană care face excepția.

Unii profesori spun că poți învăța Qigong-ul din clipuri video și că aceasta este o metodă sigură, cu condiția să îți asculți corpul și să îți amintești motto-ul „ nu există câștig fără durere”. Qi-ul va ști unde să meargă; așa că nu-l forța. Acest lucru este probabil adevărat doar în cazul videoclipurilor concepute pentru întreținerea generală a sănătății. O persoană poate chiar obține rezultate bune dacă urmează instrucțiunile unui video sau cărți de proastă calitate pentru că crede că persoana este expertă sau pentru că este o formă ușoară de exercițiu. Singurul pericol este ca practicantul să creadă că a ajuns să cunoască ceva, atunci când, de fapt, realitatea este cu totul alta. De exemplu, există cărți despre masajul în Qigong, scrise de persoane care sunt ignoranți complet ai unuia dintre aceste două subiecte. După ce ați citi o astfel de carte, probabil că nu veți ști mai nimic despre nici unul dintre subiecte.

Cu toate acestea, în unele forme de Qigong, cum ar fi cel care presupune poziții statice verticale, senzațiile neplăcute și durerile sunt destul de comune. Trebuie să aveți un îndrumător care să vă instruiască cu privire la modul în care puteți depăși aceste senzații. Omul se distinge de alte animale prin inteligența sa. Astfel, autoritatea finală ar trebui să fie creierul dumneavoastră și nu sentimentele.

Citește și: Există profesori periculoși de Qigong ? (I)

Sursa: Carole Zak

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 2 comments… add one }
 • bogdan octombrie 20, 2014, 14:49

  Buna ziua! Am citit cu mare interes acest articol si il consider de ajutor pentru cineva care practica sau vrea sa practice qigong. Cred ca cele scrise se pot referi si la practica taiji. Eu personal fac niste exercitii de qigong terapeutic,invatate dupa o carte pe care o am acasa si urmarind mai multe clipuri. Stiu ca nu e tocmai indicata o astfel de metoda in a invata,insa nu am gasit momentan un curs. Voi cauta in acest sens. Dar vreau sa va intreb daca exercitiile gen Ba Duan Jin,qigong shibashi si taiji quan 24 standard sunt atat de periculoase daca nu faci cu cineva instruit.

  • Daoism octombrie 27, 2014, 22:14

   Qigong înseamnă, în afară de „arta qi-ului” și arta respirației. Oricare tehnică reală de qigong presupune urmărirea atentă a formei externe (mișcarea, poziția) și a celei interne (respirația, atenția. intenția). În videoclipurile de pe youtube sau pe CD-urile de prezentare, de cele mai multe ori nu se trece mai departe de forma fizică a practicii. Pentru că fiecare practicant are un sistem energetic unic și propriu care este bine să fie urmărit de cineva cu experiență și în practica internă. Adică maestrul sau profesorul. De aceea, este foarte bine să fim extrem de atenți când ne alegem îndrumătorii.
   Ca să revin la întrebarea ta, orice formă externă fără suport intern este o simplă gimnastică, un balet, care nu îți va face rău. Singurul neajuns în astfel de cazuri este că elevii practică ani în șir așteptând ceva ce nu mai vine sub formă de efecte reale.

Leave a Comment