≡ Menu

5 Secrete ale Wu Wei, principiul daoist al efortului fără efort (II)

3. Acțiunea fizică nu este singura acțiune

Un alt principiu al wu wei implică liniștirea minții permanent ocupate. Chiar dacă nu suntem pe cale să „facem” ceva fizic, de multe ori mințile noastre sunt mai ocupate ca niciodată. Wu wei înseamnă că nu numai corpul și acțiunile sale trebuie liniștite, este de dorit să ne liniștim și mintea. În caz contrar, nu vom ști cu siguranță unde ne situăm: suntem în fluxul de universal, sau pur și simplu acționăm „ocupați” pentru a ne alinia nevoilor obsesive ale „ego-ului”.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Chiar și pe parcursul practicii meditative, suntem încurajați să nu „ne străduim prea tare”. Poate că ați văzut dispozitivele numite „jocurile minții” care au fost instalate în mai multe muzee din SUA. Doi oameni stau unul în fața celuilalt, echipați cu bentițe de care sunt atașați electrozi. Între jucători se află un grup de bile, care pot fi deplasate numai cu undele emise de creier, măsurate sub forma unor curenți electromagnetici prin intermediul benzii. În cazul în care un jucător menține o stare de calm relaxat, în esență, o combinație de unde alfa și theta care sunt produse de creier atunci când acesta este relaxat, mingea se mișcă în sus printr-un tub și este plasată într-un coș. Jucătorul cu cele mai multe „bile” câștigă. Cei care încearcă prea tare, nu reușesc, la fel ca cei care nu se străduiesc suficient. Combinația dintre undele alfa și theta crează o minte wu wei și acesta este motivul pentru care cel care găsește echilibrul va câștiga jocul de fiecare dată.

Lao Zi ne sfătuiește să fim liniștiți și vigilenți, învățând să ascultăm atât propriile noastre voci interioare, cât și vocile mediului exterior într-un mod care să nu creeze interferențe la nivel receptiv. Acest lucru necesită calm, dar și o minte perspicace.

4. A fi una cu Tao înseamnă acceptarea schimbării

Un concept-cheie în daoism, dar și practica wu wei presupune realizarea faptului că există un flux neîncetat de schimbare în natură. Această schimbare este guvernată de legi inalterabile, și rareori percepute de oameni, cu excepția persoanelor care au evoluat în mod conștient. Combaterea acestor legi ale schimbării naturale ar fi o sarcină sisifică. Ați încerca să opriți alternanța anotimpurilor sau răsăritul și apusul soarelui? Odată ce ați observat acest flux al schimbării în natură, puteți aplica principiile wu wei pentru propria transformare.

5. Adevăratul Wu Wei înseamnă să fii rătăcitor, fără scop

Zhuangzi se referă la un tip de existență pe care mulți dintre noi nu s-au gândit vreodată să o ia în considerare. El o numește viața care curge, sau mai poetic „rătăcirea fără scop”. Majoritatea valorilor noastre culturale sunt împotriva asupra acestui tip de a trăi. Dacă nu avem „nici un scop”, suntem adesea considerați persoane cu afecțiuni patologice în contextul stilului modern de viață. Cu toate acestea, a devenit dificil să ne menținem ideea că valorile noastre actuale promovează armonia și echilibrul, fie pentru mediu sau pentru fiecare individ.

El descrie în continuare o persoană iluminată ca fiind acel individ care se trece prin întreaga Creație și se bucură de delicii fără a dori vreodată să devină atașat de oricare parte a acesteia.

Citește și: 5 Secrete ale Wu Wei, principiul daoist al efortului fără efort (I)

Sursa: TheMindUnleashed

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment