≡ Menu

Solstițiul de iarnă și sănătatea ta

icy_rowanSezonul vacanțelor este un moment al exceselor pentru mulți dintre noi.  Ceea ce ar trebui să fie un moment de bucurie și revitalizare a anului este asociat, de fapt, cu gândurile nesfârșite la cumpărături fără capăt, obligații și tot felul de evenimente lipsite de sens la care suntem obligați să participăm, precum și cu sentimentul de a fi copleșit de toată această atmosferă de sărbătoare obligatorie.

Comercializarea excesivă și nebunia sărbătorilor sunt cu siguranță un motiv ne simțim stresați în această perioadă a anului.  Există, însă, și alt motiv pentru care mulți dintre noi se luptă cu sărbătorile și e bine să apelăm la medicina chineză și teoria Yin – Yang pentru a-l înțelege.

Conceptul de Yin și Yang este un mod de a descrie lumea din jurul nostru.  Yang reprezintă lucrurile solare, luminoase, calde și active.  În contrast, Yin descrie lucruri care sunt relativ mai reci, mai închise la culoare, care întineresc și care sunt hrănitoare.  Lumea noastră naturală pendulează în mod constant între Yin și Yang.  Amiaza este cel mai strălucitor moment al zilei, și, prin urmare, cel mai Yang.  În schimb, miezul nopții întunecat și rece și este considerat cea mai Yin parte a zilei.

Anotimpurile alternează, de asemenea, între Yin și Yang, iar solstițiul de iarnă de pe 22-23 decembrie (anul acesta !) este considerat cea mai Yin parte a anului.  Solstițiul anunță cele mai scurte zile ale întregului an.  De asemenea, reprezintă începutul real al iernii, care este rece, întunecos și are o natură hrănitoare. La fel cum animalele care hibernează în timpul iernii, corpul nostru vrea să încetinească, să încerce să rămână cald, să mănânce prăjituri, să bea lichior de ouă, și să adauge câteva kilograme în plus care să îl facă mai rezistent la frigul de afară, toate acestea fiind activități nutritive fizice de tip Yin.

În acest moment al anului când trupurile noastre vor să încetinească în ritmul lor natural și să întinerească, suntem ocupați să acționăm exact în direcția opusă.  Multe dintre lucrurile pe care le facem odată cu sărbătorile sunt Yang în natură, în sensul că sunt orientate spre exterior și activitate, cum ar fi distracțiile, cumpărăturile, petrecerile și decorațiunile.  Faptul că suntem prea ocupați ne poate face să nu ne simțim în armonie cu fluxul natural al acestei perioade Yin a anului. Nu e de mirare că ne simțim atât de copleșiți de tot ce se întâmplă!

Deci, ce puteți face să vă simțiți mai în echilibru cu acest ciclu Yin al anotimpului iarna?  Gândiți-vă la ceea ce este cel mai hrănitor pentru dvs., atât fizic cat și emoțional.  Acesta este un moment al reflecției, motiv pentru care angajamentele pe care le luăm față de noi înșine de Anul Nou par atât de importante și dificile.  Este, de asemenea, un moment al îngrijirii sinelui și al conexiunii cu acele lucruri și oameni care hrănesc sufletul.

Iată câteva idei simple, care hrănesc Yin-ul :

  • Consumați alimente nutritive împreună cu persoanele pe care le iubiți.
  • Oferiți-vă câteva ședințe de acupunctură, masaj, vindecare prin atingere, sau vreun alt fel de îngrijire reconfortant.
  • Consumați alimente care sunt deosebit de hrănitoare, cum ar fi supele și tocanele. Nu vă faceți griji prea mari dacă veți câștiga câteva kilograme în plus.  Sinele animal – corpul fizic – este programat să stocheze un pic de grăsime în jurul taliei în această perioadă a anului atât ca mecanism de supraviețuire cât și ca mod de pregătire pentru activitatea de primăvară.
  • Reflectați asupra anului care tocmai se încheie și a noului an care va veni.  Ce a mers bine anul trecut?  Ce ați dori să faceți diferit începând de anul viitor?  Fac planuri pentru anul care vine bazate pe răspunsurile dvs. sincere.
  • Respectați ciclul natural al iernii.  Dormiți un pic mai mult, încetiniți ritmul vieții și mențineți căldura corpului prin orice mijloace.

Sursa: Acupuncture Twin Cities

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment