≡ Menu

Secretul florii de aur – PILULA DE AUR

pilula de aur

„Fericirea văzută drept calea de urmat în viață este o simplă chestiune de conformitate; așadar, modul sau calea de a ajunge la fericire constă în capacitatea de a fi în măsură să acționăm în acord cu timpul. Atunci când se acționează în acord cu timpul, energia yang se dilată, iar demonii fug. Potențialul vital este în continuă creștere, pământul este întotdeauna acoperit cu muguri galbeni, iar natura înflorește într-o floare de aur. Oriunde te uiți, peste tot este Tao. Nici o fericire nu este mai încântătoare decât aceasta”. – Liu Yiming (Daoist I Ching, Hexagrama 16 Bucurie)

Afirmația aceasta poate părea surprinzătoare, mai ales când este făcută de un maestru. Așadar, dacă dorim să înțelegem ce este Pilula de Aur ar trebui să înțelegem ce reprezintă Floarea de Aur.

Pilula spirituală sau Elixirul spiritual a reprezentat cel mai înalt țel de atins în toate tradițiile ezoterice ale lumii, ce avea darul de a-i permite aspirantului să treacă de la moarte la viață. Dar ce este pilula spirituală în accepțiunea daoistă?

„Aceasta înseamnă doar să nu fii atașat de dorințele inimii în nicio situație”. – Secretul florii de aur, capitolul 8

_____________________________________________________________________

AlchimieInterna(NEIDAN) INCEPATORI 14 17 Apr 2016
AlchimieInterna(NEIDAN) INTERMEDIAR 14 24 Apr 2016

_____________________________________________________________________

 

„Moartea” se referă la absența spiritului inițial; „Viața” se referă la prezența spiritului inițial. Această cale (Dao – 道) presupune transcenderea a ceea ce este comun, obișnuit și intrarea în sanctitate, ridicarea din moarte și revenirea la viață, ceva rar în lume”. – Liu Yiming, Comentariu la Înțelegerea Realității

Ce este, totuși, Pilula spirituală? Se pare că acesta a fost până nu demult, cel mai adânc păstrat secret din daoism și nu numai în acestă tradiție spirituală.

„Întreaga practică descrisă în această carte nu trece dincolo de tehnica de golire a inimii, asta e tot”. – Secretul florii de aur, capitolul 8

Așadar, esența practicilor descrise în cartea Secretului florii de aur constă în „a nu fi atașat la inimă în nicio situație, ceea ce face inima goală”.

_____________________________________________________________________

AlchimieInterna(NEIDAN) INCEPATORI 14 17 Apr 2016
AlchimieInterna(NEIDAN) INTERMEDIAR 14 24 Apr 2016

_____________________________________________________________________

A avea ceva în inimă – fie că este vorba o idee, un gând, sau o preocupare – este ceva obișnuit pentru oricare om. Dar, ceea ce facem noi, oamenii rău este că transformăm gândurile în preocupare și îngrijorare, sau preocuparea în obsesie; ar fi mai bine să avem o inimă goală decât una supărată sau îngrijorată. Sfântul nu are preocupări și nici nu își face griji; el se menține în goliciune și seninătate pură; el nu lasă ideile și gândurile să zboare și să se înmulțească”. – Înrădăcinarea în Duh – (Capitolul 8 din Lingshu, Canonul Intern al Împăratului, 黄帝内经 – Huangdi Neijing)

Inima, prin vidul ei, poate fi locuința spiritelor. – Înrădăcinarea în Duh – (Capitolul 8 din Lingshu, Canonul Intern al Împăratului, 黄帝内经 – Huangdi Neijing)

~~oOo~~

Notă: “Misterul florii de aur a Marelui Unu” este o carte clasică a alchimiei internă daoistă aparținând sectei Quan Zhen (Autenticitatea Desăvârșită). În această carte accentul cade pe metoda practică de cultivare de sine, iar nu pe principiul misterios. Ea dezvăluie sensul esențial al metodei și al exercițiilor practice de cultivare a „firii înnăscute” (性 xing). „Spiritul originar” (原神 yuan shen) sălășluiește în cel de-al treilea ochi (方寸 fang cun), într-o stare de impasibilitate și lipsit de mișcare, gândurile și sentimentele omenești nu au nimic de-a face cu acesta. Marea majoritate a exercițiilor de cultivare de sine sunt exerciții de cultivare a „vieții” (命 ming) sau de cultivare a dimensiunii morale a inimii omului, și nu pot să influențeze „spiritul originar”.

Cu câțiva ani în urmă 8 discipoli români au fost inițiați în practica Misterului Florii de Aur, după ce au participat la un curs de alchimie internă organizat și predat în China. Dintre aceștia, 2 sunt membri fondatori ai acestei organizații și continuă să susțină seminarii de alchimie internă anual. Mai multe detalii aici: Studiu asupra practicii cultivării de sine a „Misterului Florii de Aur a Marelui Unu”

 

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment