≡ Menu

Despre echilibrul dintre Qi și sânge în medicina chineză (discurs Master Jiang)

masterjiang-qi-sânge

Aceasta este una dintre scurtele prelegeri ale lui Master Jiang, care are loc de obicei imediat după ce un grup de oameni ajunge la clinica sa. Explicațiile sale au fost detaliate odată cu vizita din septembrie 2015, iar subiectul acestora a constat în modul specific de abordare a bolilor în medicina chineză, după care conversația a ajuns la cauza principală a afecțiunilor și modul în care acestea pot fi eliminate.

Iată ce a descris Master Jiang:

阴阳平衡 yin yang pingheng
气血方刚  qixue fang gang
充足 chongzu

虚 (or 虗) xu  气血双亏 qixue shuangkui   瘀 yu  [non-readable]
气多血少 qi duo xue shao
血多气少 xue duo qi shao

能量低下 nengliang dixia   瘀成病起 yu cheng bing qi      病 bing

Transcrierea completă a  prelegerii:

„Shi Fu explică faptul că medicina chineză și cea vestică percepe bolile din două perspective diferite – în medicina chineză, ceea ce noi numim boală este analizată în concepte de genul yin și yang, de asemenea, vorbim despre concepte cum sunt corpul, sângele și qi-ul, iar când acestea nu sunt în armonie sau echilibru, atunci apare boala.

Când yin și yang, sângele și qi-ul, sunt în echilibru, putem spune că suntem sănătoși, că „nici una dintre cele 100 de boli nu ne pot afecta”.

Cele patru caractere chinezești, pe care le puteți vedea aici, reprezintă conceptele de Qi, sânge și fanggang (方刚). Fang (方) se traduce, de obicei, ca „pătrat”, pătrat care se opune unui triunghi, iar gang (刚) înseamnă inimă, qixue fanggang (气血方刚) înseamnă „qi și sânge” [n.t. egale și] suficiente”.

Acestea sunt în echilibru, ceea ce înseamnă că nu sunt deficitare.

A ne referi la Qi și sânge spunând că sunt „în cantitate suficientă, sau „egale”, reprezintă același lucru cu a spune că sunt în echilibru.

Shi Fu descrie mai multe tipuri diferite de manifestări în ceea ce privește Qi: primul model de manifestare are loc atunci când qi-ul și sângele sunt atât deficitare, cât și în exces în organism, celelalte realizându-se atunci când qi-ul este în exces și sângele este deficitar și invers.

Qi-ul și sângele sunt inter-conectate și nu putem trata un aspect fără a fi influențat și celălalt. Deci, de exemplu, când sângele este deficitar, se poate remarca slăbiciunea respirației, a sângelui, fața este palidă, iar vocea este slabă.

În contextul în care persoana manifestă exces de qi, dar este deficitară în ceea ce privește sângele, din exterior aceasta ar putea arăta relativ sănătos, dar atunci când se percepe pulsul, se poate remarca într-adevăr că în interior există slăbiciune, iar în afară se vede că e puternic.

O persoană cu exces la nivelul sângelui (aciditate sau inflamație) în raport cu Qi-ul deficitar, manifestă agitație, tendință de ceartă, o mulțime de emoții necontrolate și furie.

Chiar dacă aceste modele de dezechilibru sunt diferite, toate trei pot duce la ceea ce numim stagnare, sau blocaj la nivelul meridianului sau organului.

În contextul medicinei chineze, caracterul chinezesc, „xu” (虚), este foarte important. Xu înseamnă deficiență. Cele 10.000 de boli își au, toate, originea în deficit.

Potrivit medicinei chineze putem avea atât deficit de qi, cât și deficit de sânge, nu contează contează, așadar, de unde provine deficitul, acesta este „rădăcina tuturor bolilor”.

Deficiența [n.t. sânge-qi] creează la rândul ei un dezechilibru între yin și yang. Acestea [n.t. două deficiențe] se influențează reciproc și au ca rezultat manifestări ce ajung să influențeze și alte organe. Din acest punct de vedere nu este greșit să spunem că deficiența s-ar putea traduce ca afecțiune sau boală.

Așadar, Shi Fu oferă drept exemplu o durere de cap; există sute de tipuri diferite de durere de cap, dar nu contează categoria acestora, fie că este vorba de o migrenă, durere surdă sau de orice altceva …. Totul are drept cauză deficiența inițială și incapacitatea sângelui de a iriga suficient creierul.

Când această deficiență ne afectează creierul pentru o perioadă îndelungată de timp, ajungem, în cele din urmă, la exces care, la rândul lui, poate genera un blocaj.

