≡ Menu

Energia cerească a Soarelui

Revoluția Pământului în jurul Soarelui determină modificări de energie sezoniere în organele și meridianele corpului.  De-a lungul celor 5 anotimpuri o pereche de organe atinge un vârf energetic, așa cum se arată în Tabelul 1.  Revoluția Pământului în jurul axei sale determină maximul energetic zilnic, de asemenea, prezentat în tabelul 1.

Ciclul zilnic de Căldură, Sânge, și fluxul de Qi ce se manifestă de-a lungul celor doisprezece meridiane, organe, anumite zone de piele a corpului în funcție de perioadele de timp de două ore apar în tabelul 1.  De exemplu, de la 3 – 5a.m. curgerea maximă de energie se realizează de-a lungul meridianului Plămâni, ceea ce face organul mai receptiv la tratament.

Fluctuațiile de Qi de la nivelul Cerului și al organismului uman de-a lungul orelor și lunilor pot fi descrise prin cele Doisprezece hexagrame Pi din Tabelul Variației orare și sezoniere a energiei.  O hexagramă constă dintr-un set orizontal de 6 Yao, o linie continuă sau întreruptă.  O linie solidă reprezintă Yang și, de asemenea, expirație.  O linie întreruptă reprezintă Yin și inhalare.

tabel variatie energie sezoniera soareCiclurile Yin Yao

Cele hexagrame de la Gou la Kun indică creșterea treptată a Yin Qi și descreșterea Yang Qi.  Această perioadă de timp se numește „momentul respirației de moarte”.  Acesta este cel mai bun interval pentru cultivarea și restaurarea esenței Yin a rinichilor pentru persoanele cu deficit de Yin Qi.

Ciclul Yang Yao

Hexagramele de la Fu la Qian reprezintă creșterea treptată a Yang Qi și scăderea Yin Qi.  Această perioadă de timp se numește „momentul respirației de viață”.  Acesta este cel mai bun moment pentru emiterea de Qi extern și de antrenament pentru tratarea insuficienței de Yang Qi.

Un medic de Qigong se poate folosi de Ciclurile Yin și Yang Yao pentru a prescrie unui pacient modul în care își poate ajusta respirația în conformitate cu hexagrama aplicabilă a momentului.  De exemplu, atunci când practică în timpul perioadei reprezentată de hexagrama Fu, există mai mult de Yin Yang, astfel încât hrănirea Yang necesită inhalații mai lungi (Yin) și expirații mai scurte (Yang). Hexagrama Gou arată că există mai mult decât Yang decât Yin în această etapă. Pentru a echilibra Yin și Yang, practicantul trebuie să utilizeze inhalații mai scurte și expirații mai lungi în această perioadă de timp.

MAXIM ENERGETICPracticarea Qigong-ului în timpul celor patru perioade de timp ajută la acumularea internă de energie în armonie cu modificările energetice din natură.

1.  Perioada Fu (Miezul Nopții) este legată de începutul ciclului Yang și este ideală pentru colectarea de Yuan Qi (prenatal).

2.  Perioada Dazhuang (Răsărit) are loc atunci când energia naturală Yang Qi crește datorită răsăritului soarelui și la fel se comportă și elementul Yang Qi al corpului uman.  Practica în această perioadă permite creșterea viguroasă a energiei Yang.

3. Perioada Gou (Amiază) este aceea în care meridianul inimă prezintă un vârf energetic. Având în vedere scăderea energiei Yang, practica în această perioadă ajută la creșterea energiei Yin și suprimă hiperactivitatea acesteia.

4.  Perioada Guan (Apus) presupune modificarea energiei mediului de la lumină la întuneric. Practica din această perioadă încurajează creșterea Yin Qi primordial și conservarea și întreținerea energiei Yang.

Maeștrii de Qigong antici practicau Colectarea Esenței Soarelui prin meditație pentru a aduna Yang Qi pur și pentru a consolida Zheng Qi (acel tip de Qi care fortifică imunitatea organismului). Aceasta ajută la eliminarea factorilor patogeni și la prevenirea îmbătrânirii premature.  Detalii pot fi găsite în (1).

Sursa: Yang Sheng

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Next post:

Previous post: