≡ Menu

De ce mor oamenii? Care este esența alchimiei daoiste? Xing și Ming. Fuziunea XING – sufletul, cu energia – MING. – partea I

Inner-AlchemyDe ce mor oamenii, dacă nu suferă de boli? S-ar putea spune că bătrânețea este motivul. Dar de ce apare îmbătrânirea, care este mecanismul acesteia?

Omul îmbătrânește și moare pentru că își consumă energia vitală. Tot mecanismul se aseamănă cu acumulatorul dintr-o jucărie, atunci când bateria este nouă – jucăria funcționează perfect, dar când energia se termină – jucăria se oprește … Și despre ce fel de „baterie” este vorba? Este vorba despre ceva aflat în zona de abdominală a corpului uman (a se compara stomacul și vitalitatea).

În tradiția chineză „bateria” este numită MING 命, tradus în general ca „viață” sau „destin” – „Câtă vitalitate are o persoană?”. Deci, acest Ming – este acea baterie cunoscută ca yuanqi 元氣 în medicina tradițională chineză, dar în taoism se folosește un caracter diferit 元 炁 – qi primordial *. Acesta se utilizează pentru a ne trăi viața. Și când se termină, vine și „persoana” cu coasa. ( N.B. * În timp ce caracterul „qi” se citește la fel în atât primul cât și în al doilea exemplu, de fapt, se referă la un tip de energie diferită. Medicii obișnuiți cunosc numai energia post-natală – houtian, în timp ce daoiștii folosesc în practică energia pre-natală – xiantian … Prin urmare, medicii nu înțeleg substanța conținută în rinichi, descrisă în mod eronat prin caracterele 元氣. Ming și qi-ul primordial (cel daoist) sunt aceleași.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Xiantian – energia pre-natală, este dată înainte de naștere și nu poate fi modificată în ideea de creștere/dezvoltare/îmbunătățire de către omul obișnuit. Houtian – energia post-natală, este cea care „hrănește” un om după naștere și se referă la: hrană, apă, aer, qi exterior … și o mulțime de alte lucruri, dar principala caracteristică este că aceasta nu poate înlocui energia pre-natală …

Ming nu se află exact în rinichi, dar este strâns legată de aceștia, deoarece sistemul rinichilor face parte dintr-un sistem de descărcare – reproducere – a corpului uman, astfel încât rinichii își cheltuie energia direct în scopul de reproducere …)

Ming este o substanță reală, tangibilă, și poate fi simțită, dacă o anumită sensibilitate este perfecționată. Ming poate fi completat doar prin stăpânirea alchimiei taoiste deși, în trecut, au existat și, poate, mai există metode similare ale altor tradiții prin care se pot obține aceleași rezultate. Rețineți că „a muri”, în limba chineză este scris emfatic: 失 命 adică MING PIERDUT.

Dar, în afară de Ming mai există o altă substanță. Acesta este situată în piept, și toate școlile spirituale se străduiesc să o perfecționeze. Toate își bazează învățăturile pe aceasta. Este numită XING 性, care se traduce prin natură, natura inimii. În chineză este, de asemenea numit 心性 XIN XING sau 本性 BEN XING. Toate metodele de meditații și rugăciune, oprirea dialogului intern, etc. fac apel la acest tip de energie. Mecanismul este simplu în teorie – este necesar să reducem vibrațiile, să eliminăm tulburările (diferențele de frecvență) și, treptat, se poate ajunge la o pace completă. Dacă această stare se va desăvârși chiar mai mult, atunci se poate ajunge la o pace stabilă, respirația va dispărea, inima aproape că își va opri bătăile și un spirit Yin – YINSHEN – va fi capabil să părăsească corpul. Aceasta este ceea ce se numește „iluminare” în mediația budistă Chan. În plus, procedeul în sine poate duce la îmbunătățirea unor abilități specifice. Spiritul obținut prin această metodă este ceea ce, în multe culturi, se numește fantomă. Acest spirit este identic cu sufletul care părăsește trupul la moarte – care este, de asemenea numit YINSHEN.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Totuși, spre deosebire de persoana care a murit, spiritul practicantului este conectat la corp. În momentul în care corpul are de-a face cu o astfel de experiență, iar apoi spiritul revine, există anumite semne care indică faptul că totul s-a întâmplat cu adevărat. Totuși mulți practicanți moderni nu ies în mod real din corp, și, cu ochii închiși, călătoresc doar în fanteziile (reveriile) lor. Iar acesta este un fenomen total diferit.

