≡ Menu

Ce înseamnă „să mănânci mai mult orez” în alchimia internă (I)

Acum câțiva ani, la unul dintre seminariile de alchimie internă conduse de un maestru chinez de Neidan (Alchimie Internă), am fost rugați ca participanți să formulăm tradiționalele întrebări de la finalul sesiunilor de practică. Cu toții așteptam acest prilej pentru a ne lămuri multe dintre dilemele cu care se confruntă mistica vestică, legate îndeosebi de modul în care se înțeleg noțiunile de suflet, reîncarnare, energie, meridiane și altele asemenea. Răspunsul maestrului? „Mâncați mai mult orez” … Am repetat întrebările, dar răspunsul a rămas, invariabil, același. Abia după mulți ani de practică meditativă și familiarizare cu limba și cultura chineză am găsit explicația acestui răspuns aparent ermetic și fără sens.

Totul începe cu niște desene. Mai precis cu formele speciale de transpunere în simboluri a conceptelor chinezești ce reprezintă lumea înconjurătoare. Astfel, 米 (mǐ) este caracterul chinezesc care semnifică bobul de orez nefiert și alte tipuri de cereale integrale. Este celebra boabă de mei pe care exegeții o întâlnesc în toate scripturile daoiste menite să explice procesul alchimic al creării unui al doilea corp, energetic.

mi-orez

小米 xiǎo mǐ avea în antichitate sensul literal de „boabe mici”- acesta a fost folosit ca metaforă pentru a descrie modul în care adeptul vede lumina spiritului în timpul tehnicilor meditative, Shen Guan-ul care trebuie „reîntors”, așa cum este descris procesul în scriptura daoistă „Misterul Florii de aur”, una dintre cele mai ermetice și ezoterice traduceri despre procedeele specifice alchimiei interne, publicate în vest.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

De ce 米 orez? Deoarece orezul este considerat forma perfectă, cea mai mică unitate de referință, suficient de rezistentă pentru a nu se modifica. Este sămânța originară (a spiritului, în sensul metaforic al acesteia). Orezul intră în componența mai multor produse alimentare din China, dar cel mai important, este folosit pentru a produce ALCOOL (酒精). Nu degeaba acesta este cea mai veche substanță „halucinogenă” cunoscută, și, ca toate substanțele de acest fel, rolul său principal a fost ceremonial, acela de schimbare a modului în care este percepută realitatea.

Caracterul ce semnifică bobul de cereală intră, pentru cine are curiozitatea să caute, în componența mai multor cuvinte care vin să îi detalieze sensul, de exemplu (粲然) luminos, radios.

Ați văzut cum cerealele se expandează pe măsură ce sunt gătite? Dar aburul care se acumulează în oala cu orez? Inventivitatea chineză a combinat orezul și aburii pentru explicarea unui alt concept, acela de qi.

qi=aer+orez

Caracterul Qi are menirea de a ilustra procesul digestiv. În medicina chineză stomacul este considerat ca o oală. Acesta trebuie să încălzească mai întâi alimentele care sunt reci sau crude, înainte ca moleculele lor să fie descompuse. Nutrienții sunt apoi eliberați în sânge prin intestinul subțire. Cu alte cuvinte Qi este energia vitală obținută din alimente.

Cuvântul „Qi” este compus din două caractere chinezești, care înseamnă aer și orez. Respirația aerului oferă organismului oxigen, iar orezul conține glucoză, pe care organismul o folosește drept combustibil pentru a produce energie sub formă de căldură și electricitate. Așadar, putem spune pur și simplu, că Qi-ul este bio-energie electrică. Unul dintre obiectivele practicilor de tip qigong este acela de a oferi o cantitate mai mare de Qi si o calitate mai mare a acestuia prin consolidarea „bateriei” (dantian).

Qigong (气功 sau 氣功) este o practică ce implică coordonarea respirației, mișcării, și a conștientizării, privit în mod tradițional ca practică de cultivare și de echilibrare a Qi-ului. Cu rădăcini în medicina tradițională chineză, filozofie, și arte marțiale, qigong este acum practicat la nivel mondial pentru exerciții fizice, vindecare, meditație, și ca antrenament de formare pentru arte marțiale.

==========================

Curs Săptămânal
Qi Gong și Meditație
în fiecare joi, 18:00

ÎNSCRIE-TE AICI

==========================

Nu doar ființele umane, și animale au qi. Zhuangzi considera că vântul reprezintă energia qi a Pământului. Mai mult, yin și yang cosmic „sunt cele mai înalte forme de manifestare a qi-ului”. El a descris Qi-ul ca o energie care se poate „emitent departe” și care poate crea efecte profunde. De asemenea, considera că „ființele umane se nasc [datorită] acumulării de qi. Când acesta nu se acumulează, nu există viață. Atunci când se disipează apare moartea … Există, de fapt, o energie qi care conectează și pătrunde întreaga lume”.

Dar să revenim la Neidan și să analizăm celelalte caractere cu rol de simbol.

Citește și: Ce înseamnă „să mănânci mai mult orez” în alchimia internă (II)

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment