≡ Menu

Ce nu știai despre Tai Chi, Zhang Zhuang și puterea internă, Peng

taichiZhan Zhuang, sau postura verticală nemișcată a corpului, este o practică străveche pe care artiștii marțiale „interni” o folosesc ca mijloc de a realiza starea de WuJi. Cu alte cuvinte, ei ating o stare neutră și centrată în care aspectele yin si yang din corpul și mintea practicanților devin echilibrate în nemișcare, și din care adeptul este pregătit să se deplaseze și să acționeze în conformitate cu principiul Taiji-ului, adică, să se miște și să acționeze în armonie totală atât cu aspectele interne, cât și cu forțele externe cu care vine în contact.

Tai Chi-ul cu mișcările specific fluide, are rolul de „înmuiere” a posturii, sau fan song. Acest proces oferă doar o structură de susținere, ci face din corpul practicantului un vas de curgere a gravitației, permițând forței să treacă dinspre cap către picioare, fără obstrucție sau blocaj.

Rezultatul final este o stare a corpului, în care avem o structură completă de susținere, care permite gravitației să se transfere de la cap la picioare, fără nici cea mai mică senzație de presiune în organism și care apoi sare de pe sol și dreapta spate în sus, spre cap, trecând prin tălpile picioarelor și vârfurile degetelor. Aceasta este esența puterii interne sau jin, și presupune deschiderea orbitei micro și macrocosmice.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

În Taijiquan, una dintre cele trei arte martiale interne primare din China, există patru metode principale de dirijarea puterii interne, Peng, An, Liu, și Ji.

  • Peng Jin este energia care rezultă din capacitatea corpului de a deveni un vas perfect pentru gravitate, permițându-i să treacă în jos de la cap la picioare și să urce pe spate, din nou. „Reîntoarcerea în sus pe spate” este peng, folosită pentru a „dezrădăcina” oponentul.
  • An jin, poate fi descrisă ca fiind „scufundarea” inițială de la cap la picioare, direcționată, pur și simplu, printr-un punct de contact cu oponentul și într-un loc structural slab din corpul său.
  • Liu jin, o energie de tragere, nu reprezintă altceva decât energia An jin direcționată invers, dintr-un punct de contact cu un adversar spre centrul tău și în jos.
  • Ji jin, o energie de împingere, este la fel ca peng, doar că este orientată către exterior.

Prin urmare, există în realitate doar două forțe, care creează o curgere în sens perfect a energiei, din moment ce totalitatea artelor martiale daoiste se bazează pe conceptul că toate lucrurile sunt manifestări ale yin și yang. O modalitate mai bună de a explica aceste forțe ar fi să spunem că există două moduri de a genera forță internă / putere: scufundarea energiei de la cap la picioare, și împingerea energiei ascendente de la picioare către mâini. Prin adăugarea de cansujin (forța răsucire a firului de mătase) – pentru rotirea circulară și spiralarea acestor energii prin corp – reacțiile de scufundare și recul a energiei gravitației pot fi direcționate cu variații aproape infinite.

Sursa: darsanaMartialArts

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 1 comment… add one }
  • Ovidiu martie 19, 2017, 07:14

    Am început practica taijiquan tradițional, stilul Chen, în urmă cu doi ani și jumătate. Chiar dacă am sărit de 50 de ani, această practică mi-a adus foloase vizibile în sănătate. Și într-adevăr, gravitația este parcă altfel percepută și folosită, chiar în viața de zi cu zi. Multumesc pentru aceste articole valoroase.

Leave a Comment