≡ Menu

Diagnosticul limbii în medicina tradițională chineză (I)

În medicina chineză, există patru metode de diagnostic:

Inspecția: a tenului, aspectul corpului, ochilor, pielii, părului, unghiilor, limbii, etc.

Ascultarea și mirosul: a sunetului vocii și respirației, etc.

Anchetarea: temperatura corpului, transpirația, apetitul, setea, simptomele corpului, mișcările intestinului, ciclul menstrual, etc.

Palparea: pulsului, zonelor dureroase, meridianelor corpului, etc.

Dintre acestea, cele două care suscită cel mai mare interes sunt inspecția limbii și palparea pulsului. Să aruncăm o privire mai în profunzime la motivul pentru care medicina chineza cercetează atât de atent limba.

Destul de surprinzător, schimbările limbii au la bază prezența sau absența – Qi-ului patogen și antipatogen. Pe baza schimbărilor care au loc, limba poate indica unde este boala în organism. Deși nu am reușit să localizăm o referință/sursă adecvată, am auzit că medicii din  Vest au luat în considerare, de asemenea, limba ca bază pentru un diagnostic până la începutul anilor 1900. Pe baza examinării limbii, un medic practicant al medicinei chineze poate observa starea Qi-ului antipatogen, distinge natura termică a unei boli, poate fi capabil să localizeze boala în organism și poate oferi prognoza exactă a bolii.

De ce se examinează limba?

Pe baza textului Qiao Yi, limba este conectată direct sau indirect, cu canalele și meridianele tuturor organelor interne. De asemenea, deoarece există o irigație bogată de sânge la nivelul limbii și papilele sunt foarte sensibile la schimbare, aceasta indică rapid activitatea funcțională a organismului. În cele din urmă, esența obținută a organismului, și anume splină și stomac influențează pofta de mâncare (și Qi-ul și sângele) și, prin urmare, gustul, care, desigur, este conectat cu limba. Stratul care acoperă limba  este generat de Qi-ul stomacului. Un strat normal este subțire și alb și nu poate fi răzuit. Acesta ajută la examinarea gradului de pătrundere al bolii în organism, naturii termice a bolii și condițiilor stomacului. Aveți grijă însă, stratul este ușor influențat de mai mulți stimuli externi.

Ce legătură există între limbă, canale și organe?

Dr. Qiao Yi are o diagramă excelentă:

limba 1

 

 

 

 

 

 

Ce poate influența limba?

Există destul de multe lucruri care pot influența limba. Când pacientul scoate limba, aceasta ar trebui să fie relaxată. Tensionarea limbii poate schimba culoarea acesteia. În alte cazuri, iluminarea camerei, dieta, medicamentele, anotimpurile, ora din zi, vârsta, constituția, sexul, tenul, hobby-urile și obiceiurile (fumatul și băutul), pot schimba toate limba și stratul care acoperă limba și ar trebui să fie luate în considerare.

Cum arată o limbă normală?
În general, limba este de mărime medie, de culoare roz, are formă, se mișcă liber și are pe deasupra un strat subțire, de culoare albă.

limba 2

 

 

 

 

 

 

Sursa: Canadian Gynecology Institute of Chinese Medicine

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment