≡ Menu

Puterile ascunse ale minții subconștiente: 6 lucruri uimitoare pe care mintea ta subconștientă le poate realiza – Nu gândi prea mult: cum alege creierul tău lucrurile importante de la sine (I)

om-pe-scenaȘtiai că poți prezice viitorul, decodifica cuvintele din visele tale și poți judeca în 0,1 secunde situația în care ești pus pe neașteptate? Gândurile despre care nu ești conștient îți conduc viața fără să îți dai seama – iată cum le poți controla…

Nu gândi prea mult: Cum alege creierul tău lucrurile importante de la sine

Nu ar fi grozav dacă ai putea lăsa deciziile dificile pe seama subconștientului tău, fiind sigur că acesta ar face o treabă mai bună decât dacă ai lua o decizie conștientă? Ap Dijksterhuis de la Radboud University Nijmegen din Olanda a propus această idee contra-intuitivă acum 12 ani. Nu e de mirare că a devenit instantaneu foarte populară.

Dijksterhuis a constatat că voluntarii cărora li s-a cerut să ia o decizie complexă – cum ar fi alegerea între apartamente diferite, bazate pe o matrice complexă dintr-un caiet de sarcini – au făcut alegeri mai bune după ce a fost distrași de la problemă înainte de a decide. El a motivat că acest lucru se datorează faptului că gândirea inconștientă se poate deplasa dincolo de capacitatea limitată de lucru a memoriei, astfel încât aceasta poate procesa mai multe informații dintr-o dată.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Ideea a fost influentă, dar poate părea prea bună ca să fie adevărată. Multe studii ulterioare nu au reușit să reproducă rezultatele lui Dijksterhuis. Și o analiză recentă a concluzionat că există puține motive să considerăm că subconștientul este cel mai bun instrument pentru luarea deciziilor complexe.

Cu toate acestea, Dijksterhuis rămâne încrezător că efectul este real și reprezintă o parte importantă a setului nostru de instrumente mentale.
Alții sunt de părere că funcția minții inconștiente de prelucrare a informațiilor este mai importantă pentru creativitate decât pentru luarea deciziilor. Aceasta reunește informații disparate din toate părțile creieruluii, fără interferențe de la lobii frontali ai creierului orientați către scopuri palpabile, clare. Acest lucru îi permite să genereze idei noi care au trecut prin filtrul conștiinței într-un moment de înțelegere.

Istoria este, de altfel, bogată în  momente de inspirație de tip „EVRIKA”: despre oamenii de știință de la Arhimede la Isaac Newton și Albert Einstein se spune că au avut flash-uri de inspirație în timp ce se gândeau la alte lucruri. Dar, mecanismele din spatele acestui fenomen psihologic au rămas neclare. Un studiu sugerează acum că pur și simplu a lua o pauza de gândire nu aduce inspirație – mai degrabă, creativitatea este stimulată de sarcini, care permit minții să hoinărească nestingherită.

Sursa: NewScientist

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment