≡ Menu

Dao De Jing – Versetul VII

Cerul şi Pămîntul trăiesc îndelung. Motivul pentru care cerul şi Pămîntul pot trăi îndelung este că nu trăiesc pentru ele însele. Iată de ce pot trăi îndelung.
De aceea Omul Sfînt se pune pe sine la urmă, dar ajunge înainte, se pune pe sine în pericol, dar supravieţuieşte. Nu este oare astfel pentru că acesta nu este egoist? Iată de ce se poate împlini pe sine.

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 4 comments… add one }
 • jeo noiembrie 17, 2012, 18:22

  Frumos verset. Ma inspira sa nu fiu egoist si sa las de la mine.

 • Mihaela Rossnik noiembrie 22, 2012, 16:04

  Cerul şi Pământul nu pot fi comparate cu Omul. Prin urmare nu putem justifica ceva pentru Om doar pentru că are un aşa efect pentru Cer sau Pământ. Şi mă refer aici mai mult la ”liberul albitru”.
  Adevărat că lipsa egoismului şi implicit a EGO-ului duce la apropierea de divinitate, dar nu omul este sfânt, ci sufletul lui. Cum de asemeni, a nu se înţelege greşit că o lipsă de egoism accidentală, sau ocazională, ne poate apropia de divinitate. Asta se poate face numai dintr-o alegere permanentă de a te pune la dispoziţia divinităţii, care înseamnă şi înăbuşirea egoismului, dar şi mult mai mult de atât.
  Prin urmare, împlinirea de sine nu se rezumă doar la înlăturarea egoismului, ci la punerea sinelui în Mâna Creatorului şi asta înseamnă cu mult mai mult.
  Şi ar mai fi de discutat pe acestă temă, dar mi-e teamă să nu vă ”pierd” printre cuvinte… 🙂

  • Daoism decembrie 4, 2012, 05:54

   Ce este Sinele on opinia ta?

Leave a Comment