≡ Menu

Secretele sănătății oamenilor care trăiesc până la 120 de ani, nu se îmbolnăvesc de cancer și pot naște copii până la 65 de ani

hunzaV-ați imaginat vreodată cum ar fi să trăiți într-o lume în care de cancerul nu a fost încă descoperit? O lume în care medicul oftalmolog descoperă cu uimire că toată lumea are vederea perfectă? O lume în care cardiologii nu pot găsi nici măcar o singură urmă de boală coronariană? Cum ar fi să trăiți într-o lume în care nimeni nu are niciodată ulcer, apendicită sau gută? O lume în care persoanele de 70 și 90 de de ani sunt tată și copil și nu e nimic neobișnuit pentru bărbați și femei să se bucure de viață în deplinătatea puterilor, la vârsta de 100 sau 120 de ani?

Cred că toți ne-am dori să ajungem la astfel de perfomanțe. Bun. Dar mai întâi, trebuie să răspundem la câteva întrebări înainte de a porni către locul unde trăiește o populație specială, numită Hunza, o țară mică ascunsă între trecătorile montane din nord-vestul Pakistanului.

Ați fi dispus să trăiți la altitudini de 2 000 de metri, sus în munți, aproape fără nici o legătură cu restul lumii? Sunteți gata să lucrați în aer liber, pe orice fel de vreme, de la 5 dimineața, pentru a întreține o mică gradină la munte, în timp ce sunteți atent să nu se declanșeze vreo avalanșă iminentă? Sunteți pregătit să renunțați la oricare lux al civilizației, chiar și la citit și scris?

Populația Hunza, care însumează aproximativ 87.000 de persoane, trăiește în munții din nordul Pakistanului și sunt deosebiți prin faptul durata lor de viață atinge, în medie, o sută de ani. Mulți dintre aceștia trăiesc fără a se confrunta cu probleme de sănătate și pot ajunge până la vârsta de 120 de ani. Printre ei, există indivizi care au trăit chiar și 160 de ani. Membrii comunității sunt rareori bolnavi, nu știu ce sunt tumorile, au un aspect foarte tineresc, iar soțiile lor pot da naștere copiilor până la 65 de ani. Ele sunt dovada vie a modului în care dieta și stilul de viață influențează sănătatea.

Hunza se scaldă în apă rece ca gheața, chiar dacă temperatura acesteia ajunge sub zero grade. Consumă numai alimentele pe care le cultivă singuri. Mănâncă fructe crude și legume, nuci, o mulțime de caise uscate, o varietate de cereale (mei principal, hrișcă și orz), legume și mai puțin brânză, lapte și ouă.

Merg foarte mult, dar mănâncă puțin

Nu servesc gustări între mese, doar micul dejun și prânzul. Se deplasează pe distanțe mari, până la 15 la 20 de kilometri pe zi. Rareori consumă carne, de obicei fac asta o dată pe săptămână și atunci mănâncă carne de miel sau de pui. Râd, de asemenea, foarte mult.

Pentru o perioadă între două și patru luni au obiceiul de a posti, fără să mănânce nimic în afară de suc de caise uscate. Aceasta este tradiția menținută din timpuri străvechi, pe care toți membrii comunității o respectă și care are loc într-o perioadă a anului când fructele nu sunt suficient coapte. Medicii sunt de acord că alternanța modului lor obișnuit de alimentație cu perioadele de post lor au contribuit la menținerea sănătății și longevității acestora.

Obiceiul de a consuma cantități mari de caise pare a fi cauza principală care îi ajută la protejarea împotriva tumorilor. Semințele de caise sunt bogate în vitamina B-17, care are proprietăți anticancerigene, iar din sâmburii acestora populația prepară ulei. Dar este vorba de utilizarea unor doze mici din acest ulei, care altfel ar putea să le pună viața în pericol. Este un fel de prestigiu pentru familia care are mai mulți caiși pe pământul lor.

Iată care sunt regulile stilului de viață Hunza:

Prima regulă: frugalitatea. Aici, în vest oamenii mănâncă prea mult – mult prea mult – uneori de două sau trei ori mai mult decât organismul nostru are nevoie de fapt. Și nu vorbim despre cei care au o problemă de greutate. Încercați să vă adaptați dieta în conformitate cu standardele Hunza: Amintiți-vă că oamenii de la munte mănâncă doar două mese ușoare pe zi, chiar dacă aceștia efectuează muncă fizică extrem de laborioasă ore în șir, sau iau parte la forme de exerciții fizice solicitante, și petrec ore întregi călătorind de-a lungul potecilor abrupte de munte în fiecare zi. În același timp aceștia nu se simt obosiți sau anemici – dimpotrivă, rezistenta și longevitatea lor este atât de mare încât a devenit aproape legendară.

De fapt, un mod excelent de a regenera organismul și de a oferi sistemului digestiv odihnă este de a bea doar suc, o zi pe săptămână. În fiecare primăvară Hunza postesc câteva zile.

Regula numarul doi: fructele și legumele proaspete să facă parte din dieta ta. Mănâncă cele mai multe dintre legume crude, ușor fierte la aburi. Reduceți consumul de carne, și încercați pregătirea unei pâini numită chapatti (dacă nu aveți timp, cel puțin, să înlocuiască pâine albă cu pâine făcută din făină integrale).

Regula numărul trei: postiți o zi pe săptămână, și mențineți unui regim alimentar bazat pe principiile frugale Hunza pentru restul săptămânii, dacă vreți să fiți sigur că veți prelungi durata de viață și vă veți menține sănătos. De fapt, probabil că vă veți simți complet reîntineriți, atât fizic, cât și mental.

Nu fiți surprins când veți descoperi că viața este complet transformată, iar rezultatele sănătății fizice și mentale se vor manifesta prin liniștea și pacea minții.

Mersul pe jos timp de o oră în fiecare zi, este ceva ce majoritatea oamenilor pot face zilnic, este excelent pentru atât corpul, cât și pentru mintea ta. De fapt, mersul pe jos este cea mai simplă, cea mai puțin costisitoare și mai accesibilă formă de exercițiu. Și contrar a ceea ce ați putea crede, vă oferă un antrenament complet. Așadar, luați exemplu de la Hunza și începeți să mergeți pe jos în fiecare zi!

În plus față de exercițiile fizice zilnice, Hunza practică anumite tehnici de yoga de bază, în special de respirație yoga, care este lentă, profundă și ritmică, și care face uz de întreaga cavitatea toracică.

O altă tehnică valoroasă, legată de yoga folosită de Hunzas se referă la arta relaxării. Majoritatea occidentalilor nu sunt nici măcar conștienți că trăiesc într-o stare aproape constantă de stres.

Relaxarea este cheia sănătății, și Hunza,deopotrivă cei tineri și cei bătrâni, practică relaxarea în mod regulat, realizând scurte sesiuni de meditatie de câteva ori pe zi.

Sursa: Teapot.ro / The Pi

***

Una dintre tehnicile care promovează o stare bună de sănătate, armonizarea corpului fizic și energetic și ajută la menținerea unui metabolism funcțional este mersul daoist. Vă așteptăm alături de noi la seminariile de Alchimie Internă de la Sibiu, unde veți putea experimenta și alte tehnici de menținere a longevității:

Alchimie Interna (NEIDAN) – INCEPATORI – 03 – 06 Sep 2015
Alchimie Interna (NEIDAN) – INTERMEDIAR – 03 – 13 Sep 2015

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment