≡ Menu

Dezordinea, digestia și medicina chineză tradițională

ClutterÎn dorința noastră nesfârșită de a consuma și de a dobândi mai multe lucruri, dezordinea (acumularea de tot felul de lucruri, utile sau inutile, dar cu precădere a celor fără o utilizare imediată, este asimilată în medicina vestică sindromului obsesiv-compulsiv) devine din ce în ce mai mult o problemă pentru tot mai mulți oameni. Dezordinea este inestetică, creează mizerie, și îți lasă un sentiment de haos. Te poți simți neliniștit și chiar nerăbdător atunci când intri într-o zonă plină de … tot felul de chestii.

Există o serie de motive persoanele pentru a explica această tendință de acumulare în exces. Una ține de agățarea de trecut. Dacă subsolul este plin cu albume vechi, nasturi, afișe de campanie și resturi de bilete ale unor concerte din trecut, profilul afecțiunii dvs. este legat de retrăirea vremurilor bune de care ați avut parte.

Un al doilea motiv pentru acumularea unei mulțimi de lucruri are o legătură strânsă cu viitorul. În cazul în care grămezile de lucruri nefolositoare constau în butoane vechi de radio, materiale de construcții, șuruburi ruginite și pungi jumătate goale de mortar, vă agățați de fapt de ceea ce credeți că v-ar trebui sau că ați putea avea nevoie într-o bună zi dintr-un viitor incert. Unii fac parte din ambele tabere. Oricum, obiceiul de a acumula înseamnă că, la un anumit nivel, uitați să trăiți în prezent.

Poate vă întrebați ce are de a face sindromul obsesiv-compulsiv cu medicina chineză tradițională, iar răspunsul este că acesta are de-a face cu splina și procesul de digestie. Splina ta, asociată cu stomacul, face parte din sistemul de organe digestive în conformitate cu medicina chineză. Ele preiau alimentele, le transformă în energie și substanțe nutritive, iar corpul tău excretă ceea ce nu este necesar. Aceasta este o explicație de natură fizică, dar în medicina chineză, sistemele de organe, au de asemenea, componente energetice și simbolice.

Daverick Leggett, în lucrarea sa (fabuloasă!), „Rețete pentru auto-vindecare,” descrie relația dintre splină și procesul de cernere, sortare și eliminare. El spune: „Digestia începe cu dorința de a mânca ceea ce duce la aportul de alimente. Mâncarea este apoi sortată în ceea ce este ușor de utilizat și trimisă acolo unde poate fi utilizată sau stocată în organism. Ceea ce nu poate fi folosit este excretat. Procesul de gândire urmează un traseu asemănător: dorința de cunoaștere duce la aportul de informații, care sunt apoi cernute și sortate. Ceea ce poate fi pus în practică imediată este aplicat, iar restul sunt stocate pentru mai târziu. Informațiile irelevante sau inutilizabile sunt respinse și uitate.”

Leggett se referă nu numai la procesul digestiv, dar și la digestia ideilor. O minte sănătoasă este capabilă de a utiliza informații utile și a lăsa deoparte ceea ce nu este de nici un ajutor. Cu toate acestea, dacă sunteți în imposibilitatea de a face acest lucru, se poate manifesta ceva asemănător cu indigestia minții: apar griji nefondate, se insistă asupra trecutului, puteți deveni anxios și puteți acumula furie.

În multe privințe, acesta este același proces prin care acumulăm mule lucruri inutile. De obicei, începe cu o dorință de a deține, ceea ce duce la dobândirea în exces a lucrurilor materiale. În mod ideal, ceea ce este util este pus la o bună utilizare, și ceea ce nu este este reciclat sau aruncat în timp. Cu toate acestea, în cazul în care capacitatea de a sorta și de a renunța la ceea ce nu este necesar o ia razna, veți începe să construiți dezordinea. Gândiți-vă la dezordine ca la o indigestie a spațiului dvs. personal.

Deci, cu ce trebuie să începeți dacă dezordinea vă trage în jos? O modalitate de a începe vindecarea este prin consolidarea splinei promovând o digestie bună.

Cu toate acestea, curățarea spațiul dvs. personal v-ar fi, de asemenea, de folos. Acesta va atenua stresul de a trăi și lucra în mizerie, și va începe simbolic procesul unei digestii mai bune.

Iată câteva sfaturi simple pentru a îmbunătăți procesul:

Începeți cu lucruri mici. Începeți cu un colț de cameră, perimetrul din jurul canapelei, sau masa din bucătărie. Odată ce zona este curată, păstrați-o în acest fel și treceți la zona următoare pe măsură ce timpul vă permite.

Folosiți 10 sau 15 minute în fiecare zi pentru curățarea dezordinii. Veți fi surprins cat de mult puteți obține fără a vă simți copleșit.

Creați sisteme de stocare. Pentru acele lucruri pe care doriți cu adevărat să le păstrați, găsiți un loc unde pot fi păstrate cu ușurință și puneți-le acolo. Această reprezintă mult mai mult decât ridicarea unui lucru și ascunderea lui într-un sertar, la întâmplare. Puneți lucrurile similare în același loc. De exemplu, puneți toate consumabilele de artă într-o cutie specială, toate cărțile pe care intenționați să le citiți într-un coș, și toate consumabilele de birou într-un organizator pe birou.

Dăruiți. Unele dintre lucrurile care dezorganizează casa dvs. pot fi folosite de altcineva. Fie că oferiți cărțile prietenilor sau donați un sac de haine folosite celor cu probleme, vei da lucrurilor o nouă viață și le veți exclude din spațiul vital.

Aruncați. Serios, nimeni nu dorește cu adevărat acele șosete strălucitoare cu găuri în fiecare călcâi. Nici măcar dvs. Aruncați-le.

Noutăți? Găsiți un loc pentru lucrurile nou-sosite. Poșta clasică și hârtiile tind să fie una dintre cele mai grave surse de dezordine. Alocarea unei cutii pentru toate hârtiile și documentele până când veți avea timp să plătiți facturile sau să le reciclați, poate fi o idee bună.

Cereți ajutor. Dacă aveți o personalitate definită de acest mod de viață, cereți ajutorul unui prieten de încredere și blând care vă poate fi de folos în sortarea lucrurilor de care v-ați înconjurat în timp. Treaba lor este să ne întrebe dacă într-adevăr avem nevoie de colanții roz purtați la petrecerea de Anul Nou din 1997.

Urmați regula celor doi ani. Scăpați de ceea ce nu ați mai folosit în ultimii doi ani. Dacă nu ați atins acel lucru în ultimii doi ani, sigur nu aveți nevoie de el.

Cu un pic de timp, creativitate și perseverență, puteți face ca dezordinea să dispară. Procedând astfel, veți crea un spațiu fizic și emoțional pentru vă putea simți din nou liniștit și relaxat.

Sursa: Acupuncture in the Park

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 1 comment… add one }
  • Magdalena ianuarie 6, 2015, 22:29

    Inseamna ca eram adept Dao fara sa stiu; cam asa fac de o vreme incoace….

Leave a Comment