≡ Menu

Editarea genetică, o nouă modalitate de transformare definitivă a unor specii

crispr

Modificarea anumitor secvențe ale genelor (CRISPR – Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats) permite oamenilor de știință să modifice ADN-ul și să garanteze că trăsăturilor rezultate prin editare genetică sunt moștenite de generațiile viitoare, deschizând posibilitatea de a modifica specii întregi pentru totdeauna.

Editarea genetică are, de asemenea, unele limitări. Așadar, în primul rând, funcționează numai la speciile cu potențial de reproducere sexuală. Astfel că, slavă Domnului, tehnologia nu poate fi folosită pentru a modifica genetic viruși sau bacterii. De asemenea, trăsătura se extinde doar la fiecare generație succesivă. Așa că eliminarea sau schimbarea populației este aplicabilă numai dacă acea specie are un ciclu reproductiv rapid, cum este cazul insectelor sau vertebratelor mici, ca șoarecii, sau poate, peștii. La elefanți sau oameni, ar dura secole pentru ca o trăsătură să se răspândească pe scară largă suficient pentru a conta.

Mai mult decât oricând, tehnologia a dus la numeroase întrebări delicate și interesante, în același timp: Cum va afecta această putere nou dobândită, omenirea? Ce vom folosi pentru a schimba? Suntem zei acum?

Aceste întrebări și efectele aplicării acestei tehnologii cu potențial deosebit sunt analizate de jurnalista Jennifer Kahn din perspectiva unui proiect inedit: dezvoltarea de țânțari rezistenți la boli care ar putea elimina definitiv virusurile ce provoacă malarie și Zika.

 

Sursa: TED
Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment