≡ Menu

Memoria, digestia și Yangul pur

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine o obișnuință să ne punem întrebări despre starea de sănătate a memoriei. Uităm din ce în ce mai des nume, cuvinte ocazionale, sau locul în care am pus cheile de la mașină. Este pierderea memoriei gravă sau este doar o parte normală a procesului de îmbătrânire?

În lumea acupuncturii și medicinei tradiționale chinezești, memoria este legată de ceva numit Clear Yang (Yang curat, sau Yang pur). În timp ce Yangul Pur ar putea suna ca o băutură energizantă, este de fapt substanța care ne dă capacitatea de concentrare și gândirea limpede și este foarte dependentă de digestie.

Să explicăm: Yang este considerat a fi cald, luminos, ascendent, și eteric. Acesta este reprezentat de caracterul chinezesc pentru partea însorită a dealului, și, pentru că se mișcă în sus, este legat de cer/Rai. Capul este Cerul/Raiul corpului nostru, și, ca atare, ar trebui să fie plin cu Yang Pur.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

În schimb, Yin este dens, umed, hrănitor, și se mișcă în jos. Acesta este reprezentat de caracterul chinezesc pentru prezența umbrei pe deal. Yin este legat de Pământ, deoarece are caracteristici cum ar fi densitate, umiditate și este hrănitor, asemănătoare cu calitățile solului bun sau hranei care provine din Pământ. Yangul Pur reprezintă o gândire clară, iar Yinul este asociat cu digestia, care oferă corpului energie, sânge, și substanțe nutritive.

Procesul de digestie este o cernere și sortare a alimentelor pe care le mâncăm, păstrând ceea ce este util sau hrănitor și eliminând reziduurile. Acesta face parte din procesul de digestie în urma căruia apare Yangul Pur.

Deci, ce legătură au toate acestea cu memoria? Ei bine, în multe feluri, mintea noastră reflectă procesul de digestie. Cernerea și sortarea produselor alimentare este similar cu cernerea și sortarea ideilor și gândurilor noastre. Păstrăm pe cele care sunt importante, hrănitoare sau creative și eliminăm pe cele care nu sunt utile. Dacă sunteți îngrijorat, suferiți de ceva similar cu indigestia minții; astfel, ideile care nu vă hrănesc continuă să se repete, la fel ca un sandwich stricat cu ton pe care l-ați mâncat la prânz.

Problemele de memorie apar atunci când Yangul Pur fie nu este disponibil, fie nu se ridică spre cap. În absența sa apare Yinul tulbure care nu este neapărat murdar, dar este gros și dens. În acest caz, simțurile pot fi îngreunate, capul se poate simți ca li cum ar fi încețoșat, și este posibil să nu fiți capabil să gândiți clar.

Pierderea memoriei din cauza digestiei slabe și Yangul Pur care nu se ridică în spațiul ascendent poate fi cronică sau acută. În timp ce avem tendința să ne gândim la pierderile de memorie ca fiind pe termen lung și cu caracter permanent, în unele cazuri, îmbunătățirea digestiei și a nutriției poate ajuta îmbunătățirea problemelor de memorie. Desigur, medicina chineză nu poate avea ultimul cuvânt în tratarea problemelor de memorie, dar o strategie care poate ajuta memoria este de a lucra pe vindecarea oricăror probleme digestive pe care le aveți.

Sursa: Acupuncture Twin Cities

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 1 comment… add one }
  • Letitia iulie 28, 2017, 05:36

    Multumesc !

Leave a Comment