≡ Menu

Știința a dedicat în cele din urmă un studiu vocii lui Freddie Mercury

freddie

Este greu de găsit un adjectiv care nu a fost deja aplicat vocii lui Freddie Mercury. Așa că, recent, cercetătorii au apelat la știință pentru noi amănunte.

Ei bine, nu chiar. Dar vocea inimitabilă a regretatului cântăreț a fost subiectul unui studiu realizat de o echipă de autori austrieci, cehi și suedezi care au încercat să analizeze vocea lui Mercury din înregistrările arhivate pentru a-și da seama exact ce anume o face să fie atât de memorabilă.

Ce au descoperit? Ei bine, în primul rând, au pus la îndoială un fapt frecvent citat: acela că Mercury avea o voce de patru octave. Regretatul cântăreț a fost „probabil, un bariton care a cântat ca un tenor”, ceea ce înseamnă că frumosul său registru superior și falsetul specific au fost rezultatul controlului excepțional asupra a ceea ce cântăreții numesc „vocea de cap” și „vocea de piept” și a capacității acestuia de a le amesteca.

Pentru a nu deveni prea științifici (deoarece studiul complet devine foarte științific, mai ales dacă mai cunoașteți câte ceva despre analiza de frecvență cu spectru complet și lucruri de genul ăsta), autorii au descoperit că vocea lui Mercury – când acesta folosește tonul de frecvență joasă, pe care îl puteți auzi când cântă la bustul gol (cum ar fi în timpul „de ce nu putem da iubirii încă o șansă” versuri care fac parte din textul auzit în Under Pressure ) – a produs un fenomen sonic numit subarmonică. (O „subarmonică” este o frecvență produsă sub frecvența fundamentală sau nota sau registrul sonic specifică unui instrument.

Iată unde lucrurile devin ciudate (și, de asemenea, minunate): Acest fenomen este, de asemenea, remarcat la stilul de cântat numit Tuva, în care nu numai faldurile vocale ale laringelui vibrează, dar acest proces este realizat de către o pereche de structuri tisulare numite falduri ventriculare – care nu sunt utilizate în mod normal pentru a vorbi sau pentru canto clasic. Vocea lui Mercury nu a produs totuși același nivel de sunete subarmonice precum cântăreții Tuvan, dar descoperirea reprezintă încă un pas înainte în înțelegerea misterului vocii sale.

Nu-l poți opri. Nici acum, nici vreodată.

Sursa: People.com

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment