≡ Menu

Contactul vizual sincronizează activitatea cerebrală între două persoane

larry-contact-vizual

Contactul vizual prelungit dintr e două sau mai multe persoane are rolul de a sincroniza activitatea cerebrală între acestea, potrivit unui nou studiu al Institutului Național de Științe Fiziologice (NIPS). Această sincronicitate este crucială în stabilirea și facilitarea interacțiunilor noastre sociale directe.

Contactul vizual este fundamental în cele mai multe tipuri de interacțiuni personale. În cele mai multe culturi, suntem învățați de la o vârstă fragedă să menținem contactul vizual atunci când vorbim cu o altă persoană. De fapt, obiceiul de a nu face contact vizual cu persoana din fața ta poate fi considerat nepoliticos, și poate duce chiar la pierderea atenției pe care o acordăm celeilalte părți, sau care ne este acordată de ceilalți.

Mecanismele de atenție vizuală prin contactul vizual între două persoane (privirea reciprocă), și spre o terță persoană sau obiect (atenția distributivă), au fost analizate recent, într-un studiu extensiv. Totuși, ceea ce se întâmplă în creier în această perioadă a rămas încă neclarificat.

_____________________________________________________________________

Alchimie Interna (NEIDAN) – INCEPATORI – 14 – 17 Apr 2016
Alchimie Interna (NEIDAN) – INTERMEDIAR – 14 – 24 Apr 2016

_____________________________________________________________________

Cercetătorii au emis ipoteza, că girusul frontal inferior dreapt (IFG) din creier ar putea fi activat atât de inițiatorul privirii, cât și de respondent.

Într-adevăr, cercetătorii au detectat că odată cu stabilirea contactului vizual se realizează și sincronizarea frecvenței clipirilor, precum și o mai mare sincronizare între activitățile cerebrale la nivelul IFG, la ambii participanți. Comparativ cu rezultatele din studiile anterioare, studiul a demonstrat că sincronizarea clipirii ochilor nu este atribuibilă unei activități comune, ci mai degrabă privirii reciproce.

Rezultatele indică faptul că reciprocitatea contactului vizual ar putea fi o componentă crucială pentru interacțiunile sociale umane față-în-față, având în vedere potențialul său de a lega două persoane într-un sistem conectat singular.

Sursa: Psych Central

alchimie-interna-aprilie-2016
Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment