≡ Menu

Cercetătorii au descoperit că oamenii au un nou organ: mezenterul!

De ce ne-a luat atât de mult timp pentru a identifica un nou organ uman? Ce face mezenterul și cât de des „descoperim” organe noi?

Cu toții suntem, în general, de acord că 2016 va intra în istorie ca unul dintre cei mai neplăcuți ani. Dar, dacă privim partea pozitivă a acestuia, fiecare dintre noi am primit un nou organ intern. Asta e ceva, nu? Este vorba de clasificare, într-adevăr.

Se pare că gruparea de țesuturi cunoscută sub numele de mezenter a fost recent actualizată la statutul de organ, de către cei care sunt plătiți pentru a clasifica astfel de lucruri.

Organul era cunoscut anterior ca un țesut ce formează un pliu în căptușeala interioară a trunchiului care suspendă și atașează organele din cavitatea abdominală.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Așadar, cum a reușit o grupare de celule să fie promovată de la țesut la organ? Este destul de interesant, de fapt.

Mezenterul face parte din sistemul digestiv. Este un dublu strat al peritoneului, o membrană prezentă în cavitatea abdominală. Nu este un organ „plin”, cum e inima sau plămânii. Deține un fel de rețea de vase venoase care face legătura cu arterele principale ale abdomenului și intestinului. Mezenterul leagă intestinele de pereții abdomenului.

Rolul de „ancoră” contribuie la menținerea tuturor elementelor sistemului intestinal la locul lor. Pe de altă parte, mezenterul are și un rol de „feeder” – asigură vascularizarea intestinului subțire și a unei părți din intestinul gros prin artera mezenterică, aflată în mezenter. În fine, organul are și un rol de depozitare. Este o membrană care participă la acumularea grăsimii abdominale în corp.

Încă din Renaștere, Leonardo da Vinci este cel care a descoperit prezența acestui organ în corpul uman. Considerându-se că are o structură fragmentată și multiplă, a fost mult timp ignorat de specialiști. Această abordare este acum respinsă de cercetările profesorului J. Calvin Coffey : „Descrierea anatomică ce i s-a făcut timp de 100 de ani este incorectă. Este un organ complex, departe de a fi fragmentat. Este vorba de o singură structură organică a unui singur țesut”, scrie profesorul.

„Când înțelegem funcționarea unui organ, putem identifica dereglările, bolile. Noi am stabilit anatomia și structura sa. Următoarea etapă va fi funcționarea”, explică profesorul J. Calvin Coffey. „Atunci când vom înțelege și funcționarea, se pot identifica dereglările, maladiile. Asamblând totul, înseamnă știința mezenterică, adică baza pentru o nouă categorie științifică și medicală”, adaugă profesorul.

Unii specialiști sunt de părere că rolul mezenterului a fost subestimat în apariția unor boli precum diabetul sau boala Crohn (o maladie inflamatorie cronică a sistemului digestiv) și în general a tuturor tulburărilor de metabolism.

Sursa: Seeker

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 1 comment… add one }
  • Ovidiu martie 19, 2017, 07:20

    Nu-i de mirare….mereu aflăm câte ceva nou despre noi înșine…

Leave a Comment