Toate religiile, incluzând chiar și cele mai recente doctrine, speră la obținerea unei astfel de experiențe „în afara corpului”, prin urmare atenția la moralitate este extrem de puternică, în general, în toate școlile spirituale. Controlul pasiunilor – acesta este sloganul lor principal.

Sursa: All-Dao

***

De ce mor oamenii? Care este esența alchimiei daoiste? Xing și Ming. Fuziunea XING – sufletul, cu energia – MING. – partea a-II-a

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 9 comments… add one }
 • Dragan martie 15, 2017, 09:20

  Jingul poate fi reacumulat. Este foarte greu dar se poate. Cunosc cel putin o scoala de dandao sau un maestru in China care predica acest lucru. Si unele carti si maestri din trecut afirmau acest lucru. Altfel nici nu as crede in si nu ar fi existat nemurirea fizica in cultura Daoista. Sunt practici de oprire a pierderii energiei apoi de reacumulare a ei pana in punctul in care se reconverteste in Jing. Eu unul asta am invatat si practicat la manastire prin muntii lor in WuDang Shan. Nu, nu spun ca am ajuns la reconvertire pentru ca nu am depasit stadiul initial al cultivarii si protejarii „embrionului”. E practic si diferenta dintre nemurire si longevitate. Dar ..sunt ferm convins ca se poate. Si ei sunt convinsi de acelasi lucru pentru ca au asta in scripturile lor si in „patericul” lor.

  • Daoism martie 19, 2017, 14:01

   A predica e una, a face, intr-adevar, treaba asta e cu totul altceva.

   Orice se poate, si a reinvia se poate, altfel nu ar exista Iisus.

   Dar cate persoane au reusit?

 • Remus martie 15, 2017, 12:19

  Dincolo de explicatiile pertinente despre Xing si Ming (despre care sunt convins ca stiti ce spuneti), o singura intrebare: de ce vorbiti despre ce (credeti ca) inseamna „iluminare in meditatia budista Chan”?
  Oare „iluminarea” este asa de usor de „inteles” incat sa ne dam cu parerea despre ea nu doar pe propria cale, ci STIM deja ce inteleg alte cai spirituale?
  Oricum ar sta lucrurile, in nici o forma/scoala/cale buddhista, iluminarea nu inseamna, nici pe de parte, capacitatea unui spirit de a parasi corpul. Ar insemna, printre altele, ca misuna de „iluminati” pe Pamant.
  A ne cultiva propria gradina si „a nu mai numara banii altora”… poate fi mai interesant (si mai cinstit).
  Sper ca ceea ce am scris sa nu fie luat in nume de rau, ci in spiritul a ce am vrut sa zic…
  Va doresc numai bine si felicitari pentru ceea ce faceti!

  • Daoism martie 19, 2017, 13:56

   „Oare „iluminarea” este asa de usor de „inteles” incat sa ne dam cu parerea despre ea nu doar pe propria cale, ci STIM deja ce inteleg alte cai spirituale?”

   Porniti de la o premiza falsa. Iluminarea nu este ceva ce se intelege ci este ceva spre care „se tinde”, este un proces care implica spiritul, mintea si corpul fiintei umane.

   A cultiva propria gradina inseamna si recunoasterea „influentelor” care modeleaza gradina asta…

   Toate cele bune!

 • Olaru Neculai martie 15, 2017, 16:28

  Multumesc pentru aceasta invatatura, de altfel pentru tot ceea ce primesc din acest din acest loc.
  Neculai

  • Daoism martie 19, 2017, 13:57

   Ne bucuram! Asemenea.

 • claudiu martie 16, 2017, 18:26

  am remarcat ca figura de mai sus este asemanatoare continentului european in pozitie „sezand”;

  articolul este foarte bun si chiar daca nu raspunde la toate intrebarile (dupa cum am inteles multe lucruri se deprind intr-o viata de om) totusi incita curiozitatea oricui spre a cauta si a afla mai multe despre energia „suflul vital”

  multumesc autorului articolului pentru impulsul initial indreptat catre orice curios

  • Daoism martie 19, 2017, 13:57

   interesanta observatia cu similitudinea… intr-adevar , asa este…

Leave a Comment