≡ Menu

Creierul tău are un buton de „Ștergere”. Iată cum poate fi folosit

Care este modul fascinant prin creierul poate crea spațiu pentru a construi noi conexiuni și mai puternice, astfel încât să putem învăța mai multe lucruri noi?

Exista o veche zicală în neuroștiință: neuronii care lucrează împreună, rămân împreună. Așadar cu cât mai mult va rula un neuro-circuit în creierul tău, cu atât mai puternic va deveni acel circuit. De aceea, pentru a cita un alt proverb vechi, practica înseamnă perfecțiune. Cu cât mai mult practicați cântatul la pian, sau vorbirea unei limbi străine, sau jongleriile, cu atât mai puternice vor deveni acele circuite implicate în controlarea acestor procese.

Dar capacitatea de a învăța înseamnă mult mai mult decât construirea și consolidarea conexiunilor neuronale.

Mult timp acesta a fost punctul central pentru dezvoltarea capacității de a învăța lucruri noi. Chiar mai importantă este capacitatea noastră de distruge vechile conexiuni. Se numește „tăiere sinaptică”. Iată cum funcționează.

Creierul tău este ca o grădină

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Imaginează-ți creierul ca o grădină, doar că în loc de flori, fructe și legume, acolo se dezvoltă conexiunile sinaptice dintre neuroni. Conexiunile depind de neurotransmițători cum ar fi dopamina, serotonina, și alții.

„Celulele gliale” sunt grădinarii creierului – ele acționează pentru a accelera semnalele dintre anumiți neuroni. Dar există și alte celule gliale care au rolul de a elimina deșeurile, distrugând buruienile, dăunătorii și greblând frunzele moarte. Grădinarii care se ocupă de tăiere sunt numiți „celule microgliale”. Acestea întrerup conexiunile sinaptice. Întrebarea este cum știu pe care să le curețe?

Cercetătorii sunt abia la început în ceea ce privește deslușirea acestui mister, dar ceea ce știu este faptul că conexiunile sinaptice mai puțin folosite sunt marcate de o proteină, C1q (la fel ca altele). Atunci când celulele microgliale detectează marcajul, se leagă la proteina respectivă și distrug sinapsele.

Acesta este modul în care creierul face ca spațiul fizic pentru amintiri să se elibereze pentru a construi noi conexiuni și mai puternice, astfel încât să putem învăța mai multe lucruri noi.

Somnul este extrem de important

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Atunci când înveți o mulțime de lucruri noi, creierul construiește conexiuni, dar sunt ineficiente, se numesc conexiuni ad-hoc. Creierul are nevoie să reducă multe astfel de conexiuni pentru a construi căi simplificate, eficiente. Procesul se realizează cel mai bine face atunci când dormim.

Creierul tău se curăță atunci când dormi – celulele creierului își diminuează dimensiunile cu până la 60%, pentru a crea spațiu pentru grădinarii gliali care să poată curăța deșeurile și scurta sinapsele.

V-ați trezit vreodată după o noapte de odihnă bună și ați simțit că sunteți capabil să gândiți în mod clar și rapid? Totul se datorează proceselor de curățare a sinapselor ineficiente care a avut loc peste noapte și a lăsat mult loc pentru acumularea și sintetizarea noilor informații, cu alte cuvinte, pentru a învăța.

Atenție către ce vă orientați ATENȚIA

În realitate, avem un anumit control asupra a ceea ce creierul decide să șteargă în timp ce dormim. Celulele gliale vor alege pentru ștergere doar conexiunile sinaptice pe care nu le utilizați și care sunt, astfel, marcate ca inutile. Cele pe care le face folosiți sunt cele hidratate și oxigenate. Așadar, fii conștient de ceea ce gândești.

Dacă ați petrecut prea mult timp citind despre sfârșitul Game of Thrones și foarte puțin timp informându-vă despre problemele apărute la locul de muncă, ghici care dintre sinapse vor fi marcate pentru reciclare?

Meditația este, mai mult decât oricând, utilă, deoarece ne permite să identificăm gândurile redundante și să le eliminăm conștient din procesul automat al gândirii. Mai mult, liniștea din timpul sesiunilor de meditație permite clarificarea tendințelor automate ale multor alte procese de care în mod normal nu suntem conștienți.

Sursa: FastCompany

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment