≡ Menu

Artele daoiste de ECHILIBRARE cu copacii (Ping Heng Gong) – partea a-II-a

continuarea articolului
Artele daoiste de ECHILIBRARE cu copacii (Ping Heng Gong) – partea I

Cinci copaci și cinci organe, cinci elemente și cinci culori

copacMaeștrii de qigong din antichitate au descoperit că anumiți arbori conțin elemente de culori diferite. De exemplu, pinul are elementul predominant verde; sălciile au un element galben; plopii au un element de culoare albă; chiparoșii au elementul predominant negru și merii sau copacii Phoenix au elemente de culoare roșie.

În teoria celor Cinci Elemente (Wu Xing五行), pinul aparține elementului lemn, mărul și copacul Phoenix aparțin elementului foc, salcia aparține elementului pământ, plopul aparține elementului metal și lemnul de chiparos aparține elementului apă. În corpul nostru, ficatul este elementul lemn. Inima este elementul foc. Splina este elementul pământ. Plămânii sunt elemente de metal/aur. Rinichii reprezintă elementul apă.

Relațiile dintre cele cinci elemente constau în: lemnul generează foc; focul generează pământ, pământul generează metal/aur iar acesta “ține” apa care, la rândul ei, „hrănește” lemnul. Acesta se numește ciclu generativ.

Există, de asemenea, un ciclu distructiv, care acționează astfel: lemnul distruge pământul; pământul distruge apa; apa „stinge” focul; focul „topește” metalul și acesta din urmă „arde” lemnul. Tabelul celor cinci elemente, disponibil pe site, vă poate ajuta să înțelegeți și să vă amintiți relațiile dintre cele cinci elemente. (accesează acest tabel aici)

Cunoașterea acestor corelații între elemente vă va permite să știți copacii necesar a fi utilizați în practică pentru a face schimb eficient de qi, în funcție de situația stării de sănătate. Practic, executarea artelor echilibrare cu

  • pini va contribui la îmbunătățirea funcției ficatului;
  • echilibrarea cu meri sau copaci Phoenix va îmbunătăți funcția inimii;
  • sălciile vor îmbunătăți funcționalitatea splinei;
  • plopii vor îmbunătăți funcționarea plămânilor,
  • chiparoșii au capacitatea de a va îmbunătăți funcția renală

Practica și funcțiile

Dacă aveți probleme cu anumite organe, puteți alege copacii semnificativi din tabelul celor cinic elemente pentru practica artelor de echilibrare. Este foarte important de știut ce presupun ciclurile distructive și generative ale celor cinci elemente. De exemplu, dacă aveți probleme cu ficatul, este necesar să practicați artele de echilibrare cu un pin. Dar uneori este posibil ca tehnica să nu funcționeze. Acest lucru nu se datorează faptului că informația deja menționată este greșită. Disfuncțiile pot apărea deoarece problemele ficatului sunt cauzate de lipsa de qi a rinichilor. Conform teoriei celor cinci elemente, qi-ul rinichilor generează qi-ul ficatului. Dacă qi-ul rinichilor este epuizat, nu se poate genera qi pentru ficat și aceasta provoacă probleme cu ficatul. Acestă stare este descrisă ca „mama care nu poate hrăni fiul.” Deci, rădăcina problemelor hepatice este lipsa de qi a rinichilor. Modul corect de a elibera acest tip de probleme hepatice este de a practica arta de echilibrare cu chiparoșii pentru a îmbunătăți q-ul rinichilor.

Nu ar trebui să practicați artele echilibrare prea mult cu plopii dacă aveți probleme cu ficatul. Practicarea constantă a echilibrării cu copacii poate fortifia qi-ul auriu sau qi-ul pulmonar. Dar dacă qi-ul pulmonar este prea puternic va distruge qi-ul ficatului și va înrăutăți problemele hepatice. Sănătatea perfectă înseamnă un echilibru perfect. Având această idee în minte, veți ști ce să faceți în cazul situației stării de sănătate proprii. Un alt obiectiv important, pe care îl puteți atinge punând în practică arta de echilibrare este de a căpăta putere de vindecare. Artele de echilibrare cu natura vă pot ajuta să reușiți echilibrarea qi-ului, să îl fortifiați qi-ul și vă ajută să îl puteți emite eficient. Într-un alt cuvânt, veți fi capabil să vă conectați qi-ul cu cineva pe care doriți să îl ajutați.

Cu cât mai mult practicați artele de echilibrare, cu atât mai multă puterea de vindecare puteți acumula și vă puteți aștepta la rezultate mai bune. Există mai multe moduri de a practica echilibrarea cu copacii, care vor fi prezentate la seminarii astfel încât să puteți începe să practicați acest tehnici unice și să beneficiați de acestea imediat. În general, există două tipuri de arte de echilibrare cu copacii: în poziție statică și în mișcare.

Citește și: Artele daoiste de ECHILIBRARE cu copacii (Ping Heng Gong) – partea I

***

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Așa cum v-am obișnuit în fiecare an, Daoism.RO organizează un seminar de alchimie internă în care veți avea ocazia să studiați și să experimentați aceste tipuri străvechi de tehnici care s-au dovedit a fi eficiente în menținerea în bune condiții a stării de sănătate și a capacității de vindecare a organismului. Vă așteptăm alături de noi.

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 1 comment… add one }

Leave a Comment