În medicina chineză avem unele concepte care descriu organul ficatului, al stomacului, precum și acelea numite „meridianul stomacului” și „meridianul ficatului”; există, așadar, paisprezece meridiane majore asociate cu organele cunoscute deja din medicina Vestică.

Astfel, când meridianul hepatic este afectat, obstrucționat, vom simți durere, în cazul în care meridianul stomacului este obstrucționat vom simți, de asemenea, durere.

Când vorbim despre meridiane obstrucționate discutăm despre sângele stagnant care este sângele ce a devenit în timp extrem de coagulat, a început să se acumuleze în anumite zone și a pierdut capacitatea de a transporta oxigen.

Vorbim despre medicina chineză și medicina clasică, în medicina chineză când apare stagnare, apare și boala.

Shi Fu vorbește despre etiologia bolii, progresia modului în care boala se dezvoltă în sistemul de gândire al medicinei tradiționale chineze, în primul rând, există o deficiență qi, care dacă nu este tratată pentru o perioadă lungă de timp poate duce la exces ceea ce duce la boală. Cu toate astea, deficiența în sine poate duce la boală. Corpul fiecăruia este diferit.

Deci, pentru a vorbi mai simplu, în ceea ce privește această dizarmonie, trebuie să eliminăm excesul sau deficitul pentru a preveni bolile.

Shi Fu spune că, într-adevăr, în societatea noastră modernă apar permanent noi boli sau afecțiuni de care nu am auzit niciodată, sau pe care nu le-am remarcat cu treizeci de ani înainte însă, toate au drept cauze principale fie deficitul, fie excesul.

Cum poate o persoană să devină inițial deficitară? În fizică vorbim despre Qi-ul intern, despre energia interioară, când qi-ul interior scade, devenim deficitari.

Când vorbim despre pierderea de energie, vorbim, de asemenea, despre consum redus de energie și Qi intern, și, în consecință avem de-a face cu un nivel scăzut de energie.

Cum putem stimula energia? Cum putem stimula deficitul? Iată un exemplu, atunci când cineva are prea mult Qi, trebuie să tratăm sângele, și există unele plante care pot îmbunătăți calitatea sângelui.

Atunci când qi-ul este deficitar și sângele este în exces, există plante pe care le putem folosi pentru a stimula qi-ul și alte ierburi pe care le vom folosi pentru a reduce cantitatea sângelui.

Când qi-ul și sângele sunt deficitare în același timp vom folosi plante specifice pentru a stimula atât sângele, cât și qi-ul.

Având în vedere anii de practică și expunerea la medicina Vestică, încă suntem de părere că plantele tradiționale chineze sunt cele mai eficiente pentru a stimula deficiențele și a rezolva diferitele tipuri de boli.

Ca o concluzie, există anumite modificări pe care le putem face în ceea ce privește dieta noastră: în sensul că anumite alimente pot stimula sângele, qi-ul sau ambele și acesta este considerat un subgrup aparținând fitoterapiei, care include alimente cu un efect moderat.

Există și un alt mod de a stimula această stare, care implică practica Qigong. Presupun că toată lumea a auzit acest cuvânt.

Există îmbunătățiri ale stării de sănătate obținute în urma practicii Qigong și există îmbunătățiri ale stării de sănătate pe care le puteți obține folosind metodele tradiționale ale medicinei chineze, care vă vor crește nivelul de Qi, iar acestea din urmă au efecte mult mai rapide.

Într-o lume perfectă, dacă am putea alege una din cele trei, am alege în mod evident qigong, este cel mai productiv și cel mai folositor.

Există foarte puțini oameni care sunt capabili să facă acest lucru și printre acei puțini oameni, există doar câțiva dispuși să aplice efectiv această practică, deoarece au nevoie de o mulțime de Qi propriu pe care să îl poată oferi unei alte persoane.

Motivul pentru care practica personală a Qi Gong-ului este foarte importantă se datorează faptului că prin aceasta nu vei fi nevoit să te bazezi pe un alt maestru care să facă acest lucru (acumularea de qi) pentru tine.

Aceia dintre voi care ne-au mai vizitat înainte au oarecare idee despre ce reprezintă qi-ul și ce este energia Qi gong și, prin urmare, pentru cei dintre voi care doresc să își crească nivelul, Shi Fu dorește să vă reveniți după călătoria cu avionul, apoi va executa tehnica de care aveți nevoie.

Dacă acest lucru sună bine, atunci spuneți da.

Toată lumea să se apropie.

[Mulțimea a aplaudat, după care a urmat binecunoscuta demonstrație de „îndulcire” a apei.]

Sursa: MasterJiang.com

 

 

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment