≡ Menu

Superstițiile și gândirea magică: Cum ne ajută credințele iraționale să ne păstrăm sănătatea minții – partea a-II-a

copac-magic3. Simbolurile au putere

Dacă credeți că ploaia din ziua nunții prevestește o căsătorie furtunoasă, în realitate, nu faceți altceva decât să atribuiți sensuri simbolurilor. Hutson a identificat în acest caz legea similitudinii, sau credința că o cauză seamănă cu efectul. Acesta poate fi un simbol logic – o formă de biscuiți asemănătoare cu o stea va produce un biscuite în formă de stea, dar în realitate nu se întâmplă întotdeauna astfel. În experimente, oamenii devin neliniștiți când li se cere să taie o fotografie a cuiva de care le place, temându-se că actul lor ar putea duce la vătămarea corporală a acelei persoane. Cu toate acestea, încrederea în puterea simbolică a actelor rituale, cum ar fi ceremonia de nuntă, oferă oamenilor senzația de predictibilitate pe care o doresc.

4. Acțiunile au consecințe care se resimt la distanță

Norocul. Superstiția. Karma. Ce oferi aia primești. Acestea sunt toate, idei magice care ne ajută să explicăm lumea. „Creierul este pregătit să observe modele, astfel că suntem tentați să facem conexiuni și să creăm explicații”, spune Hutson. Senzația de noroc și restul superstițiilor stimulează de fapt performanța, oferindu-vă mai multă încredere și optimism. Hutson subliniază un studiu în care oamenii au mai multe șanse de a marca puncte la golf după ce cercetătorul a spus: „Îți țin pumnii.”

5. Sufletul trăiește

„Dovezile disponibile indică faptul că conștiința sau starea de conștiență pe care mulți o numesc suflet, este generată de creier”, spune Hutson. Cu toate acestea, una dintre convingerile cel mai frecvente este faptul că sufletul trăiește dincolo de matricea creier – corp. Aceasta servește unui scop evolutiv important. Încrederea într-o viață de apoi ne protejează de teama propriei noastre mortalități potențiale. De asemenea, ne ajută să facem față morții și dorului de cineva drag pe care l-am pierdut.

6. Lumea este vie

Ai țipat vreodată la laptop-ul care nu funcționează corect, crezând că are ceva împotriva dvs. și acela ar fi motivu pentru care v-a dezamăgit? V-ați întrebat vreodată dacă câinele vă este deprimat sau ați sărbătorit ziua de naștere a pisicii? Foarte irațional, spune Hutson. El explică faptul că atribuirea de caracteristici umane animalelor, tehnologiei și zeilor (antropomorfism) provine de simțul nostru social – capacitatea de adaptare la gândurile și dorințele altora – o importantă abilitate de supraviețuire dezvoltată de speciile sociale. Atribuirea excesivă de astfel de calități umane sau intenții animalelor poate fi benefică. Studiile arată că în cazul în care optează pentru un animal de companie, acesta ajută oamenii să trăiască vieți mai fericite și mai îndelungate.

7. Totul se întâmplă cu un motiv

Ideile despre soartă, destin și intervenția divină sunt teleologice; fac parte din activitatea de cercetare a minții în ceea ce privește intenționalitatea în lume. „Vom crea o ființă invizibilă, fie că este vorba de Dumnezeu, destin, karma sau univers, pentru a pune evenimentele pe seama acestuia”, spune Hutson. „Acesta oferă un sentiment sens în viață. Simți că ceea ce se întâmplă cu tine face dintr-o poveste mai mare. Universului îi pasă de tine. Și dacă se întâmplă ceva rău, aveți mai multe șanse de a vizualiza întâmplarea ca pe o lecție sau ca pe o așteptare a universului de a face ceva pozitiv.”

Sursa: Forbes.com

Citește și:Superstițiile și gândirea magică: Cum ne ajută credințele iraționale să ne păstrăm sănătatea minții – partea I

Facebook Comments

ddj2__.png

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment