≡ Menu

Copacii comunică unul cu celălalt

și fac schimb de nutrienți printr-o rețea subterană sofisticată.

Suzanne Simard o ecologistă cu specializare în flora pădurilor împreună cu colegii săi de la Universitatea din British Columbia au făcut o descoperire majoră: copacii și plantele pot într-adevăr să comunice și să interacționeze unele cu altele.

Ei au descoperit o rețea subterană de ciuperci care poate conecta copacii și plantele dintr-un ecosistem. Această rețea simbiotică permite partajarea nutrienților, iar aceasta, prin urmare, ajută întregul ecosistem de copaci și plante să se dezvolte.

„Copacii bătrâni îi subvenționează cu nutrienți pe cei tineri, prin intermediul rețelelor de ciuperci”, explică Dr. Simard. „Fără această mână de ajutor, cele mai multe plante tinere nu ar putea supraviețui.”

Dr. Simard a fost reușit să facă această descoperire prin observarea unor straturi subțiri din fire albe și galbene fungice luminoase pe solul pădurii. Multe dintre aceste ciuperci erau mycorrhizale, ceea ce înseamnă că au o relație benefică, de simbioză cu o plantă gazdă, în acest caz, cu rădăcinile arborilor.

Experimentele microscopice au arătat că ciupercile transportă și distribuie efectiv carbonul, apa și substanțele nutritive între arbori, în funcție de nevoile acestora.

În centrul rețelei mycorrhizale dintr-o pădure stau „Copacii Mamă” – adică acei copaci mari, mai în vârstă, care se ridică deasupra pădurii, așa cum este ilustrat în filmul Avatar. Acești „Copaci mamă” sunt conectați la toți ceilalți copacii din pădure prin rețeaua de fire fungice, și pot gestiona resursele întregii comunități de plante.

Cele mai recente studii ale Dr. Simard relevă că, atunci când un copac-mamă este tăiat, rata de supraviețuire a celor mai tineri membri ai pădurii este diminuată substanțial.

Conceptul de comunicare simbiotică între plante are implicații profunde atât în silvicultură cât și în industriile agricole. Această revelație poate schimba modul în care ne apropiem de păduri pentru recoltare, lăsând copacii în vârstă intacți pentru a stimula regenerarea forestieră.

În agricultură, sistemele de micoriză neperturbate sporesc capacitatea plantelor de a rezista agenților patogeni, precum și absorbția de apă și substanțe nutritive din sol, aducând în discuție practicile obișnuite care perturbă aceste rețele subterane, cum ar fi aratul.
Sursa: Positive News

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment