≡ Menu

Ce este Taiji – Qigong al Celor cinci elemente

The-five-elements-of-life

Taiji – Qigong al Celor cinci elemente este un sistem de qigong dezvoltat de maestrul Binhui He, pe baza anilor de experiență obținuți la clinica sa unde a tratat mii de pacienți. Scopul acestui sistem de qigong este de a ajuta individul să descopere rapid potențialul de auto-vindecare al organismului și de a stimula funcția imunitară și capacitatea de vindecare a organelor interne afectate de diverse boli cronice. Este unul dintre sistemele de qigong principale folosite în aplicații clinice ale terapiei qigong anti-cancer. Taiji-ul celor cinci elemente – Qigong (TFQ) este componenta de bază a sistemului de auto-recuperare al Taiji-ului celor cinci elemente.

Acest sistem a organizat esența filosofiei tradiționale chineze daoiste, practica medicală qigong și stilul de viață sănătos în următoarele componente principale:

• O filozofie yin-yang a bolii și sănătății
• formele Taiji – Qigong al celor cinci elemente
• Aplicații generale de vindecare prin intenție / minte
• Bigu (post energetic) și post periodic
• qi puternic și ajustarea Qi-ului grupului.
• Ajustarea atitudinii, stilului de viață, comportamentului și dietei prin deprinderea ascultării propriului corp.

 Meditația Clasică (60 minute)

Aceasta este meditația clasică, daoistă, cu următoarele componente principale: Pregătirea corpului, relaxarea acestuia, respirație (respirația abdominală) și stabilizarea minții (liniștire), aprinderea cuptorului (încălzirea Dantian-ului inferior) cu intenție și prin coordonarea respirației, apoi se urmează instrucțiunile pentru a absorbi energia qi a Lunii și Soarelui prin piele la inspirație și se trimite în abdomen pe expirație pentru a aduna qi.

O altă procedură constă în colectarea energiei aparținând celor cinci elemente-planete: în primul rând, se colectează energie verde de la Jupiter, prin cei trei ochi, care apoi se trimite către ficat, apoi se colectează energia roșie a lui Marte, prin limbă, care se trimite către inimă, urmează colectarea energiei galbene a lui Saturn prin gură sau piele, care apoi este trimisă la splină și stomac, se realizează colectarea energiei albe a lui Venus pe nas și se trimite către plămâni, apoi se colectează energia violet a lui Mercur, prin urechi și se trimite către rinichi.

Procedura de purificare în această meditație presupune realizarea unei vizualizări care descrie călătoria către o cascadă cu apă sfântă folosită pentru a curăța corpul extern și intern prin ghidare audio (Daoismul numește această tehnică de vizualizare „baia”, sau „dușul”). Iată cum se realizează: „Apa sacră a cascadei ajunge în creier prin Bai Hui, formând un curent turbionar foarte puternic. Apa începe să curețe țesutul cerebral. Vizualizați cum îndepărtează toate sedimentele care îți afectează țesutul creierului. Odată ce sunt îndepărtate, sângele va putea circula prin creier foarte bine. Nervii acestuia vor fi relaxați, iar celulele nervoase vor fi hrănite suficient. Apa sacră va continuă să curgă în interiorul capului. Se vizualizează formarea unor vârtejuri puternice care vor curăța celulele bolnave aflate în nas, ochi, urechi, gura și gât, îndepărtând orice boală …. ” Se vor urma apoi instrucțiunile pentru curățarea plămânilor, inimii, ficatului, stomacului și splinei, rinichilor și organelor de reproducere, precum și a zonelor care manifestă disconfort sau suferă diferite afecțiuni …

În final veți învăța cum să integrați respirația, mintea și corpul într-un „Întreg” unitar – și să vă concentrați atenția către Dantian-ul inferior pentru a intra în starea de unitate – reușind să vă relaxați complet fără a adormi (prin menținerea conștientizării).

Sursa: Yang Sheng

 ♦♦♦♦

Toate aceste proceduri aplicate ale artelor daoiste pot fi studiate acum și în România. Dacă doriți să cunoașteți în amănunt aceste tipuri de tehnici meditative, sau să le aprofundați pe cele deja cunoscute, Asociația Română pentru Studii Daoiste organizează și anul acesta seminarii de Neidan destinate atât începătorilor cât și avansaților:

Alchimie Interna (Nivel Incepator) – Perioada: 03 – 06 septembrie 2015, Sibiu

Alchimie Interna (Nivel Intermediar) – 03 – 13 septembrie 2015, Sibiu

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 1 comment… add one }

Leave a Comment