≡ Menu

5 Secrete ale Wu Wei, principiul daoist al efortului fără efort (I)

Pe măsură ce trecem prin procesul de evoluție, întâlnim mai multe etape. Printre acestea se numără trezirea inițială, apoi realizarea deplină a adevărului, urmată de dezvoltarea discernământului pentru a stabili cursul corect al acțiunii.

Nimeni nu ar încerca să se plimbe cu bicicleta înainte de a construi una, nici nu ar încerca să navigheze pe un ocean fără o barcă. Atunci când lucrurile devin dificile în viață, putem verifica dacă practicăm Wu Wei, pentru a ne rafina acțiunile. Aceasta este arta acțiunii fără efort așa cum a fost descrisă în învățăturile daoiste.

1. Non-acțiune nu înseamnă că nu se întâmplă „nimic”

„Dao nu face nimic și nefăcut încă nimic nu este lăsat”. – Lao Tzu

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Wu Wei sau 無為, se traduce prin „nici-o acțiune” sau „acțiune fără acțiune”. Acesta este considerat modul „natural” de a face lucrurile, spre deosebire de luptă, opoziție, și forțare, sau opusele lor, lenevirea, sau cedarea în fața inerției. Atunci când suntem aliniați cu Sursa, sau ceea ce Daoiștii numesc, pur și simplu, Dao, nu trebuie să „creăm” ceva. Acest lucru nu trebuie confundat cu ideea de a nu face nimic. Starea de Wu Wei nu ne dă o scuză pentru a sta pe margine, observând viața și criticând acțiunile altora. În schimb, ea descrie acțiunea inspirată a unei persoane care este plină de energie de viață, și care și-a dedicat acțiunile unui scop care susține Unicitatea. Această persoană nu pierde energie, deși se mișcă numai atunci când este momentul potrivit, cu perspicacitate magnifică și cu sprijin aparent magic în spatele acțiunilor efectuate.

2. Cosmosul NU acționează împotriva noastră

Oamenii nu sunt blocați între cer și pământ, sunt cerul și pământul. Pentru a practica wu wei, trebuie să ne dăm seama în primul rând că suntem conectați la Unicitatea tuturor lucrurilor. Cu toate că ar trebui să avem limite clare, ne putem asemui cu copiii care au primit frâu liber pentru a se juca în limitele unui parc frumos, dar care, de asemenea, ar trebui să rămână deschiși la vulnerabilități și lecțiile pe care acest loc le-ar putea avea de învățat. Odată ce suntem deschiși și ne simțim protejați putem începe să observăm natura și să îmbrățișăm energia universală care are la rândul ei fluxuri și refluxuri. De acolo, vom afla când să ne mișcăm în tandem cu acea energie – care curge prin propriile noastre acțiuni, în conformitate cu Unicitatea tuturor lucrurilor.

Citește și: 5 Secrete ale Wu Wei, principiul daoist al efortului fără efort (II)

Sursa: TheMindUnleashed

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment