≡ Menu

Energia cerească a Lunii

Ciclurile lunare

Potrivit maeștrilor antici de qigong, soarele are un caracter Yang, emanând energie fierbinte, termică, în timp ce luna este Yin și emite o energie mult mai rece reflectând energia soarelui.  Cantitatea de energie reflectată depinde de faza lunii din ciclul său lunar, deoarece aceasta se învârte în jurul Pământului.  Calendarul lunar începe cu luna nouă, atunci când astrul se află între soare și pământ.

fazele luniiLumina soarelui atinge jumătatea lunii care nu este vizibilă de pe pământ și astfel lumina nu este reflectată spre pământ.  Când luna se deplasează cu aproximativ 1/8 pe orbita sa în jurul pământului, soarele începe să lumineze partea lunii care reflectă lumină dinspre Pământ pe Lună iar aceasta se numește semilună în creștere. După ce a călătorit ¼ din inversul orbitei Lunii apare ca o jumătate de cerc iluminat.

Qi-ul și sângele corpului variază în funcție de cantitatea de lumină reflectată și, de asemenea, cu atracția gravitațională a soarelui și a lunii, la fel ca și mareele.  Astfel, vechii maeștri de qigong aveau anumite perioade specificate pe care le indicau pentru tonifierea și purificarea energiei.  De exemplu, nu se executau tehnici de tonifiere atunci când luna este plină, deoarece sângele și Qi-ul sunt excesive datorită cantității de lumină reflectată și de asemenea pentru că soarele și atracția gravitațională a lunii acționează împreună concertat.

În timpul unei luni pline, sângele organismului și Qi-ul umplu punctul Baihui situat în partea superioară a capului.  La Lună Nouă, sângele organismului și Qi-ul se adună la punctul Huiyin aflat în zona perineului.  În urma ciclului Lunii, Qi-ul organismului realizează o revoluție completă, care umple ascendent vasul de guvernator către Baihui, și coboară în jos pe vasul de Concepție către Huiyin.

Deoarece partea de sus și de jos a polilor Taiji sunt activate la luna plină și nouă, aceste perioade sunt considerate momentele cele mai productive pentru practica Taiji.

Maeștrii antici de qigong practicau de asemenea meditația pentru Colectarea Esenței Lunii.  Esența vitală a lunii este numită „lapte” sau „lumină rece”.  Este folosită pentru a hrăni rinichii, Jing, măduva osoasă și creierul, contribuind în același timp la creșterea longevității.  Această meditație este practicată doar cu trei zile înainte, în timpul și după luna plină, un total de nouă zile.  Aceste zile sunt cele mai luminoase zile ale lunii.  Nu se practică în alte zile, deoarece nu există suficientă esență lunară vitală pentru putea fi adunată.

Meditația de colectare a esenței lunare:

Se vizualizează luna coborând din Baihui, pe rând, în cei trei centri Dantian. Se colectează și se coagulează energia lunii în cei trei centri care în final se unesc într-unul singur. La final, se unesc cei doi poli, Baihui și Huiyin vizualizându-se corpul într-o sferă de lumină alb-argintie.¹

Sursa: Yang Sheng

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment