≡ Menu

Feng Shui pentru amenajarea casei

Fructele se coc și toamna plutește în aer ! Din moment ce toamna este perioada ideală pentru acumulare, este și timpul pentru a ne regândi, reorganiza și revitaliza casa cu puțin Feng Shui. Aici aveți 9 trucuri simple pentru a aduce pozitivitatea în casa dumneavoastră cu anumite principii de design. Nouă reprezintă cel mai favorabil număr din Feng Shui, așa că dacă reușiți să puneți în practică toate aceste sfaturi, o să atrageți chiar și mai multă bunăstare!

1. Reparați obiectele care scârțâie

Ușa dumneavoastră de la intrare scârțâie când o deschideți sau o închideți? Ușa de la intrare este primul și ultimul lucru pe care îl întâlniți când veniți sau plecați de acasă. Sunetul se aseamănă unei uși care plânge, iar acest lucru vă poate afecta dispoziția sau starea de spirit. Multe persoane s-au obișnuit atât de tare cu acel sunet încât nici măcar nu îl mai remarcă. Ungeți balamalele ușii, creând astfel mai multă energie pozitivă când intrați sau ieșiți din casa dumneavoastră. Ajută de asemenea să ungeți toate balamalele ușilor din casă, dar cea de la intrare rămâne cea mai importantă.

2. Folosiți ușa din față

Multe persoane locuiesc în case unde pot merge cu mașina până în garaj și folosesc ușa din spate pentru a intra. Chiar dacă pe de o parte este foarte convenabilă această variantă, dintr-o perspectivă Feng Shui acest lucru poate limita energia pozitivă și oportunitățile din viață, deoarece ușa de la intrare reprezintă modalitatea de intrare a energiei Chi în casa și în viața noastră. Soluția rapidă Feng Shui la această problemă? Începeți să folosiți ușa din față cel puțin o dată pe săptămână. Cu cât mai des cu atât mai bine ! Doar deschideți-o și închideți-o când mergeți să luați corespondența, sau poate la o mică plimbare. Includeți acest lucru în rutina zi cu zi.

3. Unde să situați acea fântână Feng Shui

Apa reprezintă bogăție în Feng Shui. Multe persoane mă întreabă care este cel mai bun loc pentru a plasa o fântână, din punct de vedere Feng Shui. Conform principiilor sale, este indicată poziționarea unui element pe bază de apă, ca de exemplu o fântână, în apropierea ușii de la intrare. Poate fi în interiorul sau exteriorul casei, dar partea cea mai importantă este ca apa să curgă spre centrul casei. Acest lucru reprezintă o oportunitate pentru ca bogăția să reverse în viața dumneavoastră!

4. Plantele situate deasupra dulapurilor de bucătărie

==========================

Seminar NEIDAN
Intermediari
16-24.Feb.2019

ÎNREGISTREAZĂ-TE

==========================

Aruncați o privire asupra dulapurilor de bucătărie și verificați dacă sunt construite până în tavan sau până la un anumit nivel. Lipsa spațiului dintre dulapurile superioare și plafon atrage o energie pozitivă Feng Shui. Spațiul de deasupra dulapurilor de bucătărie atrage praful și energia stagnantă. Energia Chi rămâne blocată și încurajează energia inactivă care vă poate determina să bateți pasul pe loc. Dacă există un spațiu, există și o soluție Feng Shui adecvată pentru dumneavoastră! Așezați în această zonă niște corpuri de iluminat, plante verzi (naturale sau unele care arată destul de realistic), sau obiecte dragi și frumoase. Aceste obiecte aduc viață în regiunea respectivă și transformă energia.

5. Tineți închisă ușa de la baie

Multe persoane își fac griji în ceea ce privește baia, din punct de vedere Feng Shui. Ideea principală este că apa părăsește casa prin această încăpere. Din moment ce apa este legată de bogăție, nu ne dorim ca banii noștri să se ducă pe apa sâmbetei. De asemenea, am fost învățat că apa se întoarce în timp ce se scurge, dar pentru mai multă siguranță, vă recomand să lăsați capacul de la toaletă în jos și ușa de la baie închisă pentru a reduce acest efect.

6. Unde este poziționat patul?

În termeni Feng Shui, folosim „poziția impozantă” pentru a localiza piesele de mobilier importante, cum ar fi patul. Fără îndoială, patul reprezintă cea mai importantă piesă de mobilier ce merită poziția impozantă, deoarece petreceți atâtea ore pasive dormind! Pentru a vă așeza patul în poziția cea mai impunătoare, trebuie ca acesta să privească spre ușă, dar să nu fie în aceeași linie cu ușa în timp ce stați in pat. Ideal ar fi să îl așezați în diagonală față de ușa de la dormitor. Cu toate acestea, îmi dau seama că acest lucru nu este întotdeauna posibil. În acest caz, căutați o oglindă și așezați-o astfel încât să puteți vedea ușa când stați în pat. Eu recomand oglinzile individuale, din moment ce sunt mai ușor de mutat prin cameră și își servesc scopul.

7. Acoperiți televizorul din dormitorul dumneavoastră

Cei mai mulți dintre noi avem televizoare în dormitoare. Se întâmplă. Dacă întâmpinați dificultăți legate de somn, sau chiar dacă nu vă confruntați cu această problemă, este o idee bună să acoperiți televizorul când nu îl folosiți. Energia activă a acestuia, precum și aspectul său electronic pot perturba tipul de energie calmantă și tăcută ce duce cu gândul la somn și dormitor, în mod normal. Sugestia mea este să cautați o eșarfă frumoasă ori un material textil și aruncați-l peste televizor!

8. Spălați toate ferestrele

A venit timpul pentru curățenia de primăvară, iar ferestrele reprezintă un bun loc pentru a începe. Acestea simbolizează ochii cu care priviți această lume. Ne dorim să putem vedea și experimenta tot ce are universul să ne ofere. Căutați un ziar vechi, luați o sticlă de oțet și curățați murdăria. Deschideți ochii și luminați-vă spațiul.

9. Practicați o curățare spirituală a spațiului

Și, în cele din urmă, curățați spațiul. Casele noastre și mediul înconjurător rămân cu amprenta energetică a celor care locuiesc în spațiul respectiv. Este bine întotdeauna să ne alocăm puțin timp și să ardem energia cea veche pentru a putea primi energie Chi nouă și proaspătă. Metodele mele preferate pentru curățarea spațiului includ : arderea lemnului de palo santo, fumul de salvie albă sau pulverizarea apei cu ulei esențial de portocale. Lemnul de palo santo este mai ușor și extraordinar pentru uzul zilnic. Salvia albă este mai grea, folosită pentru o curățare mai intensă a spațiului. Iar uleiul de portocale prezintă proprietăți benefice dacă aveți nevoie să vă ridicați moralul. Orice ați folosi, asigurați-vă că vă imaginați cum spațiul este invadat de energie pozitivă și de visele dumneavoastră legate de viitor.

{ 0 comments }

10. Domeniul de vânătoare al Regelui Wen avea 70 de li pătrați dar tăietorii de lemn de foc și vânătorii de iepuri au mers cu toții acolo. Dând acces oamenilor pe domeniul [lui] de vânătoare, nu e firesc ca aceștia să fi gândit despre acest domeniu cum că ar fi prea mic?

11. Te implor, Majestatea Ta, să nu admiri vitejiile mărunte. Dacă un om își atinge sabia privește dârz și zice „Cum mi s-ar putea opune!”, atunci această vitejie aparține unui om obișnuit care poate lupta doar cu un singur adversar. Te implor să faci fapte de vitejie mai mărețe [de atât].

12. Bucură-te de ceea ce-i face fericiți pe oameni și oamenii se vor bucura de ceea ce-l face fericit pe Rege.
Îngrijorează-te de ceea ce-i îngrijorează pe oameni și oamenii se vor ingrijora de ceea ce-l îngrijorează pe Rege.

{ 0 comments }

Poporul chinez acordă o atenție deosebită culorii, mâncării, gustului și formei alimentelor, iar gustul este considerat inclusiv sufletul mâncării Chinezești. Chinezii folosesc o gamă vastă de condimente pentru a avea parte experiența unui gust mai bogat.

„Cele 5 arome” — un principiu TCM

Aromele mâncării chinezești sunt clasificate din punct de vedere tradițional în cinci arome : sărat, picant, acru, dulce și amar.
Poporul chinez pune un accent deosebit pe armonia celor cinci arome. Conform Medicinei Tradiționale Chineză, armonia celor cinci arome nu poate doar să îmbunătățească plăcerea gustului, dar de asemenea prezintă o funcție de obținere a echilibrului pentru a promova sănătatea, și ajută și în tratamentul unor boli și în vindecarea în urma unor leziuni.

Arome specifice unor anumite regiuni

De-a lungul vastului teritoriu al Chinei, aromele specifice fiecărei bucătării variază de la o regiune la alta, și de obicei predomină una sau două dintre cele cinci arome predominante. Preferințele de gust pot reflecta caracteristicile geografice, istorice, legate de climat sau de agricultură.
Mai jos vă prezint cele cinci arome ale mâncării chinezești, incluzând beneficiile lor și regiunile unde sunt populare.

Picant – China centrală, în special Sichuan și Hunan

Funcții: gustul picant este considerat și „aroma cea mai pișcătoare” dintre toate cele cinci arome. Nu poate doar să stimuleze apetitul, dar de asemenea se spune că prezintă și funcția de a scoate din corp vântul și frigul, reducând umezeală internă, hidratând organismul deshidratat, îmbunătățind circulația sângelui și crescând energia Qi.

Regiuni specifice gustului picant:
Gustul picant este popular în China centrală și sudică, și include regiunile : Sichuan, Hunan, Yunnan, și Guangxi. Se spune că acest lucru se datorează climei umede specifice acestor provincii, ce face dificilă evaporarea picăturilor de apă. Ardeiul iute (Chili) este folosit în mod predominant în aceste bucătării, și se crede că acesta prezintă un efect benefic in condiții de umezeală și frig, crescând nivelul de confort și ameliorând sănătatea.

Cele mai populare două bucătării recunoscute pentru aromele picante sunt bucătăria Sichuan și bucătăria Hunan. Bucătăria Sichuan este caracterizată de o iuțeală amorțitoare, datorată utilizării piperului Sichuan, în timp ce bucătăria Hunan prezintă o iuțeală în stare brută, și este mult mai picantă decât bucătăria Sichuan.

Două feluri de mâncare chinezească, reprezentative pentru gustul picant, sunt tocana Sichuan și capul de pește Hunan gătit la aburi, asezonat cu ardei roșii iuți tăiați cubulețe.

Sărat — China de Nord și zone de coastă

Funcții: Gustul sărat prezintă o importanță deosebită printre cele cinci arome datorită beneficiilor pentru sănătate. Se spune că gustul sărat ajută organismul să „dizolve stagnarea”. Cu toate acestea, mâncarea sărată nu ar trebui consumată în cantități mari, doarece prezintă un potențial nociv pentru organism.

Regiuni în care predomină gustul sărat:
Cea mai multă sare din China se produce prin evaporarea apei de mare în zonele de coastă, astfel încât oamenii din aceste regiuni tind să folosească sare în timpul gătitului, reprezentând în același timp și o variantă mai ieftină.

Locuitorii din nordul Chinei preferă mâncărurile sărate, în special legumele marinate în saramură. Din cauza climei reci caracteristice acestei regiuni, nu se puteau găsi legume proaspete specifice zonei respective iarna, motiv pentru care, toamna, locuitorii din nord conservă legumele, prin murare cu multă sare pentru a se asigura că se pot bucura de legume comestibile și iarna.
În zilele noastre, cu toate că pot fi transportate cu ușurință legume proaspete spre nordul țării (sau chiar provenind din sere), pentru a se consuma iarna, locuitorii acestei regiuni încă preferă să mănânce legume murate cu terci de orez la micul dejun.

Dulce — China de Est

Funcții: Conform Medicinii Tradiționale Chineze, gustul dulce poate ajuta la „tonifierea corpului”, atenuarea unor afecțiuni și îmbunătățirea stării de spirit. Condimentele dulci chinezești includ în principal zahăr, miere și diferite feluri de dulceață, care nu numai că prezintă capacități de indulcire, dar pot de asemenea intensifica aroma și să reducă senzația neplăcută a gustului de pește și a grăsimilor.

Regiuni în care predomină gustul dulce:
Gustul dulce este popular în regiunile estice, precum provinciile Fujian, Zhejiang, Jiangsu, Anhui, și Guangdong. Locuitorii acestor regiuni acordă o atenție deosebită „tonifierii corpului”, consumând alimente cu un gust dulce mai ușor și mult mai delicat.

==========================

Seminar NEIDAN
Intermediari
16-24.Feb.2019

ÎNREGISTREAZĂ-TE

==========================

Cel mai reprezentativ fel de mâncare chinezească cu gust dulce este peștele dulce – acrișor din regiunea Jiangsu.

Acru — Provincia Shanxi și minoritățile sudice

Funcții: Gustul acru poate reduce senzația lăsată în urma consumului alimentelor uleioase și starea de greață, ajutând la digestie, inclusiv la dizolvarea calciului în mâncare și stimularea apetitului. Conform Medicinei Tradiționale Chineze, poate să contracteze intestinele, să oprească diareea, să stimuleze salivația, și să potolească setea.

Regiuni renumite pentru gustul acru:
Gustul acru reprezintă o aromă populară în sud, în special în rândul minorităților din provincile Guangxi, Guizhou, și Yunnan. Locuitorii acestor zone sunt în general săraci, așa că preferă să conserve aproape toate alimentele în oțet cu scopul de a preveni irosirea acestora, drept urmare, cele mai multe mâncăruri ce provin din aceste zone prezintă un gust acru.

Cel mai reprezentativ fel de mâncare chinezesc cu gust acru este supa acrișoară de pește Guizhou.

Locuitorii din regiunea Shanxi sunt recunoscuți pentru iubirea lor față de oțet. Aceștia consumă aproape toate alimentele cu oțet și sunt de părere că o masă ar fi incompletă în absența sa. Din moment ce apa din această zonă este dură și de o alcalinitate ridicată, oțetul prezintă avantajul de a dizolva carbonatul de calciu din apă și de a echilibra pH-ul.

Regiunea Shanxi este un producător de oțet clasic, recunoscută pentru oțetul său maturat.

Amar — gustul Mâncarii Medicinale Chinezești

Funcții: Despre gustul amar se spune că îndepartează „căldura”, înzdrăvenește stomacul și stimulează salivația.

Gustul amar este des folosit în bucătăria Chinezească, dar rar de unul singur. O aromă puțin amară poate oferi un gust mai proaspăt și mai delicios mâncării, stimulând destul de mult apetitul.

Aroma amară este asociată în general mâncării medicinale chinezești, care se prepară prin adăugarea ierburilor medicinale cu gust amar.

{ 0 comments }

Chinezii consideră că, în general, consumul alimentelor de sezon ar fi cel mai potrivit.

De exemplu, vara este accesibil consumul alimentelor cu un grad crescut de Yin, cum ar fi pepenele și castraveții, în timp ce iarna este indicat consumul alimentelor de tip Yang, ca usturoiul și ceapa, precum și ardeiul roșu conservat natural dar și alte ierburi bogate în Yang. Putem spune că natura produce alimentele cu proprietăți vindecătoare potrivite pentru fiecare sezon, destinate consumului uman.

Aplicații: În timpul sezonului rece și „al gripei”, spre sfârșitul toamnei și iarna, chinezii se vor abține de la consumul pepenilor, mai ales dacă s-au confruntat cu o răceală. Dacă aceștia suferă o insolație (asociată zilelor fierbinți de vară), ei vor evita consumul de ceapă și usturoi.

Așadar, conform acestei tradiții, mai jos aveți câteva rețete pentru câteva preparate medicinale sezoniere.

Iarnă: Rețetă de supă de pui și ghimbir

La fel ca occidentalii, chinezii preferă să consume multă supă fierbinte în zilele reci de iarnă. Aceștia includ în supe ierburi și legume cu un conținut ridicat de Yang și carne pentru a echilibra preparatul. Cu toții peferă supa de pui în sezonul rece la fel ca în Vest.

Instrucțiuni:

Luați părți de pui și fierbeți-le împreună cu doi cartofi tăiați cubulețe sau cu o jumătate de ridiche albă chinezească și o lingură de ghimbir. Când cartofii și puiul sunt cât de cât gătiți, adăugați legumele feliate și condimentele.

Legumele adăugate ar trebui să includă 3 căței de usturoi taiați cubulețe și o ceapă mărunțită, din moment ce acestea sunt esențiale pentru creșterea procentului de Yang. Puteți, de asemenea, să includeți o cană de morcovi, de ciuperci, de dovlecel, de bok choy (varză chinezească) sau alte legume asemănătoare.

Asezonare:

Adăugați la amestec o linguriță de sare de mare, și, dacă doriți, ierburi adiționale, ca de exemplu câteva felii subțiri de rădăcină de măzăriche de lapte sau un vârf de cuțit de turmenic. Dacă vă place, puteți adăuga ardei roșu pentru un plus de savoare !

Primăvara: Rețetă cu oțet și spranghel

Primăvara natura se retrezește la viață și totul începe să crească. Semințele ce prind viață dețin mai mult Yang decât în mod obișnuit pentru a putea crește.

Ficatul și vezica biliară dețin o importanță deosebită în această perioadă. Măriți consumul de legume verzi sezoniere ce apar în această perioadă din moment ce acestea furnizează cantitatea necesară de Yang și ajută la susținerea ficatului. „Verdele reprezintă culoarea ficatului și a primăverii”, conform unei zicale. Consumați și sucuri proaspete acrișoare deoarece acestea stimulează Qi-ul.

În același timp, credem că este perioada favorabilă pentru ca organismul să își înceapă „curățenia de primăvară” prin el însuși, prin eliminarea depozitelor de grăsime și carne, așadar recomandăm consumul unor alimente cu un procent scăzut de grăsimi și reducerea consumului de carne.

Mai jos aveți o rețetă pentru un preparat vegetarian ușor și simplu de pregătit și pentru o băutură ce reprezintă un bun exemplu pentru un meniu medicinal de primăvară.

Instrucțiuni:

Spălați un mănunchi de sparanghel și un morcov în apă curată fără a folosi detergent. Tăiați apoi legumele și gătiți-le ușor la aburi până ce spranghelul devine ușor fraged și prinde o culoare de verde aprins. Țineți minte că legumele se gătesc destul de rapid, așa că nu trebuie gătite prea mult la aburi.

==========================

Seminar NEIDAN
Intermediari
16-24.Feb.2019

ÎNREGISTREAZĂ-TE

==========================

Pregătiți un dressing prin simpla adăugare a două părți de ulei virgin de măsline la o parte de oțet de prune sau de cidru de mere. Este de preferat oțetul de prune, deoarece este obținut din fructe de primăvară. Adăugați apoi dressing-ul la legume și savurați acest preparat alături de o limonadă.

Pentru a pregăti limonada, stoarceți o lămâie proaspătă și adăugați sucul acesteia la un pahar cu apă curată.

Vara: Rețetă de salată cu roșii și castraveți

Acesta este un fel de mâncare preferat vara când energia Yang crește în mod natural, și aveți nevoie să vă răcoriți un pic. Roșiile și castraveții sunt legume ușor accesibile, cu un conținut ridicat de Yin.

Instrucțiuni:

Încercați să găsiți ingrediente proaspete și coapte. Tăiați în cubulețe o ceapă roșie (sau una obișnuită dacă nu puteți găsi) și mărunțiți roșiile și castraveții. Amestecați ingredientele cu ulei virgin de măsline, și adăugați mărar, sare și piper pentru gust.

Este ușor de pregătit și perfectă pentru zilele fierbinți de vară.

Toamna: Rețetă de supă de dovleac

Toamna, viața se stinge în mod natural și energia Qi se (re)întoarce pe pământ. În TCM, Qi-ul merge spre interior, către inima organismului. Consumul legumelor și fructelor disponibile în această perioadă ajută la tranziția organismului și la menținerea sănătății.

Mai jos aveți o rețetă de supă de dovleac, la care se poate folosi orice tip de dovleac.

Instrucțiuni:

Luați un dovleac mare sau un alt tip de bostan de o dimensiune asemănătoare, o ceapă medie, doi căței de usturoi, o tulpină de țelină, un morcov mare, carne de pui fiert, dar și sare, piper, scorțișoară și nucșoară pentru a da gust.

Mărunțiți și tăiați totul în cuburi și fierbeți mai întâi dovleacul într-o oală mare cu apă. Înainte de fireberea completă, adaugă și restul legumelor și bucățile de pui deja gătit, și fierbeți supa timp de câteva minute. Lăsați-o puțin la răcit, după care adăugați condimentele și amestecați bine.

Veți obține o oală de supă delicioasă de legume cu bucați de pui. Dacă aveți un blender, puteți amesteca supa cu ajutorul lui dacă doriți, până când aceasta devine netedă. Apoi o puteți reîncălzi, în functie de preferințe.

{ 0 comments }

7. Numai cărturarul poate respecta principiul moral permanent fără [a poseda] averi constante. În ceea ce-i privește pe oamenii obișnuiți, aceștia nu pot respecta principiul moral permanent fără [a poseda] averi constante.

8. Regele străvechi și-a împărtășit bunăstarea cu oamenii și, astfel, s-a putut bucura de adevărata fericire.

9. Regele Înțelepciunii reglementează averile oamenilor asigurându-se că au suficient nu numai să-și sprijine părinții dar și să-și crească și soțiile și copiii, de asemeni să depoziteze suficientă hrană în anii buni ca să evite foametea în anii răi. Apoi îi va călăuzi pe calea bunătății [sufletești] și oamenii îl vor urma.

{ 0 comments }

Multe persoane din lumea întreagă și-ar dori să experimenteze mâncarea chinezească, dar bucătăria medicinală chinezească reprezintă un tip aparte – o artă străveche a vindecării, pe care o puteți explora. Ea reprezintă un fel de Medicină Tradițională Chineză.

Chineză: 食疗 shíliáo /shrr-lyaoww/ ‘terapie prin mâncare’

Dacă ești interesat să explorezi mâncarea tradițională medicinală chinezească pentru a-ți îmbunătăți sănătatea, prezentăm mai jos originea, principiile generale precum și unele rețete.

Un scurt istoric al Bucătăriei medicinale

Preparatele culinare aparținând Bucătariei Medicinale Chinezești autentice sunt pregătite conform rețetelor și tehnicilor tradiționale, bazate pe concepțiile străvechi ale modului în care operează corpul uman. Aceasta descrie efectele specifice asupra corpului uman asociate fiecărui tip de carne, grăunțe, ierburi, sau legume, precum și felul în care va reacționa organismul și, de asemenea, oferă sfaturi în legătură cu prepararea ingredientelor cu scopul de a vindeca boli sau pentru menținerea frumuseții.

Studiile cele mai timpurii bazate pe această temă datează din epoca timpurie a Dinastiei Han (anul 206 îH – anul 220 dH) și poartă numele de Huangdi Neijing –黄帝内经 / 黃帝內經  (opera clasică de medicină internă aparținând Împăratului Galben). Aceasta conține ideile de bază ale terapiei chinezești prin mâncare. Textul prezintă recomandări referitoare la alimentele necesar a fi consumate în cazul diferitelor afecțiuni sau condițiilor de mediu.

Cărțile de Medicină Tradițională Chineză menționează sute de plante, animale, și ingrediente chimice prezintând și efectele lor asupra corpului uman. Astfel de cărți oferă noțiuni legate de principiile fizice implicate în sănătatea umană și descriu modul în care anumite ierburi sau alimente speciale pot ajuta împreună cu tehnici ale Medicinii Tradiționale Chineze, moxibustia sau acupunctura, de pildă.

Din acele vremuri și până în prezent, ideile de bază legate de alimentație și sănătate au suferit modificări neînsemnate.

Principiile generale ale Bucătariei Medicinale Chinezești

1. Echilibrul

Ideea de bază o reprezintă echilibrul dintre energia Qi și fluidele corporale – fundamentele Medicinii Tradiționale Chineze. Se consideră că organul sau organismul sănătos deține un echilibru adecvat al acestor factori. Când nu mai există un echilibru între cele două, apar maladiile sau starea de rău.

Mediul înconjurător sau leziunile fizice sunt cele care perturbă acest echilibru. De exemplu, vremea rece este responsabilă pentru absența energiei Qi sau creșterea energiei Yin în organism. Așadar, se vor consuma alimente cu o energie Yang ridicată. În condiții de vreme foarte caldă, când crește în mod natural nivelul energiei Yang, se recomandă a se consuma alimente ce conțin un nivel crescut de energiei Yin. (Mai jos vom prezenta câteva rețete specifice fiecărui sezon).

2. Adăugarea Ierburilor Medicinale

Ierburile cu puteri tămăduitoare sau anumite părți de la animale pot fi adăugate în dietă, având scopul vindecării anumitor boli. Multe dintre aceste ierburi sunt folosite de către botaniștii occidentali sau de către cei care provin din alte părți ale lumii pentru aceleași beneficii; așadar există dovezi puternice care atestă că aceste ierburi prezintă efecte medicinale reale.

3. Folosirea focului și aromelor

Toate alimentele sunt clasificate în funcție de temperatura Qi, variind de la o energie Yang crescută la una Yin ridicată, și în funcție de unul dintre cele cinci gusturi ale mâncării (acru, dulce, amar, iute și sărat). Temperatura Qi și aromele specifice ale unui aliment influențează organismul în propriul lor mod.

Se consideră că oamenii ar trebui să includă, în general, toate aromele la fiecare masă și să echilibreze „căldura„. Majoritatea chinezilor sunt de părere că se poate produce un dezechilibru în organism dacă se consumă prea mult dintr-un singur fel de mâncare.

4. Principiile TCM pentru ora mesei

Textele străvechi nu descriu doar ce ar trebui să preparăm la masă, ci și modul în care ar trebui să consumăm produsele respective. Poate veți rămâne surprinși, dar aceste obiceiuri chinezești referitoare la felul cum ar trebui savurată fiecare masă fac parte din cultura acestora de mii de ani.

==========================

Seminar NEIDAN
Intermediari
16-24.Feb.2019

ÎNREGISTREAZĂ-TE

==========================

  • Încercați să evitați alimentele procesate în exces.
    Consumați alimente naturale.
  • Consumați legume și fructe sezoniere.
  • Asigurați-vă întotdeauna că legumele sunt gătite.
  • Așezați-vă când mâncați și alegeți un loc liniștit.
  • Mestecați bine mâncarea.
  • Mâncați încet (慢吃 mànchī /man-chrr/ ‘mănâncă încet’ înseamnă „poftă bună!” în China).
  • Concentrați-vă asupra a ceea ce mâncați și îndepărtați-vă de lucrurile ce v-ar putea distrage atenția. În TCM, mintea noastră joacă un rol important în procesul de digestie al alimentelor, așa că acordați o atenție deosebită gustului mâncării.
  • Nu săriți peste mese.
  • După prânz, trageți un pui de somn pentru scurt timp.

VA URMA

{ 0 comments }